glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 vucic-de belen bih parlament2
radnici MARK-BAR kosutnjak9 stanovnistvo odbojkasice-77 mitar88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogu li hrvatske partije da sabotiraju formiranje vlasti u BiH

izvor: agencije  foto:                                                                                              18.10.2018.

mostar-hrvati 

Banjaluka– Dragan Čović, predsednik HDZ-a BiH i odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH, zapretio je da neće biti uspostave nove vlasti dok se ne reši problem Izbornog zakona BiH, ali su zbog tih ultimatima negodovali u američkoj ambasadi u Sarajevu i Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH. Čović je to izjavio nakon što je za hrvatskog člana Predsedništva BiH izabran Željko Komšić, kog je kandidovala partija koja se deklariše kao građanska, a izabran je dominantno glasovima bošnjačkih birača, pa ga je dosad oko dvadesetak opština u Federaciji BiH s hrvatskom većinom proglasilo nepoželjnim.

Čović se, po svemu sudeći, uzda u to da će, zahvaljujući polugama vlasti u pet kantona (od ukupno deset u Federaciji BiH), uspeti da sabotira sprovođenje izborne volje građana, na nivou Federacije BiH i nivou BiH dok se problem ne reši u parlamentu BiH. Mnogi su i pre izbora predviđali krizu vlasti u tom entitetu iz ovih razloga, a nema pouzdanih prognoza u kom roku bi moglo biti rešeno ovo pitanje. Sem sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. koja se tiče načina izbora delegata u Dom naroda u FBiH, hrvatski predstavnici zahtevali su i rešenje izbora hrvatskog člana Predsedništva BiH. Ranije je, između ostalog, predlagana uspostava nove izborne jedinice na teritoriji FBiH sa koje bi se birao hrvatski član, ali je to bošnjačkim partijama ličilo na iscrtavanje granice teritorije Herceg-Bosne.

Nezavisne” su izvestile da je kriza na vidiku i da je blokada prilično izvesna, a iz Izetbegovićeve SDA izražavaju spremnost za razgovor o Izbornom zakonu BiH, ali ne i za „maksimalističke hrvatske zahteve”. Iz SDA krivicu za to što dosad nije pronađeno rešenje prebacuju u dvorište HDZ BiH zbog prevelikih apetita te partije. Adil Osmanović, potpredsednik SDA kaže da je teško prognozirati šta će se desiti sa uspostavom vlasti: „Videćemo koga ćemo dobiti iz skupština kantona u Federaciji BiH u Dom naroda FBiH.” Željko Komšić je za „Glas Srpske” rekao kako vlast može da bude formirana „bez izmena izbornog zakonodavstva, kao i bez HDZ-a BiH”. Formiranje kantonalnih skupština u FBiH trebalo bi da se desi brzo, a posle toga sledi popunjavanje Doma naroda FBiH. Ranije je lider SDA Bakir Izetbegović izjavio da bi CIK BiH mogao da odigra ulogu u tome, što znači, pišu mediji, da bi mogao da donese podzaknonski akt i privremeno reši problem kako bi se formirao Dom naroda FBiH što je preduslov za uspostavu Doma naroda BiH, a time i formiranje vlasti. Vehid Šehić iz „Foruma građana Tuzla” za naš list iznosi uverenje da ne postoji zakonska mogućnost da se konstituše Dom naroda FBiH, a time i Dom naroda BiH dok parlament BiH ne usvoji izmene izbornog zakonodavstva i da do tada neće biti moguće formirati vlast.

Iz ambasade SAD u BiH navode da je potrebno rešiti probleme u Izbornom zakonu BiH, ali da taj zakon ne može biti uzrok blokada i da je „neodgovorno držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi”, prenosi N1. Iz OHR-a su ocenili da je za žaljenje što nije bilo političke volje i što stranke nisu postigle dogovor o izbornoj reformi u vezi sa Domom naroda FBiH. „Na institucijama je da pronađu rešenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati sprovođenje izbornih rezultata”, naveli su iz OHR-a. S druge strane, portal „Narod”, povodom izjave bivšeg visokog predstavnika Volfganga Petriča da je Komšić „dobar izbor”, piše kako je taj austrijski diplomata 2001. godine ukinuo elemente federalizma i preoblikovao bošnjačko-hrvatsku federaciju u entitet s dominacijom Bošnjaka. Portal navodi da je tadašnji kriza završila nakon trećeg zasedanja Hrvatskog narodnog sabora, 2001. godine, kada je Ante Jelavić smenjen s dužnosti hrvatskog člana Predsedništva BiH i predsednika HDZ BiH-a s obrazloženjem da je predvodio donošenje političkih odluka s ciljem osnivanja hrvatske federalne jedinice u BiH kojim je ugroženo ustavno uređenje FBiH i BiH. Petrič je potom je jednostrano nametnuo amandmane na ustave entiteta, ukidajući mehanizme federalizma, a portal navodi kako su ovi potezi najveća prepreka za ostvarenje ravnopravnosti Hrvata u BiH.

Komšić Puljiću: Pokloni se žrtvama Jasenovca

Nakon što je nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić na misi u Žepču rekao kako se Hrvatima u BiH oduzimaju prava i da se to predstavlja zakonitim, „baš kao što je i Hitler na zakonit način stigao na vlast”, Željko Komšić je za TV1 odgovorio kardinalu rekavši da „niko ne očekuje od uzornog da se bavi prizemnim i svetovnim stvarima kao što je politika” i dodao: „A ako već pokazuje toliki interes za zločinačke likove kao što je Hitler i za istoriju, onda mu savetujem da čim pre ode u Jasenovac ili bar na takozvanu Topolu užasa i pokloni se senama nevinih, zaklanih, maljem ubijenih žrtava Hitlerovog ratnog druga poglavnika Pavelića i pomoli se za njihove duše. Na taj način bi napravio istorijski odmak od ustašluka i ustaških zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala.”

 

 

Može li biti blokirano formiranje nove vlasti u BiH?

U BiH i mrtvi na spisku za glasanje

Mogerini i Han: Nove vlasti BiH treba da odvedu zemlju dalje na putu ka EU/Šta su međunarodni posmatrači vidjeli na izborima

CIK BiH: Najviše glasova osvojili Dodik, Komšić i Džaferović

Strah u BiH od novih granica na Balkanu

'Armija' kandidata za izbore u BiH

Stotine novih izbjeglica i migranata ulaze u BiH

Sve više novinara u politici

Merkel: Nema promena granica na Balkanu

BIH ipak postaje centar za migrante?

Sve veći problemi migranata na novoj balkanskoj ruti

Izetbegović: Hrvatska lagala EU da nema nikakav spor s BiH oko mora

Vlasti se prepiru, građani BiH nude pomoć migrantima

Radončić zvanično kandidat za člana Predsedništva BiH

Politike podjela ne vode BiH u EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button