glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

parlament8888 vlada srbije world bank
agrokor666 mladi vlada_ Sarajevo666 USPEH djokovic8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH             

izvor: agencije  foto:                                                                                 03.04..2019.

milorad-dodik-1 

SARAJEVO - Predsedavajući Predsedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, apeluje na političke lidere da se pet meseci nakon opštih izbora što pre formira vlast u toj državi.

Znate li vi kakva bi to politička bomba bila da smo mi u decembru pokazali svetu da smo završili Savet ministara, kao što je jednako loša da nakon pet meseci to nismo uradili”, ukazao je Dodik u intervjuu „Jedan” BHRT, koji će u celosti biti emitovan večeras.

Dodik je upozorio da bez nove vlasti nema pozitivnog mišljenja za BiH

Neformiranje Saveta ministara u tako dugom periodu Dodik vidi kao uzurpaciju političkih prava.

Podseća da je pre nekoliko dana evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johannes Han istakao da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

Ja apelujem da se formira vlast”, rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider SNSD-a kaže da mu je neshvatljivo razvlačenje pregovora o formiranju Saveta inistara i i zbog čega se postavlja pitanje ulaska Demokratske fronte, hrvatskog člana kolektivnog šefa države u BiH Željka Komšića, u vlast ili formiranja Bh. bloka.

Mi se dogovorimo sa Izetbegovićem koji pristane i kaže ok, ide predsedavajući Srbin i tri ministarstva, ide tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo uredu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je napravio Bakir Izetbegović parafiramo ja i Čović, a on kaže „moram da još vidim”, naveo je Dodik, prenosi Tanjug.

A onda, kaže, nakon dan shvatimo, ulazi Željko Komšić i njegov DF.

Ok, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsedavajućeg imamo samo dva ministra, jer zaboga ulazi Željko Komšić. Hoću li ja da dovedem Marka Pavića. Hoćeš da dovedem Stevandića, Dragana Čavića ili da dovedem Peru Đokića i kažem 'šta je s njima, imaju i oni svoje poslanike unutra'“, naveo je Dodik.

Govoreći o budućnosti BiH, Dodik kaže da ne može da isključi bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske.

Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno”, ponovio je Dodik.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da je ova institucija „odavno dobila političke konotacije”.

Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje saglasnost akata niže pravne snage sa Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sistem. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je doneo političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet Republike Srpske. Ranije je naložio da se promeni grb, da se promeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu treba raspravljati”, smatra Dodik.

U vezi sa najnovijom saferom „selefije”, Dodik kaže da je Predsedništvo BiH dobilo je informaciju o navodima o aktivnostima hrvatske SOA-e i konzula Hrvatske u BiH o vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja.

Međutim, ističe, da je ponižavajuće što je Predsedništvo moralo da traži informaciju od ministra bezbednosti, ako je već država ugrožena.

Više sam saznao iz novina nego odatle. Sve je to nešto načelno, isto kao što je bilo u medijima. Ono što sam ja kao član Predsedništva dobio jeste informacija ministra koja je meni pokazana samo da je pročitam, jer je poverljivog karaktera. Tamo piše u fus noti da ako iznesem taj sadržaj, da bih mogao biti ja taj koji će biti proganjan. Evo, ne mogu onda da kažem. Ja bih voleo da nije poverljivog karaktera i da se to raščisti. Ustvari, ja nisam ni video ništa poverljivo. Pravi se mistifikacija. Ne treba to”, ukazao je Dodik.

 

 

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

Radovanu Karadžiću doživotni zatvor

Banjaluka blokira povezivanje gasovoda BiH i Hrvatske, otvara prostor Srbiji

Bura zbog Ravnogorskog pokreta u Višegradu

Davidovo tijelo prebacuju u Austriju

Nema dogovora o putu BiH u NATO

Dok Federacija BiH slavi, RS se seća ubistva srpskog svata

Srbija i RS zajedno grade tri hidroelektrane

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku ?

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

Dodik i Vučić o pokušaju osporavanja naziva Republike Srpske

Novi poziv na srpsko jedinstvo u Sarajevu

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button