glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5 66 bregzit bih-sluzbe hr
pristina666 mladi eu5 strucnjaci 222 tara simic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Za zločine nad Srbima samo 14 meseci zatvora

izvor: agencije  foto:                                                                                              01.04.2019.

Sarajevo666 

Sarajevo– Za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu ratne 1992. godine, nekadašnji pripadnik Hrvatskog veća odbrane (HVO) Alminko Islamović osuđen je na samo 14 meseci zatvora. I ova, kao i sve dosadašnje presude Suda BiH počiniocima zločina nad Srbima, izricane isključivo po zakonu bivše SFRJ koji je znatno blaži od potonjeg, dočekana je sa negodovanjem u Republici Srpskoj.

U prvim reakcijama naglašava se da Sud BiH nastavlja s „ignorisanjem zločina nad Srbima”, te da su njegove presude, uključujući i ovu Islamoviću, „sramne” i da predstavljaju „uvredu” za sve Srbe, a pogotovo za porodice nevinih srpskih žrtava.

Nepravosnažno osuđenog Islamovića optužnica je teretila da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a „od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu ’Poleta’”.

Osumnjičen je i za „odvođenje zarobljenih Srba na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, te uništavanje srpskih verskih, kulturnih i istorijskih spomenika”.

Ceneći sve izvedene dokaze, pretresno veće je nesumnjivo zaključilo da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Islamović počinio zločin protiv civilnog stanovništva”, rekao je, čitajući presudu, predsedavajući Sudskog veća Zoran Božić.

Međutim, Sud BiH oslobodio je Islamovića odgovornosti za osam od ukupno deset tačaka iz optužnice i izrekao mu kaznu od 14 meseci zatvora – samo za „nečovečno postupanje prema civilima (Branislavu Nariću i Ratku Kvačeviću) i za otuđenje imovine civila srpske nacionalnosti”. Kao nerelevantni su ocenjeni dokazi Tužilaštva BiH o njegovoj odgovornosti za „ubistvo većeg broja srpskih civila”, za „miniranje i paljenje verskih i kulturnih objekata i srpskih kuća”, te „odvođenje srpskih civila na most na Savi, gde su bili vezani i izloženi avio-bombardovanju”.

Prvostepena presuda Islamoviću za predsednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marka Grabovca neprihvatljiva je jer predstavlja „uvredu za srpski narod, a nagradu za zločine”.

Sud BiH, kao i međunarodni sudovi, kaže on, optužuje i donosi presude za ratne zločine „samo Srbima”, i to „drakonske kazne”, dok se Bošnjacima i Hrvatima izriču „minimalne ili oslobađajuće presude za zločine nad srpskim narodom”.

Predsednik republičkog Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić izjavila je za Srnu da je presuda sramna i da predstavlja čisto izrugivanje srpskim žrtvama rata i njihovim porodicama.

Nezamislivo je da Islamović, koji je bio komandir vojne policije i toliko zla naneo Srbima, dobije tako blagu kaznu”, rekla je Rajilićeva, koja smatra da bi „bilo bolje” da je Sud BiH „odmah pustio Islamovića na slobodu”, s obzirom na to da mu je izrekao „manju kaznu i od kazne koju dobije neko ko opljačka kiosk”.

Islamoviću će u kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru od 25. oktobra 2017. do aprila 2018. Na izrečenu mu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom veću.

 

 

Istražuju se navodi o uplitanju hrvatskih obavještajnih službi u BiH

Krši li Centralna izborna komisija ustav Federacije BiH?

Špijunska afera Zagreba ili političko podmetanje iz Sarajeva

Sprema li se migrantima žica na granici BiH?

Ko su 'autentični' Srbi, 'legitimni' Hrvati i 'pravi' Bošnjaci?

BH blok u opoziciji, neće u koaliciju sa SDA, HDZ i SNSD

Federacija BiH pred masovnim buntom zbog budžetske blokade

Prelazi li se s riječi na djela nakon Brisela?

BiH obećava brze odgovore Evropskoj komisiji

Nova tužiteljka BiH, problemi stari

Političkim ucjenama do formiranja vlasti

CIK presekao čvor o popisu, formiranje vlasti još na čekanju

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button