glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

parlament8888 bregzit Sarajevo666
agrokor666 mladi vlada_ strucnjaci 222 tara simic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija nije ispunila preporuke antikorupcijskog tela GREKO     

izvor: agencije  foto:                                                                            02.04.2019.

vlada srbije 

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO navelo je u najnovijem izveštaju da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca. U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, rađenom u okviru četvrte runde evaluacije, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije urađeno ništa.

Uprkos tome, u izveštaju objavljenom 2. aprila GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije "globalno nezadovoljavajući" a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovođenju preporuka.

Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije među poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju. "Ako bude sproveden kako je predviđeno, taj zakon će predstavljati veliki pomak u povećanju transparentnosti kontakata narodnih poslanika sa lobistima. Ipak, neophodna je odlučnija akcija", naveo je GREKO.

To podrazumeva usvajanje pravilnika ponašanja poslanika, što bi trebalo da bude prioritet, kao i usvajanje mera za povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa, povećanje vremena za raspravu o predlozima zakona i izbegavanje korišćenja hitnog postupka u parlamentu osim u izuzetnim okolnostima.

Ustavne reforme koje su u proceduri će imati uticaja na nekoliko preporuka vezanih za sudije i tužioce, navedeno je u izveštaju. Takođe, izražena je zabrinutost zbog "teškog okruženja u kom je vođen proces konsultacija" i zbog kog su se iz tog procesa povukle "različite nevladine organizacije, uključujući i udruženja sudija i tužilaca".

Telo Saveta Evrope izrazilo je i "zabrinutost i zbog kritika ne samo tih organizacija već i КKonsultativnog veća evropskih sudija na neke od aspekata Nacrta amandmana na Ustav".

GREKO je u zaključcima naveo i da očekuje više rezultata na polju ocene učinka sudija i tužilaca.

Takođe, navedeno je da je usvajanje zakona o sprečavanju korupcije ključno za izmene propisa vezanih za sukob interesa i srodna pitanja koja se odnose na poslanike, sudije i tužioce i za jačanje uloge Agencije za borbu protiv korupcije.

"Imajući u vidu da GREКKO nije dostavljen tekst nacrta zakona i da Nacrt zakona još uvek može biti predmet daljih izmena, GREКKO ne može da zaključi da je učinjen značajan napredak u ovom smislu i podstiče nadležne organe u Republici Srbiji da usvoje Nacrt zakona što je pre moguće, uz određena prilagođavanja", naveo je GREKO.

Ministarstvo pravde saopštilo je 2. aprila da se Srbija više ne nalazi na listi zemalja koje globalno ne zadovoljavaju kada je reč o borbi protiv korupcije i usklađenosti sa preporukama GREKO.

"Kako je većina tih preporuka vezana za ustavne amandmane, Savet Evrope nije mogao da učinjeni napredak u ispunjenju preporuka tretira u potpunosti ispunjenim, dok se Ustav Republike Srbije ne promeni", navedeno je u saopštenju.

Navodeći da je napredak učinjen u pogledu 10 preporuka, dok se dve od tri preporuke koje u potpunosti nisu ispunjene odnose na donošenje novog Zakona o sprečavanju korupcije, Ministarstvo je navelo da će usvajanjem predloga tog zakona, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, biti ispunjene i te dve preporuke.

Ministarstvo je navelo da se u izveštaju pohvaljuje usvajanje novog Zakona o lobiranju, koji uvodi u potpunosti novu profesiju u pravni sistem Srbije.

"Republika Srbija je pohvaljena od strane GREKO Saveta Evrope za donošenje inovativnog i modernog zakona (koji mnoge države članice Saveta Evrope još nisu donele). Navedena preporuka se i dalje tretira delimično ispunjenom isključivo zbog odloženog dejstva primene zakona do 14. avgusta 2019. godine", piše u saopštenju.

Uzimajući u obzir da su mnogi procesi u toku, GREKO je zaključio da je preko 75 odsto preporuka delimično ispunjeno, te da je neophodno da Srbija izvesti o daljem napretku najkasnije do 31. decembra 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Novi izveštaj usvojen je na 82. plenarnom zasedanju GREKO održanom u periodu od 18-22. marta 2019. godine.

 

 

U parlamentu Srbije o opoziciji bez opozicije

VOA: Vlada Srbije angažovala firmu da lobira u vezi sa Kosovom

Vučić: Dodjite u što većem broju na miting u Beogradu 19. aprila

Većina građana veruje da je Kosovo izgubljeno

Protest Jedan od pet miliona: Oteraćemo ga mirno 13. aprila, Sledeće nedelje šetnja do Pinka

NALED: Većina privrednika smatra da su uslovi poslovanja loši

Zapadni Balkan izlazi iz fokusa zbog Bregzita

Izbori u junu ili idućeg proleća

„Folksvagen” još vaga, Srbija favorit

Glavni odbor SDS jednoglasno za integraciju sa DS i Zajedno za Srbiju

Protest u Beogradu, ispred RTS-a 'Dnevnik slobodne Srbije'

Dvadeset godina od NATO bombardovanja

Srbija treća u svetu po naoružanosti civila

Skroman rast zaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button