glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bg-pr 1od5 000 david1
Djindjic vw ndh-vatikan bleiburg2 amigo prijovic22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bura zbog Ravnogorskog pokreta u Višegradu           

izvor: agencije  foto:                                                                                 12.03..2019.

VISEGRAD 
Banjaluka– Oko dve stotine sledbenika i simpatizera Ravnogorskog pokreta i Dragoljuba Mihailovića okupilo se u nedelju u Višegradu. Kao i minulih godina obeležavanje godišnjice Mihailovićevog hapšenja izazvalo je oprečne reakcije koje se nisu stišale ni juče.

Cveće je položeno na Spomenik palim borcima RS u Višegradu, a potom je u obližnjoj Dobrunskoj Rijeci obeleženo 73 godine od hapšenja Mihailovića. Tamo se nalazi spomenik Mihailoviću, u mestu Undrulje (Draževina) gde je u akciji Ozne 13. marta 1946. uhapšen, a njegova pratnja pobijena, podsetili su mediji.

Redakcije sa sedištem u Sarajevu akcenat stavljaju na stavove bošnjačkih povratnika u RS koji su u strahu, te izveštaje baziraju na navodima da su pod obeležjima koja su se isticala u Višegradu „počinjeni zločini nad Bošnjacima i muslimanima u Drugom svetskom ratu kao i poslednjem ratu”. „Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, prenosi „Dojče vele” pesme s nedeljnog okupljanja i navodi kako je to poruka ravnogoraca iz Višegrada koji su „slavili ratnog zločinca iz Drugog svetskog rata, četničkog komandanta Dragoljuba (Dražu) Mihailovića.”

Po snimku koji kruži portalima, ove reči otpevane su uz gusle u grupi okupljenih.

Uz povike: „Bog čuva Srbiju”, „Bog čuva Republiku Srpsku”, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili su se pred vojvodom Slavkom Aleksićem, gde su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije RS iz Višegrada da se ne sme desiti ni najmanji incident, položili cveće na spomenik u centru grada, izvestio je „Dnevni avaz”.

Inače, Slavko Aleksić, po podacima na „Vikipediji” je srpski četnički vojvoda, trenutno aktivan u Ravnogorskom pokretu RS. Poreklom je iz Bileće, a veći deo života proveo je u Sarajevu. Nakon ubistva starog svata ispred Stare crkve na Baščaršiji 1. marta 1992. postaje komandant Novosarajevskog četničkog odreda (1992– 1996) sa oko stotinak pripadnika. Navodi se da ga je za četničkog vojvodu imenovao Vojislav Šešelj 13. maja 1993. kao i Momčilo Đujić 27. januara 1999. a devedesetih je bio jedan od obnovitelja četničkog pokreta u Sarajevu. Bivši radikal komandovao je oko Sarajeva odredom ruskih dobrovoljaca, navodi se na „Vikipediji”.

Dušan Sladojević, predsednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, istakao je u Višegradu da je „Čiča Draža život posvetio razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora i strašnih ustaških pokolja u delu Podrinja, Birča i u zapadnim krajevima BiH, odnosno Republike Srpske”, prenose mediji.

Koliko taj istorijski period obiluje dešavanjima i prevratima koje je i sa odmakom od sedam decenija teško sagledati na način koji bi bio razumljiv i prihvatljiv svima u regionu svedoče i neki podaci na koje podseća portal „Info Srpska”h. Premijer Poljske Vladislav Sikorski, predsednik SAD Hari Truman i predsednik Francuske Šarl de Gol svojevremeno su odlikovali Mihailovića, antifašistu, komandanta Kraljevske vojske u otadžbini, piše portal, prenosi agencija Srna. Portal kao gaf američke ambasade u BiH koja je oštro osudila dešavanja u Višegradu, navodi to da američki ambasador u Srbiji Kajl Skot prisustvuje godišnjici akcije „Halijard” kod Gornjeg Milanovca u kojoj su četnici sa meštanima spasili petsto američkih vazduhoplovaca. Agencija Srna citira analitičare po kojima je skup u Višegradu imao istorijski karakter „posvećen obeležavanju zajedničke borbe srpskog naroda sa britanskim, američkim, ruskim i francuskim protiv nacizma”, a da ga „pretnjom miru” nazivaju oni koji nisu osudili ustaštvo ni učešće muslimana u Handžar diviziji.

Izetbegovićev SDA zatražio je da Tužilaštvo BiH pokrene krivične postupke, a Šefik Džaferović član Predsedništva BiH smatra da su okupljanja u Višegradu opasna i da su „pretnja miru i stabilnosti”.

Užasnuti smo izveštajima o nacionalističkoj retorici tokom događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da poduzmu potrebne korake, da deluju zbog ovakvih pretnji i pozovu na odgovornost”, navela je Američka ambasada na svom tviter profilu. Britanskog ambasadora u BiH prizori iz Višegrada su „šokirali”. N1 podseća da je Mihailović rehabilitovan sudskom odlukom u Beogradu.

Na zbrku oko ravnogoraca ukazuje i portal „Kliks”, koji navodi da sem zvaničnika iz Srpske nisu reagovale ni hrvatske partije, te da pre skupa u Višegradu koji je najavljen danima ranije nije bilo komentara nijedne stranke u BiH. Ovaj portal navodi da je Ravnogorski pokret registrovan u Ministarstvu pravde BiH, a da je strategijom za borbu protiv terorizma od pre deset godina bio naveden kao bezbednosna pretnja, dok po poslednjoj strategiji to – nije slučaj.

 

 

Davidovo tijelo prebacuju u Austriju

Nema dogovora o putu BiH u NATO

Dok Federacija BiH slavi, RS se seća ubistva srpskog svata

Srbija i RS zajedno grade tri hidroelektrane

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku ?

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

Dodik i Vučić o pokušaju osporavanja naziva Republike Srpske

Novi poziv na srpsko jedinstvo u Sarajevu

Predsedništvo BiH u prvoj službenoj poseti Briselu

Strani predstavnici u BiH protiv promene imena RS

Neupitno ime Republike Srpske

MUP RS: Krivične prijave protiv Dragičevića i Stanivukovića


Ministar pravde BiH i njegov zamenik različito o Danu RS/Histerija oko Dana RS potvrđuje upitnost opstanka BiH

Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav RS, da se poštuje/Pompeovo podsećanje BiH na NATO integracije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button