glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

region11 mak-grc mitrovica-rafovi
exit7777 gas4 bratunac izgradnja zvezda-suduva novak0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dan nauke i Teslin rođendan u kući Kralja Petra         

izvor: agencije  foto:                                                                     10.07.2019.

Muzej-Nikole-Tesle

Otvaranjem izložbe foto-dokumentacije replika iz Muzeja Nikole Tesle u Kući Kralja Petra Drugog na Senjaku počelo je šestodnevno obeležavanje 163 godine od rođenja genijalnog pronalazača i dana koji se u Srbiji obeležava kao „Dan nauke”.

Dr Predrag Milosavljević, koji je istraživao Teslin rad u Kolorado Springsu na izradi bežičnog predajnika i proporcijske osnove koje je pronalazač primenjivao u svom radu, kaže da su u okviru Teslinog dnevnika našli na koji je način po danima razrađivao svoj rad i prilagođavao ga tačnim harmonijskim merama.

To je, napominje, specifičnost koja do sada nije bila analizirana u vezi sa njegovim radom, a to će, kako navodi, verovatno doprineti boljem razumevanju Teslinog inženjerskog i filozofskog pristupa.

Organizator Dana Nikole Tesle u Kulturnom centru Kuća Kralja Petra I je Udruženje za kulturu, nauku i obrazovanje „Nikola Tesla”, a suosnivač udruženja Nenad Portić objašnjava da se radi o kulturno-umetničkom događaju tokom kojeg će biti i izlaganja o srpskom srednjem veku odnosno o kontinuitetu od Svetog Save do Nikole Tesle, kao i da će biti predstavljene replike Teslinih mašina koje je izradio Radomir Putnik.

Član veća gradske opštine Savski venac Strahinja Kukić rekao je da je za opštinu velika čast što može da podeli prostor kulture sa vrednim organizacijama koje promovišu Nikolu Teslu.

Treba promovisati naše velikane, obrazovanje i znanje, to je ono za šta se mi zalažemo”, rekao je Kukić i dodao da će oni nastaviti da besplatno ustupaju prostor kulturi i obrazovanju, prenosi Tanjug.

 

 

Zelena gerila protiv zelenih kilovata

Šta kada se iscrpe mogućnosti za lečenje u Srbiji

Beograd jedina prestonica u Evropi bez prečistača otpadnih voda

Evropljani najveći „vakcinoskeptici“, opasnost od novih epidemija

Jeftinije telefoniranje u romingu od 1. jula

Puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16 odsto otpadnih voda

Radioaktivni gromobrani i dalje nad glavama građana

Srpski biznismeni su elektronski nepismeni

Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“

Rizična kupovina suplemenata preko interneta

Neplodnost je obavezan uslov za surogat-materinstvo

Lideri u nauci odavno nas povezuju sa svetom/Svetski umovi dolaze u Beograd

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button