glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

aerodrom parlament bih 11 spc cg
hidro av1 kulturni centar geldof rostilj mladen8

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpski biznismeni su elektronski nepismeni        

izvor: agencije  foto:                                                                      16.06.2019.

Berza

Mnogo se i često priča o elektronskoj upravi, a malo se i retko građanima daju opšta objašnjenja i praktična uputstva kako da svoj život ubrzaju i olakšaju koristeći elektronske servise. Čak i oni koji imaju elektronski sertifikat često ne razumeju šta je to i kako se koristi.

Priča iz života jednog beogradskog knjigovođe kaže da od pedesetak njegovih klijenata, vlasnika privatnih firmi, samo nekoliko njih zna da potpiše završni račun elektronskim potpisom, a da mu svi ostali daju svoj elektronski sertifikat (a i PIN) da on to uradi umesto njih.

Ako je takvo stanje među sposobnijom populacijom koja ima svoj privatni biznis, onda je stanje među neposlovnim delom stanovništva verovatno mnogo poraznije.

Međutim, u ovom primeru postoji jedan opasniji detalj - neuki biznismeni su svoj elektronski identitet potpuno dali nekom drugom u ruke, ne shvatajući moguće loše posledice, poput krađe identiteta.

Zato krenimo redom, od osnova elektronskog identiteta, jer e-sertifikat, i njime kreiran e-potpis, može i treba da ima svaki odrasli građanin.

Razlikujete li e-sertifikat od e-potpisa?

Elektronski potpis zamenjuje u digitalnom svetu stvarni, svojeručni potpis korisnika, a za njegovu primenu je neophodan elektronski sertifikat, koji potvrđuje vezu podataka za proveru elektronskog potpisa i identiteta potpisnika.

Praktično, e-potpis je rezultat procesa e-potpisivanja nastalog upotrebom e-sertifikata i pratećeg PIN-a. Nisu svi e-sertifikati ujedno i kvalifikovani, a baš takve zahteva domaća eUprava.

Kvalifikovani elektronski sertifikat (KES) povezuje javni kriptografski ključ korisnika i identitet korisnika. KES i njegov pripadajući tajni kriptografski ključ čuvaju se na pametnim karticama (kakva je i čipovana lična karta) ili USB pametnim tokenima, koji uz odgovarajući PIN formiraju kvalifikovani e-potpis ili služe za e-prijavljivanje.

Kvalifikovani elektronski potpis (KEP) je e-potpis kreiran putem KES-a, kojim se pouzdano garantuje identitet potpisnika i integritet potpisanih e-dokumenata ili poruka e-pošte, a onemogućava naknadno poricanje odgovornosti za njihov sadržaj.

Praktično gledano, KES je lični identifikacioni dokument u digitalnom svetu, u obliku kartice, čipovane lične karte ili USB tokena.

KES omogućava e-potpisivanje, uz prateći PIN, tako što verifikuje KEP, čime se potpuno zamenjuje svojeručni potpis i potvrđuje autentičnost potpisanog e-dokumenta ili poruke e-pošte. KES omogućava i e-prijavljivanje, tako što, uz PIN, garantuje autentičnost identiteta pri korišćenju e-servisa.

Ukratko: nabavite KES kod nekog sertifikacionog tela (MUP, Pošta, Privredna komora Srbije...), da biste mogli da se elektronski prijavljujete ili pomoću KEP-a da se elektronski potpisujete. Ali čuvajte KES i PIN kao zenicu oka svog ili otisak palca svog - ne dajte ih drugima, jer onda oni mogu da se lako, u digitalnom svetu, pretvaraju da su vi.

E-sertifikovani mogu da se e-potpisuju i e-prijavljuju

Za e-potpisivanje nekog e-dokumenta potrebni su KES, podešen računar sa softverom i čitačem kartica ili USB tokena, kao i datoteka koju želite da potpišete (npr. Word ili PDF dokument).

Za e-prijavljivanje na neki od e-servisa potrebni su KES i već pomenuti računar, softver i čitač.

Naravno, u oba slučaja je potreban i PIN. Uputstvo za podešavanje računara, instaliranje softvera i povezivanje čitača dobijaju se uz nabavljeni KES, a sve to se radi samo jednom i traje nekoliko desetina minuta ili kraće.

Na taj način je za svakoga, bio on običan građanin ili preduzetnik ili ovlašćeno lice u nekoj firmi, zauvek ukinuta potreba za svojeručnim potpisom tamo gde mu nije mesto, tačnije tamo gde ga e-potpis superiorno zamenjuje.

Svi znate onaj česti, stari, naopaki scenario iz birokratskog života: „Odštampajte ovaj dokument iz priloga poruke e-pošte, potpišite se, skenirajte ga, pa nam ga pošaljite nazad e-poštom".

Zar ne zvuči lepše, brže i ekološkije: „Potpišite elektronski ovaj dokument i vratite nam ga e-poštom".

Naravno, vreme i živce štedi i korišćenje elektronskih servisa, kao što su eUprava (euprava.gov.rs), ePorezi (eporezi.purs.gov.rs), Lokalna poreska administracija (lpa.gov.rs) ili eRegistracija preduzetnika i privrednih društava (reid.apr.gov.rs).

I mnogih drugih e-servisa, koji već služe ili će tek da služe za smanjivanje redova pred državnim i drugim šalterima. Ali, mnogo upravnih poslova još uvek vapi za svojom e-verzijom...

 

 

Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“

Rizična kupovina suplemenata preko interneta

Neplodnost je obavezan uslov za surogat-materinstvo

Lideri u nauci odavno nas povezuju sa svetom/Svetski umovi dolaze u Beograd

NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Vakcina nije bauk

I u Srbiji potomstvo iz banke sperme

Od hemofilije pati 900 ljudi u Srbiji

Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od malih boginja

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga na Zapadnom Balkanu

Srbija se pridružila CERN-u kao 23. zemlja članica

Da li raste broj obolele dece nakon NATO bombardovanja?

Poplava 'botovskih medija' u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button