glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 spc11 ljubljana1
linta trgovina ljudima vode 5g habib zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Jeftinije telefoniranje u romingu od 1. jula          

izvor: agencije  foto:                                                                      22.06.2019.

telefon1

Već od 1. jula građani država zapadnog Balkana moći će u romingu međusobno da telefoniraju po cenama nižim za gotovo 30 odsto. Ovo je tek početak primene regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan još u aprilu. Cene će u ovoj prvoj fazi biti smanjenje 27 odsto, dok se od 1. jula 2021. godine očekuje potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

Sporazumom su definisane maksimalne cene poziva, poruka i prenosa podataka. Tako minut razgovora neće moći da košta više od 22,4 dinara, poruka najviše sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka iznositi 21,4 dinara po megabajtu. Cena rominga sa Albanijom, na primer, biće niža čak 85 odsto, budući da ta zemlja do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. godine potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Operateri mobilne telefonije juče za „Politiku” nisu mogli da navedu tačne cene, kao ni to do li će biti niže od maksimalnih koje predviđa sporazum. Međutim, potvrdili su da je u toku izrada cenovnika i da će građani pre početka primene ovog sporazuma biti obavešteni o tome koliko će ih ubuduće koštati ove usluge.

Prof. dr Irini Reljin, pomoćnica ministra za elektronske komunikacije pri Ministarstvu trgovine, kaže da sporazum predviđa značajno smanjenje cena rominga, kao i da će to sigurno obradovati naše građane, jer će doneti značajne uštede.

Predstavnici ekonomija iz našeg regiona, potpisali su u Sofiji prošle godine Izjavu podrške Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, čime je postignuta saglasnost da se podrže i olakšaju procesi snižavanja troškova rominga za potpunu pokrivenost potrošača u regionu. Ideja je potekla iz EU, u kojoj već dve godine važe iste cene poziva, poruka i prenosa podataka u romingu, i kod kuće u matičnoj mreži – kaže Reljinova za „Politiku”.

Inače, prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji se od ukupnog roming saobraćaja, 70 odsto odnosi na zapadni Balkan. Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija su još od 2014. godine postepeno snižavale cene roming usluga i to je između ove četiri zemlje regulisano posebnim sporazumom.

Međutim telefoniranje u romingu je u našem regionu i dalje skupo posebno ako se poredimo sa Evropskom unijom koja je od juna 2017. godine potpuno ukinula roming. Svi oni koji imaju sim karticu neke od zemalja EU svoje pakete mogu da koriste na teritoriji Evropske unije na isti način kao i u nacionalnom saobraćaju.

Bez obzira na insistiranje zemalja zapadnog Balkana, EU do sada nije pokazala spremnost da se odlukom o ukidanju rominga u Evropi obuhvate i zemlje koje su u procesu pridruživanja EU. Evropska komisija je do sada bila fokusirana na to da se najpre potpiše sporazum za ukidanje rominga na zapadnom Balkanu, a kada se to desi, da se onda otvori i razmatra pitanje ukidanja rominga između nas i zemalja Evropske unije.

Na pitanje da li tako nešto možemo očekivati prof. Irina Reljin kaže da se prilikom pristupanja Evropskoj uniji, pristupa i takozvanom Digitalnom jedinstvenom tržištu EU. Na taj način počinje da se primenjuju propisi EU koji se odnose na cene rominga, kao i sprovođenja utvrđene roming politike unutar EU.

Očekuje se da će određeni koraci u cilju smanjenja cena rominga između EU i zapadnog Balkana biti preduzeti i pre pristupanja EU, a posebno posle uspešne implementacije Sporazuma o snižavanju cena rominga u regionu – dodaje pomoćnica ministra za elektronske komunikacije.

 

 

Puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16 odsto otpadnih voda

Radioaktivni gromobrani i dalje nad glavama građana

Srpski biznismeni su elektronski nepismeni

Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“

Rizična kupovina suplemenata preko interneta

Neplodnost je obavezan uslov za surogat-materinstvo

Lideri u nauci odavno nas povezuju sa svetom/Svetski umovi dolaze u Beograd

NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Vakcina nije bauk

I u Srbiji potomstvo iz banke sperme

Od hemofilije pati 900 ljudi u Srbiji

Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button