glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Dodik-i-Erdogan av000 msp 3
exit7777 gas4 bratunac izgradnja maljkovic00 novak0

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Da li će Micotakis preispitivati dogovor sa Severnom Makedonijom?     

izvor: agencije  foto:                                                                             08.07.2019.  

mak-grc 

Prespanski dogovor je i u Grčkoj završena priča i ne mogu se očekivati promene tog dogovora, kažu analitičari, dodajući da pobeda Nove demokratije na izborima ipak može doneti promenu u ponašanju Grčke prema severnom susedu.

Nova demokratija i njen lider Kirijakos Micotakis očekivano su pobedili u nedelju na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, posle neispunjenih obećanja Sirize o ukidanju mera štednje, ali i nepopularnog sporazuma Atine i Skoplja o imenu,ocenili su vodeći svetski mediji.

Ljupčo Petkovski, izvršni direktor Centra za evropske strategije Evrotink, je ubeđen da vlada novog premijera Kirijakosa Micotakisa neće osporitiPrespanski dogovor, ali očekuje svakodnevne probleme sa implementacijom, različite interpretacije određenih pitanja koja su, kako kaže, namerno ostavljena kao "kreativno nejasna".

"Na primer, tu su pitanja iz istorije, pridevi, trgovinske oznake, ima i bilateralnih komisija. Veoma je važno da se sa naše strane ne dešavaju stvari koje bi tamo mogle biti primljene kao provokacije. Na primer, ako kod nas dođe nova vlada i ona promeni ime aerodroma, to će kompletno torpedirati dogovor. Zato u obe zemlje ne treba stavljati pod znakom pitanja stvari koje su ključne za drugu stranu, kao na primer identitet. Ali u budućnosti očekujem i takve drame", kaže Petkovski.

Bivši ambasador Muhamed Halili kaže da će, iako nema argumenata, Micotakis praviti opstrukcije u sprovođenju Dogovora iz Prespe, samo da bi dokazao da je bio u pravu kada je govorio da je dogovor štetan. Halili navodi kako neće biti iznenađen ako nova grčka vlada pokuša blokirati makedonske evrointegracije.

"Ne samo Micotakis, nego i sve zemlje članice EU, kada bi htele, mogu svakog trenutka da nas zakoče u nekom od 33 poglavlja. Mislim da će Micotakis pokušavati da u nekim od poglavlja kaže da je bio u pravu kada se protivio Dogovoru, te da je on uspeo da popravi greške koje je u Dogovoru propustila tadašnja vlada", ističe Halili.

I grčki novinar i istoričar Tasos Kostopulos u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) je rekao da će nova grčka vlada naići na poteškoće ukoliko želi da poništi Dogovor.

"Mislim da će Nova demokratija imati problem da vrati nazad Prespanski dogovor. Kao što je rekao Micotakis, ima kontinuiteta i to moramo prihvatiti. Svakako trebamo sačekati, da budemo spremni na male krize, na nivou bilateralnih komisija i slično. Ali, mislim da će za njih biti teško da idu protiv Dogovora", izjavio je Kostopulos.

Micotakis je nedavno rekao da je Prespanski dogovor štetan po grčke interese, ali da je pravno obavezujući. U intervjuu za jedne belgijske novine on je istakao da se neće odreći prava na veto o pristupanju susedne države Evropskoj uniji. Ali, prethodno, odgovarajući na novinarska pitanja, Micotakis je naglasio da prema Dogovoru, Grčka ne može staviti veto na početak pristupnih pregovora za članstvo zemlje u EU.

Inače, u maju je održan prvi sastanak Komisije za trgovinske oznake i trgovinske nazive, koja treba da dogovori uslove o korišćenju termina "Makedonija" i "makedonski" za privatne kompanije. Ovo pitanje nije bilo dogovoreno u Prespi, već su se obe zemlje saglasile "da ohrabre svoje zajednice" da iskrenim dijalogom postignu uzajamno prihvatljiva rešenja. U vezi toga je formirana međunarodna grupa eksperata sa predstavnicima obe zemlje, koja treba da završi posao u roku od tri godine.

U međuvremenu, aktivno radi i Komisija o obrazovnim i istorijskim pitanjima između dve zemlje.

 

 

EU na jesen daje zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

Prespanski sporazum ne može biti obrazac za rešavanje drugih sporova

Pendarovski preuzeo dužnost predsednika Severne Makedonije

Manjinski glasovi određuju predsednika

Pendarovski u maloj prednosti nad Davkovom

Makedonci biraju predsednika

Finiš predsedničke kampanje u Severnoj Makedoniji

Albanski uticaj na makedonske izbore

Makedonija zakoračila u NATO

Makedonija iduće nedelje potpisuje pristupni protokol sa NATO

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button