glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 spc11 ljubljana1
linta migranti88888 gromobrani djeca bih habib zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16 odsto otpadnih voda         

izvor: agencije  foto:                                                                      20.06.2019.

vode

U Srbiji se godišnje prečisti samo 16 odsto otpadnih voda, ispuštenih u kanalizaciju, a u 168 gradova i opština postoji samo četrdesetak pogona za prečišćavanje od kojih je većina zastarela, rečeno je na stručnom skupu u Novom Sadu, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

U narednim godinama, će kako se navodi, biti potrebno izdvojiti oko pet milijardi evra za izgradnju nedostajućih kapaciteta kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje gradjana pitkom vodom i zaštitila životna sredina.

"Pokrajinska vlada je u prethodne tri godine u prečišćavanje voda uložila 1,1 milijardu dinara kroz 123 projekata u 39 opština", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na skupu o tretmanu otpadnih voda i vode za piće.

Dodao je da je "realnost takva da se u Vojvodini preradi tek deset odsto otpadnih voda, a da više od 65 odsto industrijskih postrojenja ne prečišćava svoje otpadne vode".

To je, kako je kazao, posledica višedecenijske nebrige i nedovoljnih ulaganja i biće potrebno puno vremena da se situacija promeni.

"U ovoj godini pripremili smo projekte za izgradnju tri velika prečistača ukupne vrednosti deset miliona evra", kazao je Mirović.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je da je ta zemlja investirala velika sredstva u infrastrukturu i da danas prečišćava gotovo 90 odsto otpadnih voda, što je svetski rekord imajući u vidu da je druga Španija sa tek petinom preradjene vode.

"U Izraelu radi više od 150 pogona za tretman otpadnih voda i posle obrade tu vodu koristimo za navodnjavanje, a ostatke za proizvodnju djubriva", rekla je Fišer Kam.

Gubitke vodovodne mreže, kako je rekla, "smanjili su na samo sedam do osam odsto što je najniži nivo gubitaka u svetu".

"Danas Izrael vodom može da snabdeva i svoje susede, a znanje i iskustvo spremni smo da podelimo i pomognemo zemljama kao što je Srbija", rekla je Fišer Kam.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kazala je da će za kvalitetno dopremanje pitke vode do domaćinstava i usmeravanje otpadnih voda u pogone za prečišćavanje biti potrebna značajna ulaganja jer svakom petom stanovniku Srbije nije dostupna voda iz vodovoda, a svaki drugi nema kanalizaciju.

"U poslednjih pet godina dužinu vodovodne mreže povećavali smo u proseku samo 2,5 odsto godišnje, a dužinu kanalizacije 1,7 odsto godišnje", rekla je Jovanović.

Skup su organizovali Pokrajinska vlada, ambasada Izraela i NALED, a vojvođanskim opštinama predstavilo se sedam izraelskih kompanija sa najnovijim tehnologijama u oblasti prečišćavanja voda, u kojoj je Izrael globalni lider.

 

 

Radioaktivni gromobrani i dalje nad glavama građana

Srpski biznismeni su elektronski nepismeni

Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“

Rizična kupovina suplemenata preko interneta

Neplodnost je obavezan uslov za surogat-materinstvo

Lideri u nauci odavno nas povezuju sa svetom/Svetski umovi dolaze u Beograd

NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Vakcina nije bauk

I u Srbiji potomstvo iz banke sperme

Od hemofilije pati 900 ljudi u Srbiji

Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button