glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

nato trupe parlament bih 11 ep9
hidro oruzje11 kulturni centar bitef0000 djokovic 222222222222 mitrovic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“        

izvor: agencije  foto:                                                                      13.06.2019.

icm electronics

Koordinator pobedničkog tima je dr Branislav Borovac, profesor sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a u ekipi koja je trijumfovala na takmičenju su studenti Petar Knežević, Andrej Jusupović, Slađan Plavšić, Želimir Trišić, Đorđe Dostanić, Danilo Lazić, Milan Beader, Branko Jekić i Vidoje Obradović.

Mislim da treba da budemo ponosni stvarno, zbog toga što studenti u celoj Evropi prave robote za isti zadatak. Posle se sastanu i mi možemo da se uporedimo na potpuno ravnopravan način sa studentima iz Francuske, Švajcarske, Nemačke, iz cele Evrope“, rekao je profesor Borovac.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je „Fabrika atoma“ u čast naučnika Mendeljejeva.

Osnovni zadatak bio je da skupljamo atome, grupišemo ih na određeni način i na osnovu toga skupljamo određeni broj bodova“, rekli su u timu, u kome naglašavaju da je za pobedu na takmičenju bila važna i strategija koje se odnosila na posmatranje i analizu konkurencije. Inače, oba robota, sa kojima su osvojili priznanje su potpuno autonomna.

To znači, da kada su na terenu, mi nemamo nikakav kontakt sa njima, oni u potpunosti sami odlučuju šta će uraditi dalje i kako će nastaviti meč u kome je suština merenje atoma. To je poenta takmičenja, da se izmere atomi koji su u obliku pakova za hokej. Različite su težine i različitih boja, a roboti su ih odlagali na određena mesta“, kažu studenti objašnjavajući pravila takmičenja.

Konkurencija na zavidnom nivou

Konkurencija je bila jaka, a naši pobednici su na putu do pobede, morali da najpre savladaju ekipu iz Francuske, zatim iz Švajcarske i na kraju u finalu – ekipu iz Rusije.

U timu navode da su pre svakog meča, u odnosu na protivnika, zajedno donosili odluke o taktici i strategiji.

Tu je jedno osam meseci ozbiljnog rada, za to vreme imaju sve obaveze kao i svi studenti. Promena strategije u ovom takmičenju i te kako zahteva veliko znanje, sposobnost i praktičnu veštinu“, rekao je profesor Borovac i dodao da su studenti-pobednici ove robote napravili kao ispitni zadatak. Naravno – ispit su položili, naglasio je profesor.

 

 

Rizična kupovina suplemenata preko interneta

Neplodnost je obavezan uslov za surogat-materinstvo

Lideri u nauci odavno nas povezuju sa svetom/Svetski umovi dolaze u Beograd

NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Vakcina nije bauk

I u Srbiji potomstvo iz banke sperme

Od hemofilije pati 900 ljudi u Srbiji

Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od malih boginja

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga na Zapadnom Balkanu

Srbija se pridružila CERN-u kao 23. zemlja članica

Da li raste broj obolele dece nakon NATO bombardovanja?

Poplava 'botovskih medija' u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button