glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

specijalcibalkan brisel spc cg
jeremic4 migranti88888 novak djokovic 555 srbija-kina pantic zvezda99999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Radioaktivni gromobrani i dalje nad glavama građana        

izvor: agencije  foto:                                                                      19.06.2019.

gromobrani

Procenjuje se da je na teritoriji Srbije postavljeno oko 3.400 radioaktivnih gromobrana, a da ih je u zakonskom roku, do maja 2014. godine, uklonjeno 2.600. Sada ih najviše ima na zgradama propalih kompanija i poljoprivrednim objektima, dok su sa javnih objekata, škola, bolnica i vrtića, uklonjeni. Manji broj se i dalje nalazi na krovovima stambenih zgrada, što pokazuje i slučaj Novog Pazara.

U Novom Pazaru radioaktivni gromobrani i dalje se nalaze na četiri objekta, od kojih su tri stambene zgrade, iako je 2009. Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo naloženo njihovo uklanjanje, a u maju 2014. istekao poslednji rok za obavljanje tog posla.

Radioaktivni gromobrani postavljani su u periodu od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Smatralo se da su veoma efikasno sredstvo za odbranu od udara groma.

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za jonizaciju vazduha iznad gromobrana, čime se povećava vodljivost vazduha i tako usmerava i pražnjenje atmosferskog elektriciteta.

Ionizirajuće polje radioaktivnog gromobrana prostire se u prečniku od nekoliko stotina metara iznad gromobrana, a kako ima olovni kontenjer ispod sebe, ne deluje na prizemne slojeve. Najzastupljeniji radionuklidi koje ti gromobrani imaju su kobalt-60 i europijum-152 i 154.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi izvori zračenja nisu opasni za ljude i okolinu ako se nalaze na krovovima i stubovima, međutim, ukoliko su fizički oštećeni i nakrivljeni, mogu predstavljati opasnost po građane i izazvati kontaminaciju životne sredine.

Stanari stambene zgrade u blizini Autobuske stanice u Novom Pazaru znaju da se na krovu tog objekta nalazi radioaktivan gromobran za koji, kako su nam rekli, imaju uveravanja nadležnih nije opasan po njihovo zdravlje.

"Gromobran stoji uspravno i nije nakrivljen, niti oštećen, što bi, kako su nam rekli, moglo biti problematično. Ipak, nije nam svejedno i nadamo se da će što pre biti uklonjen i postavljen novi. Pogotovo sada kada je zbog serije 'Černobilj' radijacija postala aktuelna tema", izjavio je Ismail.

On nije upoznat da su Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja stanari bili obavezni da uklone gromobran, niti da je trebalo da plate kaznu jer to nisu učinili u predviđenom roku.

Pored te zgrade, radioaktivni gromobrani nalaze se i na krovovima još jednog stambenog objekta u tom delu Novog Pazara, zgrade u centru grada, kao i jednog industrijskog postrojenja u naselju Šestovo.

Umesto stanara i vlasnika firme, uklanjanje će finansirati lokalna samouprava Novog Pazara koja je u te svrhe budžetom za 2019. godinu planirala 1,2 miliona dinara.

"Zamena starih gromobrana je skup posao, ali ga je neophodno što pre obaviti. Za uklanjanje jednog, što uključuje izradu dokumentacije, skidanje i skladištenje, ali i postavljanje novog gromobrana, potrebno je oko 3.000 evra. Grad Novi Pazar će uskoro raspisati javnu nabavku za odabir ovlašćene organizacije za demontažu gromobrana, kako bismo ispunili zakonsku obavezu, ali i poboljšali kvalitet života naših sugrađana koji žive u tim zgradama", kazao je član Gradskog veća Novog Pazara zadužen za zaštitu životne sredine Esad Fazlić.

On je dodao da četiri radiokativna gromobrana na teritoriji Novog Pazara ne predstavljaju opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno prati njihovo stanje, kao i da nisu oštećeni.

"Radi naših sugrađana moram reći da gromobrani u uspravnom položaju, u kome se nalaze od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dođu u dodir sa radioaktivnim materijalom", istakao je Fazlić.

 

 

Srpski biznismeni su elektronski nepismeni

Roboti iz Srbije najbolji u „sakupljanju atoma“

Rizična kupovina suplemenata preko interneta

Neplodnost je obavezan uslov za surogat-materinstvo

Lideri u nauci odavno nas povezuju sa svetom/Svetski umovi dolaze u Beograd

NCR započeo gradnju najsavremenijeg kampusa na Novom Beogradu

Vakcina nije bauk

I u Srbiji potomstvo iz banke sperme

Od hemofilije pati 900 ljudi u Srbiji

Epidemija malih boginja u Severnoj Makedoniji

Domaća pametna rukavica za slepe – prepoznaje novčanice i boje

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od malih boginja

Potpisan sporazum o nižim cenama rominga na Zapadnom Balkanu

Srbija se pridružila CERN-u kao 23. zemlja članica

Da li raste broj obolele dece nakon NATO bombardovanja?

Poplava 'botovskih medija' u Srbiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button