glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bg-pr 1od5 000 david1
Djindjic miskovic ndh-vatikan batez srpski filmovi prijovic22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Radnici Folksvagena protiv novog pogona u jugoistočnoj Evropi   

izvor: agencije  foto:                                                                            12.03.2019.

vw 

Uticajni Radnički savet nemačke kompanije Folksvagen (Volkswagen) namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je kao ozbiljan kandidat spominjana i Srbija. Pozivajući s na izvore iz kompanije, nemački mediji su preneli da će Radnički savet na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije ovog proleća glasati protiv tog projekta.

Radnički savet smatra da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći kapaciteti kompanije u Evropi i da postoji mogućnost njihovog prilagođavanja za planiranu proizvodnju drugačijih tipova automobila, objavio je 10. marta list Bild am zontag (Bild am Sonntag), pozivajući se na dokumente kompanije.

Prema informacijama iz Foksvagena, kompanija mesecima traži lokaciju za novu, milijarde evra vrednu fabriku i trenutno se ispituje deset lokaliteta u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Pogon bi trebalo da počne da radi krajem 2022. godine i u njemu bi se godišnje prozvodilo do 350.000 vozila.
Nadzorni odbor VW prema nemačkom Zakonu o radničkom saodlučivanju ima 20 članova, od kojih polovinu, uključujući i potpredsednika odbora, postavlja Radnički savet, i uglavnom je reč o sindikalnim liderima.

Prema zakonu, u Nadzornom odboru su dva mesta rezervisana i za predstavnike nemačke savezne pokrajine Donja Saksonija u kojoj je sedište kompanije i koja tradicionalno ima vlasnički udeo.

Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju zeleno svetlo Nadzornog odbora, a za odluke o izgradnji ili preseljenju pogona potrebna je, prema Zakonu o privatizaciji Folksvagena iz 1960. godine, podrška dve trećine članova Nadzornog odbora.

Beogradske Večernje novosti prenele su početom marta da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji. Prema saznanjima tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a reč je o modelima Folksvagena, Škode i Seata, trebalo bi da se pojave na tržištu 2023. godine.

Novosti su prenele da se Folksvagen za Srbiju kao zemlju domaćina novog pogona, odlučio u konkurenciji Bugarske, Rumunije i Turske, ali i Severne Makedonije, koja se u nemačkoj štampi ne spominje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 9. marta da očekuje da će nedaleko od Velike Plane dovesti jednu od najvećih evropskih kompanija. On je istakao da su šanse "50-50" za dolazak takve kompanije.

Iako Vučić nije spominjao Folksvagen, mediji su preneli da je u pitanju ta kompanija.

"Čini mi se imali smo dva konkurenta Rumuniju i Bugarsku, samo mi i još jedna zemlja smo ostali", kazao je Vučić obraćajući se građanima u Velikoj Plani u okviru kampanje "Budućnost Srbije".  

Šef uprave Folksvagena Herbert Dis u novembru 2018. godine je najavio izgradnju novog pogona u jugoistočnoj Evropi, koji bi počeo sa proizvodnjom 2022. godine. "Naš cilj je da produktivnost koncernu do 2025. godine povećamo za 30%", rekao je tada Dis.

Prema pisanju nemačkih medija, Radnički savet postavlja pitanje racionalosti investicije koja se meri milijardama evra, kada mnogi postojeći kapaciteti Folksvagena u Evropi nisu u potpunosti iskorišćeni. Uz pogone u Emdenu i Osnabriku, u Nemačkoj, nedovoljna iskorišćenost preti i vodećoj fabrici u Bratislavi, ali i pogonu Audija u Mađarskoj, pošto je zbog sve oštrijih ekoloških propisa sve manja potražnja za vozilima sa dizel motorima.

 

 

Koliko ima nacionalizma u protestima?

Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Protest Jedan od pet miliona u Beogradu: 'Blokada' RTS, poziv novinarima te kuće da se pridruže bojkotu

Uzajamne pretnje Srbije i Kosova

Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Platforma završni udarac dijalogu

Strazbur odbio penzionere: Domaće pravosuđe jedina adresa za žalbe

Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima

Lutovac i Tadić: Želimo stranku koja će moći da integriše snage koje su protiv Vučića

Francuske prepreke na evropskom putu Balkana

Mekalister: EU spremna da pomogne oko promene poslovnika parlamenta, ako se iskaže interes za to

Prepreke LGBT roditeljstvu u Srbiji

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Frankfurter rundšau: Procureo plan podele Kosova, potpisivanje sporazuma 12.juna?

I Srbija i Kosovo podeljeni oko razgraničenja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button