glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

savet-za-nacionalnu-bezbednost skupstina 4 av000
pendarovski-zaev miskovic penzije-petar Vakcina11 srpski filmovi ivana_2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Uzajamne pretnje Srbije i Kosova   

izvor: agencije  foto:                                                                            09.03.2019.

bg-pr 

Američki i evropski zvaničnici pozvali su Kosovo i Srbiju da prekinu međusobne provokacije i obnove dijalog, a vlasti u Prištini da ukinu takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

"SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga. SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose", objavila je ambasada SAD u Beogradu na svom Tviter nalogu uz fotografiju sa sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i američkog državnog podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla u Beogradu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat napisao je na Tviteru da "ponovo pokretanje dijaloga nije lak zadatak, ali da budući prosperitet Srbije zavisi od postizanja napretka u odnosima sa Prištinom".

Portparolka Evropske unije za spoljnu politiku Maja Kocijančič je na konferenciji u Briselu rekla da bez ukidanja taksi na uvoznu robu iz Srbije i BiH ne može doći do stvaranja klime za nastavak dijaloga, koji predstavlja “jedini put napred”.

U međuvremenu, kosovski rukovodioci smatraju da je Kosovo usvajanjem zakona o obavezama Državne delegacije i platforme o dijalogu spremno više nego ikada da se suoči sa Srbijom, i da će ti dokumenti očuvati Kosovo od promene granica.

Ubeđeni su da će konačni sporazum omogućiti Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama, te da neće biti ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta ili formiranja zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima. To smatraju premijer i predsednik Skupštine, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji, dok se predsednik Hašim Tači, koji i dalje stoji iza ideje da je potrebna korekcija granice, nije oglasio nakon što je Skupština usvojila ta dva dokumenta.

Pregovaračka platforma kosovskog parlamenta za Evropsku uniju predstavlja “gindividualnu poziciju jedne strane”h.

”hKao posrednik, EU ne komentariše individualne pozicije strana u dijalogu, ali je jasno da se samo kroz pregovore može doći do konačnog sporazuma”, izjavila je portparolka EU za spoljnu politiku Maja Kocijančič.

U Srbiji kažu da je kosovska platforma protiv dijaloga i bilo kakvog kompromisa i da doprinosi prekidu tog procesa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je kosovska Platforma za dijalog "u suštini odluka Prištine da prekine dijalog sa Beogradom".

On je to preneo američkom državnom podsekretaru Dejvidu Hejlu, te dodao da će Srbija "u relativno kratkom roku doneti mere kojima će reagovati na neispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma, na uvođenje taksi i odluku Prištine o prekidu svakog dijaloga sa Beogradom". Kako je istakao, prenosi se u saopštenju, stav Beograda će biti "odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst".

Vučić je u Belegišu, tokom kampanje „Budućnost Srbije“g u Sremskom okrugu, izjavio da zvanični Beograd ima posla sa „neodgovornim, neozbiljnim i opasnim ljudima u Prištini“g.

Povodom usvajanja zakona i platforme u Skupštini kosova, u petak ujutro održan je sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Nakon sednice Saveta, premijerka Ana Brnabić izjavila je da platforma predstavlja završi udarac dijalogu između Beograda i Prištine, te dodala da je to dokument koji je u suprotnosti sa zdravim razumom.

On je protiv bilo kakvog kompromisa, protiv bilo kakvog daljeg dijaloga. Ne priča ni u jednom trenutku ništa o životu Srba na Kosovu. Reakcija Srbije će biti, kao i uvek do sada, odmerena i odgovorna, ali moram da kažem da ćemo u svakom trenutku umeti da zaštitimo interese Republike Srbije i svih naših građana“, izjavila je Brnabić.

Sa ovako dijametralno udaljenim stavovima, postavlja se pitanje kakve su šanse za nastavak dijaloga?

Kosovska platforma daje novu dinamiku pregovorima, ali ona ne predstavlja sudbonosni događaj u dijalogu Beograda i Prištine, ocenjuje za RSE Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Sama platforma koju je usvojila Skupština Kosova ne daje mnogo toga. To je nešto što smo već videli 2008. godine i u pregovorima u Beču. Sa stanovišta onoga što zastupa predsednik Srbije i njegova administracija, to je neprihvatljivo i sa ovom platformom prosto može doći do zamrzavanja rešenja za neki naredni period. Mislim da ovde nije bitno kakav će biti odgovor Srbije, već kakav će biti odgovor Amerike. Hajde da sačekamo da vidimo šta će biti sa ovom posetom i kako će se Amerikanci postaviti u odnosu na platformu“, kaže Mijačić.

Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta kaže da je normalno da kosovska strana izradi platformu i principe na osnovu kojih će voditi dijalog sa Srbijom. Ona dodaje da reakcija Srbije ukazuje na to da dve strane ne ulaze sa istim ciljevima u proces dijaloga i imaju različita očekivanja.

Treba napomenuti da kosovska strana u sklopu ovog procesa želi da okočna pitanja koja su otvorena nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008., kao što su sukcesija, suočavanje s prošlošću i recipročno priznanje“g, kazala je Krasnići.

Krasnići ističe da je usvajanje zakona napor da se uspostavi red u predstavljanju Kosova u dijalogu sa Srbijom. Ona međutim navodi da da se putem zakona ne može promeniti hijerarhija ustavnih institucija u tom procesu.

Zakon, platforma, rezolucija, sve su to dokumenti koji Kosovu omogućavaju da Kosovo ima svoj stav u dijalogu. Ali, Kosovo još uvek nema opšti politički konsenzus po tom pitanju, i još uvek postoje različiti stavovi kosovskih institucija o tome šta smo spremni da tražimo od tog procesa i šta smo spremni da pružimo kao kompromis u cilju postizanja sporazum. Predsednik Tači i dalje insistira na korekciju granice, dok je Državna delegacija putem usvojenih dokumenata htela da stvori uslove za to da neće biti ugrožavanja teritorijalnog integriteta“, kazala je Krasnići. Ona ipak upozorava da na Kosovu još uvek nema kvalifikovane većine za podršku tom procesu, a što može biti problematično i u slučaju eventualnog postizanja sporazuma.

Podsetimo, Skupština Kosova je u četvrtak usvojila Zakon o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima Državne delegacije Republike Kosova u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom kao i platformu o dijalogu bez glasova većeg dela opozicije.

Platforma, koju je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom, predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 1244.

Sa druge strane, Kosovo je spremno da pregovara o uspostavljanju diplomatskih i dobrosusedskih odnosa sa Republikom Srbijom.

 

 

Mišković osuđen na dve i po godine zatvora

Platforma završni udarac dijalogu

Strazbur odbio penzionere: Domaće pravosuđe jedina adresa za žalbe

Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa kosovskim Albancima

Lutovac i Tadić: Želimo stranku koja će moći da integriše snage koje su protiv Vučića

Francuske prepreke na evropskom putu Balkana

Mekalister: EU spremna da pomogne oko promene poslovnika parlamenta, ako se iskaže interes za to

Prepreke LGBT roditeljstvu u Srbiji

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca

Frankfurter rundšau: Procureo plan podele Kosova, potpisivanje sporazuma 12.juna?

I Srbija i Kosovo podeljeni oko razgraničenja

Vučić: Biće mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu

EBRD od Srbije očekuje snažnije reforme

Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod/Tači: Bez sporazuma ulazimo u rizičnu fazu odnosa

Srbija napredovala u sprečavanju pranja novca, ostaje pod nadzorom

Dačić: Razgraničenje sa Kosovom zvanični predlog Srbije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button