glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave2 zaliv77 mile555
pasos2 rts kusta333 uzice srb-cro1 lesor

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Nisam protivnik SAD i EU, ali se protivim držanju predavanja

izvor: agencije  foto:                                                                                                       14.01..2018.

dodik444 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da on vodi doslednu, a ne konfliktnu politiku i poručio da nije protivnik Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, ali da se protivi "njihovom razbacivanju i držanju predavanja".

"Treba li da budem mekan prema onima koji nam vitalna nacionalna prava u kontinuitetu osporavaju? Ambasadori nisu države, iako ovde upravljaju situacijom. Nisam ja protiv Amerike, EU, bilo koga, ali jesam protiv njihovog razbacivanja, držanja predavanja u mojoj zemlji. Tako ne može, neka zamere", rekao je Dodik u intervjuu za "Politiku".

On je istakao da uvažava svakog kao partnera i sagovornika, ali da je narod jedini autoritet kojem polaže račune.

Dodik je kazao da nema dileme EU ili Rusija, ali i ocenio da "neke stvari ne može da razume kao čovek" i da EU nije atrakcija od pre deset godina.

"Mi ne možemo da utičemo na to kakva će biti EU, ali možemo razmišljati u šta nas guraju. U medjuvremenu, naravno, radićemo na evropskim vrednostima jer one nam trebaju. Ali ako nismo vidljivi kao RS, na tom putu nas nema", naglasio je Dodik.

Kako je dodao, mehanizmom koordinacije više od 70 odsto pitanja za EU delegirano je na entitete i to treba poštovati, a RS je ispunila najviše sugestija iz evropske agende.

"Vidite li možda nešto pogrešno u takvoj politici? Hoćete da naše resurse damo u ruke nekom drugom? Ja eto neću, biram da budem 'arogantan'. Najviše evropskih sugestija iz agende ispunila je RS, dok to nisu uradile FBiH i nivo BiH. Navikli su se da mi možemo biti samo loši, ili podanici. Neki su se previše zaigrali. E, meni takva Bosna ne treba", rekao je Dodik.

Komentarišući odnose sa Federacijom BiH, Dodik je kazao da se uvek može saradjivati, da od razgovora ne beži i da bi bilo dobro da se ide na politiku da niko nikog ne napada.

Dodao je i da je RS spremna da se povinuje Ustavu BiH, onako kako je napisan ,navodeći da RS traži dogovor oko mnogih stvari u BiH, kojih nema, "jer stranci daju naloge za ispunjavanje, što neću".

Govoreći o poslavi Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da nije važno ko je došao, već da se narod okupio i pokazao šta misli.

Iako na proslavu nisu došli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, Dodik je rekao da RS njima duguje samo čast i podsetio da je Vučić uputio, "upečatljivu čestitku", a da je u ime Vlade Srbije bilo nekoliko ministara, vojske i policije, načelnik Generalštaba.

"Može svako sad da se nešto pita, ali kako im ne padne na pamet da se upitaju da li bismo imali toliko zvaničnika iz Srbije da je Vučić bio protiv toga. Mogu samo zahvaliti Vučiću za sve što je uradio za RS, od investicija do političkog stava da poštuje Dejton i dogovor unutar BiH, uvek uz napomenu da voli RS", rekao je Dodik i izrazio očekivanje da će se Vučić u narednim godinama ponovo pojaviti na proslavi u Banja Luci.

 

 

Karikatura političkog života u BiH

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

Srbija donirala Srebrenici milion evra

Dodik: Najveći uspeh je što smo se oduprli centralizaciji BiH

Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu!

Dodik prijeti blokadom NATO puta BiH

Ivanić: Važno da bar političke odnose vratimo u normalu

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button