glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun5 skupstina11 palmer-av
hidro oruzje11 kulturni centar bitef0000 djokovic 222222222222 mitrovic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem     

izvor: agencije  foto:                                                                             11.06.2019.  

ep9 

Trinaest zemalja EU, uglavnom novih članica iz srednje i istočne Evrope, Austrija i Italija, pripremilo je nacrt dokumenta čiji je cilj da oživi kredibilitet politike proširenja Unije, prvenstveno kada je reč o Zapadnom Balkanu. Dokument, koji ima formu "non papera", trebalo bi da bude predstavljen sastanku ambasadora EU 12. juna u Briselu.

Iza dokumenta stoje Estonija, Litvanija, Letonija, Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Malta, potvrđeno je za EURACTIV.

"Ideja je da se inicira poziv za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom", rekao je za EURACTIV neimenovani diplomata iz jedne od zemalja uključenih u inicijativu.

"To je i vid pritiska, koji treba da ukaže da je dilema da li nam je prvo potrebno jačanje EU, a tek potom proširenje, lažna i pogrešna. Ako ta dva procesa ne budu išla ruku pod ruku, EU će se uskoro ponovo suočiti sa Zapadnim Balkanom, ali nažalost na način koji će biti mnogo zahtevniji i bolniji za obe strane", pojasnio je taj diplomata.

Evropska komisija formalno je preporučila otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem, ali tu odluku treba da potvrde sve članice u Evropskom savetu, gde u protivljenju prednjače Francuska i Holandija.

"Sve je teže razumeti tu lažnu dilemu pošto govorimo tek o otvaranju pregovora, a ne o samom proširenju. Zapad to očigledno ne može da razume", rekao je diplomata.

U Nemačkoj, pitanje proširenja EU podelilo je vladajuću veliku koaliciju. Konzervativne demohrišćanske partije CDU i CSU žele da izbegnu brz početak pregovora sa Tiranom i Skopljem. Predsedavajući Odbora za Evropu nemačkog Bundestaga Gunter Krihbaum izjavio je da odluka neće biti doneta do oktobra.

Međutim, državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova, socijaldemokrata Mihael Rot želi da pregovori počnu odmah. "Sada je red na EU da ispuni svoj deo. Dali smo reč i trebalo bi da održimo obećanje", napisao je Rot u autorskom tekstu za Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Češko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da je ta zemlja jedna od 13 potpisnica inicijative. Ministar Tomaš Petriček u više navrata je pozvao EU da zauzme aktivniju ulogu prema Zapadnom Balkan.

"Biću snažan zagovornik davanja zelenog svetla za obe zemlje", rekao je Petriček u vezi sa otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

 

 

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

Prespanski sporazum ne može biti obrazac za rešavanje drugih sporova

Pendarovski preuzeo dužnost predsednika Severne Makedonije

Manjinski glasovi određuju predsednika

Pendarovski u maloj prednosti nad Davkovom

Makedonci biraju predsednika

Finiš predsedničke kampanje u Severnoj Makedoniji

Albanski uticaj na makedonske izbore

Makedonija zakoračila u NATO

Makedonija iduće nedelje potpisuje pristupni protokol sa NATO

Grčki parlament ratifikovao sporazum sa Makedonijom

Albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button