glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

izbori bih predsednistvo trolovi
koridor 10 sergej stari bertomeu kosa rafa-novak

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Najkulturnija noć u Srbiji  

izvor: agencije  foto: vn                                                                                                    18.05.2019.

noc muzeja 3

Od 16 sati u Srbiji su građani mogli da uživaju u Noći muzeja. U više od četrdeset gradova širom zemlje posetioci su mogli da obiđu muzeje, galerije i brojne druge ustanove kulture.

U Beogradu je Noć muzeja počela ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić", nastupom dečjeg DF Hora predvođenog Bojanom Vunturišević.

Manifestacija je u Beogradu organizovana na više od 60 lokacija, grupisanih geografski i tematski.

U zgradi Radio Beograda, u popularnom programu "Poezija uživo!", od 18 časova učestvovali su najpoznatiji domaći pesnici, kao i nove, mlade snage.

Ulaznice za Noć muzeja, po ceni od 500 dinara, mogu da se kupe na svim "Ticket Vision" prodajnim mestima, sajtu www.tickets.rs, kao i na većini lokacija širom grada koje svoja vrata otvaraju u Noći muzeja.

Kao i ranijih godina, jedna karta za važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do pet godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu.

Na više od 15 lokacija, održana je "Noć muzeja" i u Nišu. Jedna od izložbi je i "Niš – grad elektronike kroz vreme", koja prezentuje proizvode Elektronske industrije Niš iz druge polovine prošlog veka, po kojima su ovaj gigant elektronike i Grad Niš bili prepoznatljivi u celom svetu.

Najstariji eksponat danas je jedna elektronska cev, ustvari prva rendgen cev koja je proizvedena još 1951. godine.

"Noć muzeja" se u Šapcu obeležava na šest lokacija. Posebnu pažnju, izaziva izložba u Narodnom muzeju "Kako smo se voleli", koja ljubiteljima umetnosti donosi sedam priča iz prošlosti, od praistorije, prstena iz starog Rima, dostojanstva viteške ljubavi, do pada aviona zbog želje pilota da iz vazduha baci buket cveća svojoj voljenoj, ali, i jednu buduću, svoju i ličnu, koju će kreirati posetioci, napisati je na magnetu, zakačiti za drvo i ostaviti budućim generacijama.

"Noć muzeja" u Zavičajnom, Muzeju naivne i marginalne umetnosti i Muzeju voštanih figura U Jagodini izazvala je već na samom otvaranju veliko interesovanje građana.

"Noć muzeja" u Muzeju "Horeum margi Ravno" u Ćupriji  u znaku je arheoloških istraživanja Ćuprije i okoline, a predavanja su držali stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Ispred muzeja, od 17 sati, svaki sat, pucao je trešnjev top, replika topa Karađorđa Petrovića koji je dejstvovao sa Ivankovačkog polja na Turke u vreme Boja na Ivankovcu.

Zavičajni muzej u Paraćinu, obeležavanje je počeo na gradskom trgu u 18 sati, izložbom "Sto godina sećanja na Prvi svetski rat", a sat posle je prikazan film "Poslednja avantura kaktus Bate".

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu pripremio je, "noćni obilzak" centra. Posetioci su od 19 sati obilazili sve postavke u pratnji vodiča, a od 22 sata, biće organizovan obilazak izložbi sa baterijskim lampama i prigušenim osvetljenjem u pratnji vodiča.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, koji čuva istoriju početka industrijalizacije Srbije, posetioci mogu videti originalnu postavku od preko 1.000 eksponata i 5.000 originalnih fotografija, koje oslikavaju istoriju rudarstva na ovim prostorima Srbije.

Muzej ugljarstva, prvi i jedinstveni u Srbiji, osnovan je 1974. godine i smešten u bivšoj zgradi magacina rudnika, izgrađenoj 1930. godine. Sa radom je počeo 1980. godine i čuvar je istorije rudarstva duge više od 160 godina.

 

 

Kad je pozorište bilo ispred života

Teatar je shvatao kao idealno mesto za život

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja

Noć muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Odlazak Petra Omčikusa: Beograd u šljivama na obali mora

Preminuo Igor Pervić

Za Bitef 13 miliona

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button