glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina kosova 2 migranti44444 vrs3
ncr patrijarsija noc muzeja000 av-hodzis novak11111111 djokovic444444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Završen 12. Beldoks: Pobednici Marković i Gravaja  

izvor: agencije  foto: vn                                                                                                    16.05.2019.

beldoks11

Pobednik 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma (Beldoks) u domaćem takmičarskom programu je ostvarenje "Centar" reditelja Ivana Markovića, a u međunarodnoj konkurenciji trijumfovao je francuski dokumentarac A Lua Platz, u režiji Žeremija Gravaje.

Ceremonijom dodele priznanja u Kombank dvorani je svečano završen ovogodišnji Beldoks, a kako je istakao Marković, ova nagrada i dobra reakcija publike su veliki podstrek za njega, ali u određenoj meri i iznenađenje.

- Moj film ima specifičnu, svedenu formu, i predstavlja apstraktni portret Sava Centra, ali, posredno, i drugih monumentalnih građevina iz najboljeg perioda nekadašnje SFRJ, čiji je opstanak danas doveden u pitanje. Tokom snimanja imali smo veliku podršku uprave i osoblja zgrade Sava centra, i ovom prilikom im se ponovo zahvaljujemo - rekao je Marković, kome je pripao i novčani iznos nagrade od dve hiljade evra, čiji je pokrovitelj u domaćem takmičarskom programu Filmski centar Srbije.

Reditelj Žeremi Gravaja, čije nam ostvarenje daje empatičan uvid u životne uslove zajednica u egzilu, izjavio je da bi prevod naslova njegovog francusko-rumunskog dokumentarca Lua Platz na srpski jezik mogao da bude "Zauzimanje mesta".

- Može li, onda, film da postane neka vrsta sigurne kuće za one čiji se glas skoro nikad ne čuje? Sada smo, posle prvog prikazivanja ovog filma izvan Francuske, veoma počastvovani što smo dobili nagradu u Beogradu. Nadamo se da će ona doprineti da ovaj dokumentarac i njegove evropske teme nastave svoj put. Veliko nam je zadovoljstvo što je u Srbiji, zahvaljujući Beldoksu, svetski dokumentarni film danas veoma živ - istakao je Gravaja, podsećajući da je 16. maja Međunarodni dan romskog otpora.

Među ovogodišnjim lauretima je i reditelj Goran Dević, čiji je kratki dokumentarac "U ime Republike Hrvatske" proglašen najboljim ostvarenjem u toj selekciji. Njegova priča o Marku Franiškoviću, koji je odlukom hrvatskog sudstva proveo devet meseci u neuropsihijatijskoj bolnici zatvora u Zagrebu samo zbog svoje antirežimske aktivnosti, kritika je ocenila kao dokumentarno-pravosudni horor.

- Jako sam srećan zbog nagrade na Beldoksu, jer filmove radim primarno za nas koji živimo na ovim prostorima. Kad mi se dogodi da bude prihvaćen i prepoznat tamo gde je meni važno, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna. Veliko hvala Beldoksu koji nam je dao priliku da prikažemo ovaj dokumentarac - istakao je hrvatski reditelj, kome je ovogodišnji festival priredio i retrospektivu.

Specijalna nagrada žirija dodeljena je filmu "To sam što jesam - Džipsi mafija" Andrijane Stojković, a priznanje za najbolju fotografiju poneo je Dušan Grubin za dokumentarac Taurunum boy.

Žiri Beldoks TEEN programa kao najbolje ostvarenje nagradio je "U raskoraku" reditelja Binga Liua, a dodeljene su i nagrade u okviru Beldoks Industry programa za projekte u razvoju.

Ovogodišnje izdanje festivala zatvoreno je premijernom projekcijom dokumentarca "Električni orgazam za ljude budućnosti" autorke Marije Vukić.

 

 

Noć muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Odlazak Petra Omčikusa: Beograd u šljivama na obali mora

Preminuo Igor Pervić

Za Bitef 13 miliona

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

Završen 66. Martovski festival: Uspeh "Okupiranog bioskopa"

Vojislav Bubiša Simić: Nisam samo svirao nego i živeo džez

Počeo 16. Beogradski festival igre

Sloboda izražavanja u totalnom siromaštvu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button