glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 av777 srpska lista11
samit1 zdravstvo DEKLARACIJA msu1 laboratorija2 mladen8

Second Second Second Second Second Second Second Second

Srpski sportisti u nezavidnom položaju zbog mogućih susreta s kolegama sa Kosova

izvor: novosti online foto:                                                                                                               27.03.2018

srbija sl

Srbija nikada ne može da prihvati tzv. Republiku Kosovo. Nažalost, nepriznatu državu su primile mnoge sportske organizacije, na čelu s Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK), tako da se naši savezi, ali i asovi, ponekad susreću sa velikom dilemom - da li da izađu ili ne na megdan takmičarima iz zemlje koju nijedan Srbin ne priznaje.

Prošlog petka Vlada Srbije je zabranila da se u Kovilovu odigra kvalifikacioni turnir za juniorsko SP do 20 godina za rukometašice na kojem je trebalo da igraju i predstavnici tzv. Republike Kosovo. Dan kasnije je Džudo savez Srbije povukao Maricu Perišić i Anu Obradović sa Evropskog juniorskog kupa u Sarajevu, kako se ne bi sastale s predstavnicama nepriznate države.

Predsednik Stonoteniskog saveza Srbije Aleksandar Karakašević bio je jasan:

- Molimo boga da se sa njima ne sastanemo, a ako se to desi, biće onako kako Vlada Srbije kaže.

Vlada Srbije je još 8. juna 2015. donela preporuke o tome kako naše sportske organizacije treba da se ponašaju na takmičenjima na kojima su i takmičari tzv. Republike Kosovo, među kojima se izdvaja ona da ne idu zajedno na postolje. Ipak, zanimalo nas je da li naše federacije mogu da se izbore da ne budu u istoj grupi s neželjenim rivalima. Poslali smo mejlove na više od 15 sportskih organizacija, ali se većina njih odlučila na ćutanje.

Od onih koji su odgovorili, najmirniji su u Kajakaškom savezu Srbije, jer Kosovo nije članica Svetske i Evropske federacije. Spokojni su i u Vaterpolo savezu, zato što na teritoriji nepriznate države nema klubova, a time ni reprezentacije.

Predsednik Džudo saveza Srbije docent dr Ivan Todorov objasnio je da teoretski nije moguće da njihov takmičar izbegne neželjenog protivnika:

- Takav zahtev nije moguć u džudo sportu, jer se radi o pojedinačnom sportu, gde je uvek moguće da se tokom jednog takmičenja u određenoj težinskoj kategoriji sretnu sportisti iz Republike Srbije sa sportistima iz nepriznate "države Kosovo". Još preciznije, takmičari teoretski mogu biti odvojeni u dve različite grupe na početku takmičenja, ali ako pobeđuju, opet će se sresti u polufinalnoj borbi, u finalu ili u borbi za medalju.

Todorov podseća da je Vlada Srbije dala preporuku o tome šta da rade sportisti u slučaju da ih žreb pošalje na predstavnika tzv. države Kosovo:

- U našem saopštenju od prekjuče ste mogli da vidite da DžSS predlaže organizaciju zajedničkog sastanka svih državnih organa sa predstavnicima OKS, sportskim savezima Srbije i predstavnicima nacionalnih granskih saveza kako bi se utvrdio predlog obavezujućeh dokumenta kojeg bi se svi ubuduće obavezno pridržavali.

OKS I MINISTARSTVO SPORTA ZANEMELI

Dve krovne sportske organizacije u državi, Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije, juče nisu imale odgovor na konkretno pitanje : Koji je vaš stav i preporuka srpskim sportistima ukoliko na teritoriji Srbije ugostite takmičare iz takozvanog Kosova, sretnu se bilo gde u svetu sa njima ili ako se i jedni i drugi nađu na pobedničkom postolju?

NOVE GLAVOBOLjE VEĆ U MAJU

Nove glavobolje za srpski sport stižu već u maju. Jedna baš velika - Olimpijski komitet Srbije organizuje 11. i 12. maja seminar 50 evropskih olimpijskih komiteta na kojem će ravnopravno učestvovati i predstavnici Olimpijskog komiteta tzv. države Kosova. Protokol nalaže da se predstavnici naše južne pokrajine pojave na seminaru pod svojom zastavom, dok je od 9. do 13. maja u Novom Sadu EP u karateu (Kosovo je punopravan član međunarodne federacije).

novosti.rs

 

VK Partizan preti  gašenje

Džudo savez potvrdio povlačenje juniorskih reprezentativki: Bez takmičenja sa nepriznatom državom Kosovo

EHF isključio rukometašice Srbije sa kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo

Stipendije za 80 najperspektivnijih sportista

Stipendije za 80 najperspektivnijih sportista

Ivana Španović svetska šampionka

Rukometaši: Vodio nas pijanac

Počinju 23. Zimske olimpijske igre: Srbija sa četiri aduta

Rukometaši Srbije poraženi od Belorusije

“Orlovi” se brukali u Zagrebu/Cvetković: Pali smo na ispitu protiv Francuske

Rukometaši poraženi od Norveške na startu druge faze EP: Malo jedno poluvreme

Srbija u drugom krugu EP: Šveđani pogurali „orlove“!/Šešum: Nisam očekivao pobedu Švedske, imali smo sreće

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button