glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog11 stranke izbori8
novine pisa fizika borina-nedelja vreme dzudo

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji problem za Rahoja         

izvor: euractiv  foto:                                                                                      26.03.2018.

samit1 

Španski premijer Marjano Rahoj neće učestvovati na samitu EU-Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji ako na njemu kao posebna država bude učestvovalo i Kosovo. Prema pisanju briselskog portala Euraktiv, Rahoj je taj stav nedvosmileno preneo bugarskom kolegi Bojku Borisovu sa kojim je razgovarao na marganima samita EU 23. marta u Briselu.

Bugarska je najavila da će kao predsedavajuća EU organizovati samit EU - Zapadni Balkan na koji će biti pozvani lideri zapadnobalkanske šestorke uključujući Kosovo koje je 2008. proglasilo nezavisnost.

Euraktiv podseća da pet članica EU, među kojima je Španija, ne odobrava način na koji se Kosovo otcepilo od Srbije i ne priznaje njegovu nezavisnost, pre svega iz straha od sepraratizma na sopstvenoj teritoriji.

U Španiji je, dodaje briselski portal, to pitanje postalo još osetljiivije sa zaoštravanjem katalonske krize.

Rahoj je rekao da bi mogao da prisustvuje večeri sa liderima EU dan uoči sastanka u Sofiji ali da ga brine naredni dan. "To je važno pitanje. Govori se o proširenju (EU) i na zemlje koje nisu priznate, uključuući i od strane Španije, i to me brine", rekao je.

Prema navodima briselskog portala pozivnice za učešće na samitu u Sofiji sa potpisima predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i Bojka Borisova, premijera Bugarske kao predsedavajuće EU trebalo bi da su već poslate i u Prištinu i u Mardid, a navodno će organizatori pokušati da udovolje zemljama koje ne priznaju Kosovo time što na skupu neće biti zastava a na pločicama ispred učesnika pisaće samo imena bez naziva zemlje iz koje dolaze.

Euraktiv podseća da su i ranije održavani samiti EU - Zapadni Balkan ali nikada sa EU u punom sastavu još od samita u Solunu 2003.

Tada je, međutim, EU imala 15 članica a Kosovo je bilo teritorija pod međuanrodnom upravom.

Portparol španske vlade nedavno je izjavio da Španija neće menjati svoj jasan i čvrst stav navodeći da je u pitanju princip neprihvatanja jednostrano proglašene nezavisnosti i promena granica silom.

Madridski list Pais ocenio je međutim da se u slučaju samita u Sofiji unutrašnja politika umešala u evropsku agendu Marjana Rahoja koji strahuje da bi zajedničku fotografiju sa samita u Sofiji, na kojoj bi se našao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem mogli da iskoriste borci za nezavisnost Katalonije.

 

 

Obeležava se 19 godina od početka NATO bombardovanja SRJ

Ljudska prava u Srbiji: Odsustvo dijaloga i gušenje slobode medija

Vučić: EU rekla Prištini da mora da ispuni dogovor o ZSO

Dijalog u Briselu, Tači najavio sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji ove godine

Brnabić: Neophodno tragati za novim, 'unikatnim rešenjem' za Kosovo/Dačić: Nema rokova za Kosovo

Na dnevnom redu samita EU i Zapadni Balkan

Vučić u Njujorku: Nadao sam se većem razumevanju za Srbiju

Brnabić: Neophodna rekonstrukcija, neki članovi "guraju" lične agende

Šta radi predsednik Srbije u Njujorku?

Reljić: Balkanu treba više para iz EU fondova ili bespovratna pomoć

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button