glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

norveski parlament migranti 0000 djukanovic-i-vucic
podmaine policija7777 prodavnica borka sofest66 novak_2222222222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Srbi od Bosne nikada nisu imali ništa"            

izvor: agencije  foto:                                                                                 30.06..2019.

mile333 

Beograd -- Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je za današnju "Politiku" da je BiH trebalo da bude podeljena 1995. godine.

Dodik je istakao da bi dosad imali stabilna i uređena društva, a da trenutno svi narodi akumuliraju nezadovoljstvo Bosnom.

"Ta akumulacija postaje teret za kretanje. Ne može se to rešiti ispuštanjem akumulacije", kaže Dodik dodajući da kada bi se u BiH uvažavala volja svih, Srba, Hrvata i Bošnjaka i dva entiteta možda bi i postojala šansa za nju.

Razgradnja Dejtonskog sporazuma počela je, kako je naveo, već činom njegovog potpisivanja, uvek "na štetu RS, nikada nauštrb Sarajeva. A od nas su očekivali tek aplauze".

Dodik kaže da je takva praksa morala da bude zaustavljena 2007. godine, ali tvrdi da se ta matrica i obrazac ponašanja i dalje zadržavaju u nekim glavama, iako se realnost promenila.

"Priča je trebalo da završi nestankom RS. Oni sada misle da treba preživeti Dodika i njegovu garnituru dok ne dođe neka druga koja će napraviti neke tobož svetske vizije, a koje treba da umanje snagu RS", rekao je Dodik.

On bi, kako navodi, voleo da vidi da neko pokaže jednu odluku koju je Sarajevo donelo, a da je ona koristila Republici Srpskoj.

Prema Dodikovim rečima, bošnjački politički lideri ne žele nastavak evrointegracija, jer kad uđete u kandidatski status, onda nema visokog predstavnika ili je njegova uloga potpuno marginalizovana.

Kako je rekao, stvoreno je nešto što je trebalo da nastavi orbitu na principima bivše zemlje, samo na drugim osnovama i uz značjano međunardono prisustvo.

"Naravno to kleca", naglasio je Dodik i dodaje da oni i dalje održavaju misao da je to zbog nekih lokalnih ljudi ili nerazumevanja, gurajući iznova istu priču s novim akterima.

"Ali se pokazuje da BiH nikako ne može da se uspostavi", rekao je Dodik.

"Voleo bih da mi neko nađe primer na kom se demantuje činjenica da je BiH sve više u paralizi", rekao je Dodik, navodeći da sve što se dešava upravo potvrđuje da je reč o "propaloj državi".

"Mi moramo ostati u politici jačanja suvereniteta RS. I da osporimo svaku vrstu prenosa nadležnosti koja se desila bez naše volje ili pritiskom", rekao je Dodik.

Kaže i da se verovanje strancima ispostavilo kao najveći promašaj.

On poručije da su u zabludi oni koji olako potežu argumentaciju da BiH ne može da se raspadne, jer, kako je rekao, to se već desilo.

Bosna se, kaže Dodik, raspala na nemogućnosti da uspe. "Federacija BiH ne funkcioniše, degradiraju se izbori, Bošnjaci biraju pogodnog Hrvata i to hoće da nametnu i Srbima", naveo je Dodik.

Oni koji sede u Sarajevu u ime Srba ne smeju da dozvole da se degradiraju stečena prava u odlučivanju, naglasio je on.

Može tri puta manje da nas ima, ali uz ovaj sistem odlučivanja uvek ćemo zaštiti svoj narod i Republiku, rekao je Dodik.

"Mora postojati bazični dogovor tri naroda, a njega nema. To je dokaz da države nema", zaključio je Dodik u razgovoru za Politiku.

 

 

EU traži istragu, Bakir i dalje ćuti o prisluškivanju

Banjaluka pred novim protestima zbog policijske represije

MUP RS-a odustao od uspostave rezervnog sastava policije

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza

Dodik i Cvijanovićeva u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske

Zašto smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

Zaštita ustavnog poretka RS ili Dodikov lov na političke neistomišljenike

Bosna postaje zemlja staraca

Dodikova politika dogovorena sa Vučićem?

Vlada RS u izveštaju za SB UN: SDA blokira formiranje Saveta ministara BiH

Dodik sa papom Franjom: „U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti“/Džaferović: Dodik u Vatikanu nije u ime Predsedništva BiH

Bošnjaci optužuju Srbiju zbog rezervnog sastava policije RS

Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button