glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

andja samit11 ramus2
ministarstvo kulture siromastvo vucic-i-putin policija rs zvezda-partizan11 zvezda-buducnost2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik sa papom Franjom: „U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti“/Džaferović: Dodik u Vatikanu nije u ime Predsedništva BiH            

izvor: agencije  foto:                                                                                 26.04..2019.

papa-mile 

Dodik sa papom Franjom

Milord Dodik je rekao za RTRS da je zadovoljan sastankom sa papom Franjom.

Naglasio je da je potrebno nastaviti saradnju inistitucija Srpske i BiH sa Katoličkom crkvom.

Istakao je da je papi preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja.

Predsednica RS Željka Cvijanović je rekla da je papa čestitao Vaskrs verujućem narodu u Republici Srpskoj i BiH.

Sastanak je trajao 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta, saznaje RTRS.

Dodik je razgovarao i sa državnim sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Dodik je ranije najavio da će tokom zvanične posete Vatikanu pokušati da objasni papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svetu.

On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Srpske i Srbije. Tokom posete će, kaže, biti razgovarano o odnosu BiH i Vatikana, ali i o dešavanjima u svetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu, jer i sam papa Franjo snažno promoviše saradnju i mir.

Džaferović: Dodik u Vatikanu nije u ime Predsedništva BiH

SARAJEVO - Poseta predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Vatikanu ne realizuje se u ime Predsedništva BiH, kako se to u delu javnosti želi predstaviti, saopštio je danas kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića.

Predsedništvo BiH nije razmatralo ovu posetu, niti je zauzimalo bilo kakav stav o tome. Stavovi koje u vezi s tim Milorad Dodik iznosi u javnosti nisu stavovi Predsedništva BiH, te predstavljaju isključivo njegovo lično mišljenje”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Dodik sutra putuje u Vatikan gde će, kako je najavio, razgovarati s poglavarom Rimokatoličke crkve Franjom u formatu sastanaka predsednika država, budući da Vatikan kao država ima određene uticaje na globalnom nivou u vezi s politikom koja se vodi u svetu.

On je dodao da očekuje da će s papom Franjom razgovarati i o položaju verskih zajednica, i to ne samo Katoličke crkve, već i ostalih.

Dodik Džaferoviću: U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti

VATIKAN– Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik doputovao je u Vatikan, gde će se danas sastati s papom Franjom, prenela je banjalučka ATV.

Navodi se da je Dodik sinoć prokomentarisao izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je rekao da Dodik posetu Vatikanu ne realizuje u ime Predsedništva, kako to u javnosti želi da se predstavi.

Kada sam sleteo na aerodrom u Rim dočekao me je zvanični protokol Vatikana, tako da ne znam šta bi još trebalo da objasnim. Mislim da je to uobičajeno u okviru procedura koje važe u Predsedništvu, da član Predsedništva kojeg pozove neko iz druge države može da to učini i ode u zvaničnu posetu, i ja samo koristim to”, kazao je Dodik, javlja Tanjug.

On je podsetio da je isto „pre samo mesec dana uradio i (hrvatski član Predsedništva BiH) Željko Komšić kada je odlazio u Severnu Makedoniju”.

Nema tu šta da se objašnjava, moj sastanak s papom će sve objasniti, a za male duše i one koji žele u tome da nešto sitničare, uvek ima prostora za to”, rekao je Dodik.

On je naveo da je ovo zvanična poseta i da će tokom razgovora biti reči o svim važnim pitanjima u odnosima Vatikana i BiH, ali i o odnosima verskih zajednica u BiH.

Iskoristiću priliku da upoznam papu sa mojim stavovima s tim u vezi sa razvojem nekih događaja iz prošlosti i da pokušamo doći do nekog zajedničkog stava o tome da je potrebno graditi mir, da bez obzira na izazove koji nisu nimalo jednostavni i da svet vapi za mirom”, kazao je Dodik.

On je rekao da će papu obavestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, kao i da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

 

 

Bošnjaci optužuju Srbiju zbog rezervnog sastava policije RS

Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

Radovanu Karadžiću doživotni zatvor

Banjaluka blokira povezivanje gasovoda BiH i Hrvatske, otvara prostor Srbiji

Bura zbog Ravnogorskog pokreta u Višegradu

Davidovo tijelo prebacuju u Austriju

Nema dogovora o putu BiH u NATO

Dok Federacija BiH slavi, RS se seća ubistva srpskog svata

Srbija i RS zajedno grade tri hidroelektrane

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku ?

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button