glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

andja samit11 ramus2
ministarstvo kulture siromastvo nedic11 igor zvezda-partizan11 zvezda-buducnost2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bošnjaci optužuju Srbiju zbog rezervnog sastava policije RS             

izvor: agencije  foto:                                                                                 25.04..2019.

policija rs 

Sarajevo– Uspostavljanje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj (RS), što će omogućiti izglasavanje nacrta zakona o izmenama o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je sad na javnoj raspravi, u političkim krugovima u Sarajevu tumači se kao „opasna namera” na koju, kako se navodi sa više strana, „treba recipročno odgovoriti”. Od predstavnika međunarodnih institucija u BiH traži se da reaguju da nas ne bi, kako to procenjuju, na primer, u Demokratskoj fronti Željka Komšića, „zadesile posledice iz perioda početka devedesetih godina”.

Na to ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač odgovara da je „migrantska kriza osnovni razlog za formiranje rezervnog sastava policije RS” i da ne „vidi kome u BiH to može praviti problem”. Svima koji prete poručuje da to ne treba da rade i da se on tih pretnji „ne boji”, te da „nema ništa protiv formiranja rezervnog sastava policije i u Federaciji BiH (FBiH) ukoliko imaju manjak policije”.

Ja pozdravljam svakog novog policajca na ulicama cele BiH zato što to znači samo pojačanu bezbednost za sve građane. Mi na ovaj način pomažemo i FBiH, pre svega našim kolegama u Unsko-sanskom kantonu, jer ćemo jačom kontrolom ilegalnih ulazaka na istočnoj granici RS smanjiti priliv migranata na području tog kantona”, kaže Lukač i naglašava da Srpska u ovom slučaju kao svoje pravo koristi „nešto što je poznato u svim zemljama, i EU i zemljama okruženja i da tu nema ništa sporno”.

Međutim, izgledna mogućnost da će Srpska imati i rezervni sastav policije u bošnjačkim političkim krugovima gleda se i kao na osnivanje „paravojne formacije”, a priču o tome je otvorio lider SDA Bakir Izetbegović. Njegovu izjavu da na najavljene poteze zvanične Banjaluke „treba odgovoriti kontrapotezom” podržali su i mnogi drugi bošnjački zvaničnici.

Mi jednostavno smatramo da na svaki potez treba odgovoriti kontrapotezom. Uopšte nismo srećni zbog toga što se dovodimo u tu situaciju i što se faktički prisiljavamo da reagujemo. Dakle, na jedan ćemo uvek odgovoriti sa dva kada je u pitanju Federacija”, rekao je Izetbegović za sarajevske medije.

Na stranu Izetbegovića stao je i predsednik Naše stranke Predrag Kojović, koji krivicu za, kako kaže, „zabrinutost građana BiH” zbog formiranja rezervnog sastava policije RS prebacuje i na vlasti Srbije.

Ako se posmatra u kontekstu separatističkih izjava predsednika SNSD-a Milorada Dodika, te odnosa srbijanskih vlasti prema BiH, za koji se ne može reći da je dobronameran, onda je sumnja da će taj rezervni sastav biti upotrebljen za antidržavne ciljeve opravdana”, rekao je Kojović za portal „Kliks”.

Zbog bošnjačkih pritisaka, u kojima hrvatski zvaničnici ne učestvuju, reagovala je i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i ambasada SAD u Sarajevu, iz koje je, kako prenose mediji, „zatražena informacija o nameni rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan krugova MUP-a RS”.

Iz OHR-a se od RS traži da prekine započetu zakonsku proceduru, te da pokrene dijalog sa partnerima u BiH i međunarodnom zajednicom. U reagovanju naglašavaju, između ostalog, i to da „ne postoji uverljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije”.

Priču da se u Srpskoj osniva „paravojna formacija” komentarisao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, rekavši da će zadaci i uloga policajaca iz rezervnog sastava biti potpuno transparentni.

Oni nisu policajci svaki dan, nego po pozivu kad dolazi, i imaju nadležnosti koje imaju policajci. I ništa drugo nije u pitanju. Nećemo mi ići u Federaciju, šta ćemo mi tamo? Za bilo šta drugo. To je naše pravo da procenimo. Ako je to legalan posao, a jeste, što neko sa strane ima nama da objašnjava šta ovde treba da se radi”, kaže Dodik.

 

 

Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

Radovanu Karadžiću doživotni zatvor

Banjaluka blokira povezivanje gasovoda BiH i Hrvatske, otvara prostor Srbiji

Bura zbog Ravnogorskog pokreta u Višegradu

Davidovo tijelo prebacuju u Austriju

Nema dogovora o putu BiH u NATO

Dok Federacija BiH slavi, RS se seća ubistva srpskog svata

Srbija i RS zajedno grade tri hidroelektrane

Donosi li novi ambasador SAD novu politiku prema Dodiku ?

Ima li još opozicije u Republici Srpskoj?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button