glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit berlin berlin gradjanske organizacije
tesla nation google doktor obracuni omcikus djokovic333 krajinovic-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada RS u izveštaju za SB UN: SDA blokira formiranje Saveta ministara BiH            

izvor: agencije  foto:                                                                                 01.05..2019.

vlada-rs_1 

Vlada Republike Srpske uputila je 21. izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojem govori o protivpravnoj blokadi formiranja Saveta ministara BiH od strane SDA, koja traje više od šest meseci od proteklih Opštih izbora u BiH.

- SDA blokira imenovanje novih ministara da bi članove srpske koalicije koja je pobedila na izborima držala dalje od funkcija, čime se prenebregava volja glasača iz Republike Srpske. Antidemokratska blokada od strane SDA mora biti okončana, naročito zato što je
zaustavila napredak BiH ka evropskim integracijama i ekonomskoj reformi – stoji u izveštaju koji je Vlada Srpske uputila Savetu bezbednosti UN.

U delu II iz izveštaja, objašnjava se da Srpska podržava saradnju BiH sa NATO-om, ali se protivi pridruživanju BiH bilo kom vojnom savezu. U ovom delu se takođe
objašnjava da ne postoji veza između integracija u NATO i EU i da BiH ne može da podnese povećanje vojne potrošnje koje bi zahtevalo članstvo u NATO-u.

- RS ima pravo da izražava stavove o tim pitanjima, naročito zato što Ustav BiH Narodnoj skupštini RS daje ključnu ulogu u ratifikaciji ugovora – saopšteno je iz Vlade Republike Srpske koja u ovom izveštaju, kao i ranije, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.

RS naglašava svoju podršku evropskim integracijama BiH, ali konstatuje da je "blokada formiranja Saveta ministara od strane SDA zaustavila napredak" .
Posebno je analizirana "provokativna i pravno neutemeljena inicijativi SDA da ospori ime Republike Srpske".

- Ustav BiH na nekoliko mesta priznaje Republiku Srpsku upravo pod tim imenom, a ništa u njenom imenu nije suprotno konvencijama o ljudskim pravima. Inicijativa SDA je politički destabilizujuća zato što osporava samo postojanje RS, čime se udara u srce Dejtonskog sporazuma – istakli su iz Vlade RS.

U delu V izvještaja, iz Vlade RS objašnjavaju zašto je nova odluka Ustavnog suda BiH protiv Dana RS "neutemeljena u zakonu", a u delu VI da "institucije BiH ne ispunjavaju svoju obavezu u pogledu zaštite bezbednosti zemlje".

- Institucije BiH ne uspevaju da se izbore ni sa migrantskom krizom ni sa pretnjom od terorizma – stoji u izveštaju.

U delu VII govori se o međunarodnim i nezavisnim komisijama koje je Republike Srpska formirala za istraživanje ratnih stradanja u Sarajevu i Srebrenici.

- Bilo je nužno formirati komisiju za Sarajevo, koja će se baviti istraživanjem stradanja sarajevskih Srba, zato što je FBiH nije osnovala kako je prije mnogo godina naložio Dom za ljudska prava BiH. Komisija za Srebrenicu baviće se istraživanjem stradanja svih žrtava u području Srebrenice, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Komisija nije pokušaj da se negiraju veliki zločini počinjeni protiv Bošnjaka, niti da se zanemari stradanje Srba, što je bio slučaj u dosadašnjim istraživanjima – saopštili su iz Vlade RS.

Republika Srpska je u konačnici naglasila svoju opredeljenost za Dejtonski sporazum i puni suverenitet BiH, ali i da insistira da Kancelarija visokog predstavnika u BiH i strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu ukinuti.

 

 

Dodik sa papom Franjom: „U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti“/Džaferović: Dodik u Vatikanu nije u ime Predsedništva BiH

Bošnjaci optužuju Srbiju zbog rezervnog sastava policije RS

Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

Radovanu Karadžiću doživotni zatvor

Banjaluka blokira povezivanje gasovoda BiH i Hrvatske, otvara prostor Srbiji

Bura zbog Ravnogorskog pokreta u Višegradu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button