glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vlada srbije podgorica trgovina ljudima
migranti00 eu telefon1 vakcine666 Antigona zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

RS preti tužbom Federaciji zbog duga od podele poreza            

izvor: agencije  foto:                                                                                 23.06..2019.

Sedste-UIO-BiH-u-Banjaluci 
Banjaluka– Izgleda da između Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) ima neraščišćenih računa, čim vlasti u Banjaluci najavljuju kako bi mogli podneti tužbu nadležnom sudu, zbog duga za koji u Srpskoj veruju da je nastao nepoštenom raspodelom poreskih prihoda sa jedinstvenog računa. U Banjaluci, naime, računaju kako FBiH u kasu Srpske treba da vrati ukupno oko 40 miliona evra.

Vlasti u RS kažu kako je tužba spremna, a premijer Srpske Radovan Višković pojasnio je: „Koeficijenti za raspodelu prihoda od indirektnog oporezivanja u BiH poslednji put usaglašeni su 2017. u maju. Otad do danas uvek su bili na štetu RS. Samo lane smo oštećeni za 33 miliona maraka (oko 17 miliona evra).” Tvrdi da je RS samo u prva tri meseca ove godine pretrpela štetu od 11 miliona evra. „Oni od našeg novca financiraju svoje potrebe”, kaže on.

Novac od indirektnih poreza prikuplja se na jedinstveni račun u BiH. Sa tog računa novac se deli entitetima po koeficijentima koji se, po zakonu, utvrđuju kvartalno. Međutim, koeficijenti nisu menjani već dve godine, jer za to nema neophodne saglasnosti oba entiteta. Novac se stoga deli po koeficijentu koji je poslednji utvrđen.

Kada upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH utvrdi koeficijent raspodele prihoda, a naknadno se ispostavi da krajnja potrošnja (merilo raspodele) neznatno odudara od utvrđenog modela raspodele, prave se poravnanja, pa entitet koji je povukao više – vraća novac. Iz RS ubeđuju kako im na osnovu povećane potrošnje u tom entitetu pripada više novca nego što su dobijali u skladu sa poslednje utvrđenim koeficijentom, od pre dve godine. Međutim, nevolja je što je onda zapelo i kod dogovora o poravnanju jer je i za to neophodan konsenzus, a svaka strana ima svoju računicu.

S jedinstvenog računa UIO BiH najpre se zakonom definisani procenat usmerava za rad zajedničkih organa, to jest u budžet BiH. Preostali, znatno veći deo novca, deli se između dva entiteta. Po pravilu, Srpskoj pripadne trećina novca. Koeficijente raspodele utvrđuje Upravni odbor UIO BiH, to jest tri ministra finansija, iz RS, FBiH i BiH.

Sudovi su već jednom odlučivali o istovetnom nesporazumu među entitima za period od pre deset godina. Presudili su tada u korist Srpske za iznos od 14 miliona evra, ali je naplaćeno tek nešto više od dva miliona evra. Kako je objašnjeno iz UIO BiH, zatražena je obustava prinudnog izvršenja, što je Sud BiH uvažio.

Imate pravosnažnu presudu suda po kojoj se ne postupa i nema mehanizma da na to budu naterani, iako je neizvršavanje sudskih presuda krivično delo. Doduše samo kada je u pitanju referendum”, prokomentarisao je sarkastično Siniša Karan, generalni sekretar Vlade RS.

 

 

Dodik i Cvijanovićeva u Rusiji o gasifikaciji Republike Srpske

Zašto smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

Zaštita ustavnog poretka RS ili Dodikov lov na političke neistomišljenike

Bosna postaje zemlja staraca

Dodikova politika dogovorena sa Vučićem?

Vlada RS u izveštaju za SB UN: SDA blokira formiranje Saveta ministara BiH

Dodik sa papom Franjom: „U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti“/Džaferović: Dodik u Vatikanu nije u ime Predsedništva BiH

Bošnjaci optužuju Srbiju zbog rezervnog sastava policije RS

Koga plaši rezervni sastav policije Republike Srpske?

Dodik apeluje da se formiraju federalne vlasti u BiH

Nakon presude Karadžiću: Nestali ostaju bolno pitanje BiH

Koga obavezuje presuda Karadžiću?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button