glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Sastanak-skupstina av1 sengen
chf izbori11 atif2 Radnici (1) repesa CZ-vs-BUDUCNOST_1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izložba "Džez u Beogradu" na Kalemegdanu 

izvor: agencije  foto: vn                                                                                                    16.04.2019.

KALAMEGDANSKI

BEOGRAD - Izložba "Džez u Beogradu" biće otvorena u četvrtak, 18. aprila, na platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić" u okviru manifestacije Dani Beograda, najavili su organizatori.

Izložbu je realizovao autorski tim koji su činili Vanjuška Martinović, direktor Muzičke škole "Stanković", Zorica Kojić, muzički kritičar i profesor klavira MŠ "Stanković" i Vojislav Pantić - džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala, u saradnji sa JP "Beogradska tvrđava".

Dizajner izložbe je Dobrila Stevanić. Izložba „Džez u Beogradu“ inspirisana je skoro jedan vek dugom tradicijom sviranja i slušanja džeza u Beogradu, izuzetnim značajem Beogradskog džez festivala u 20. i 21. veku, kao i 25.godišnjicom postojanja prvog džez odseka u regionu, pokrenutog u Muzičkoj školi "Stanković" 1993. godine.

Izložba predstavlja priliku da se široj javnosti protumači tajna zvučna mapa Beograda - ona koja kroz radove naših uglednih fotografa, kao i inostranih majstora džez fotografije, dokumentuje postojanje džezera i njihovih mnogobrojnih sastava i koncerata u Beogradu, od druge polovine dvadesetih godina prošlog veka do danas.

Serija fotografija sa nastupa i izvan scene otvara stranice zaboravljenih dešavanja, prikazujući velike junake našeg kulturnog života, njegove modernizacije i uključivanja u svetske tokove.

Izložba nas podseća i da celovita povest džeza u Beogradu i Srbiji još uvek čeka da bude napisana.

Ona predstavlja mali-veliki prilog nekom budućem naporu da se istinski heroji muzike i, posebno, džeza ove zemlje otrgnu od zaborava, ali i argument muzičke budućnosti koja se upravo ovog časa kuje u majstorskim radionicama Džez odseka MŠ "Stanković".

U to će nas uveriti izabrani polaznici odseka pod vođstvom profesora Ivana Radivojevića koncertnim nastupom na otvaranju izložbe.

 

 

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

Završen 66. Martovski festival: Uspeh "Okupiranog bioskopa"

Vojislav Bubiša Simić: Nisam samo svirao nego i živeo džez

Počeo 16. Beogradski festival igre

Sloboda izražavanja u totalnom siromaštvu

Počinje 20. „Gitar art“, prvi nastupa Visente Amigo

Miroljub Lešo - skromni kralj glume

Kome trebaju lažni srpski filmovi?

Stoti film Lordana Zafranovića

Nacionalne penzije još čekaju zakon

FEST: Tri filma u trci za nagrade

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button