glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

1od5999 stampa1 zso-kosovo
bukvar Taci-Gardijan Noc-muzeja kukic2 repesa CZ-vs-BUDUCNOST_1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Retrospektiva Želimira Žilnika u Parizu 

izvor: agencije  foto: vn                                                                                                    15.04.2019.

ZELIMIR-ZILNIK

Impozantna retrospektiva filmova srpskog reditelja Želimira Žilnika, jednog od najznačajnijih predstavnika crnog talasa kod nas i u svetu, otvorena je proteklog vikenda, u prisustvu autora, u Francuskom nacionalnom centru za umetnost i kulturu "Žorž Pompidu". U prestižnom Boburu od 12. aprila do 12. maja.

- Prve projekcije prolaze odlično. Izbor filmova je zanimljiv. Zastupljeni su svi periodi. Veliko je interesovanje. Povoljni su odjeci koji su do mene došli. Ali najavžnije je šta gledaoci o tome misle - kaže za "Novosti" Žilnik.

Posle velike popularnosti crnog talasa, srpska kinematografija kasnije nije više zauzimala centralno mesto u francuskim medijima, tako da se ova retrospektiva smatra njenim, verovatno najznačajnijim povratkom na parisku filmsku scenu u poslednjim decenijama. Unutrašnje podele u francuskom društvu aktuelizovale su teme koje Žilnik obrađuje, i interesovanje za običnog čoveka na marginama društva.

Ono što je i za same organizatore bilo iznenađenje jeste prepuna dvorana centra "Pompidu" i mnoštvo pitanja za Žilnika. Pedesetak ljudi je, čak, ostalo pred salom.

Retrospektivu je organizovao Filmski centar Srbije, a na otvaranju su prisustvovali direktor FCS Boban Jevtić i predsednica Upravnog odbora Jelena Trivan, kojima je direktor centra "Pompidu" izrazio posebnu zahvalnost zbog odvažnosti da osmisle i ostvare ovako ambiciozan projekat u Parizu.

Francuski mediji sa pažnjom prate sve projekcije. Koliko je interesovanje u ovdašnjoj javnosti, pokazuje i to što je poznati dnevni list "Liberasion" uoči retrospektive objavio veliki članak u kome se ističe ogromna snaga i neumorna želja Žilnika da u svojim filmovima odano da reč onima koji pate. Njegovi filmovi su opisani kao strastveni, sarkastični i nepokorni, ciljajući u društvenu metu tamo gde najviše boli.

- Zato je tako radosno videti ga u slavnom centru "Pompidu", i u "Liberasionu".

Prethodnih godina Žilnik je u svetu imao više velikih retrospektiva, početkom ovog meseca bio je gost i na filmskom festivalu u Marselju, ali ovo je njegovo do sada najveće predstavljanje u Francuskoj. Time je ujedno ukazana i velika čast srpskom filmu uopšte.

- Napraviti svaki film je komplikovano kao sazidati kuću. To ne možete ni da radite sami. Morate to ili sa prijateljima, ili sa saradnicima, uz doprinos stručnjaka - kaže autor za naš list, ističući tako važnost onih koji su zajedno s njim učestvovali u realizaciji njegovih poznatih filmskih ostvarenja.

KLjUČNI AUTORI "CRNE EPOHE"

Na retrospektivi pod nazivom "Želimir Žilnik i Crni film" biće prikazano i pet drugih filmova naših eminentnih autora, među kojima su "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića, "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, "Vrane" Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, "Čovek nije tica" Dušana Makavejeva, i "Nemirni" Kokana Rakonjca.

novosti.rs

 

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

Završen 66. Martovski festival: Uspeh "Okupiranog bioskopa"

Vojislav Bubiša Simić: Nisam samo svirao nego i živeo džez

Počeo 16. Beogradski festival igre

Sloboda izražavanja u totalnom siromaštvu

Počinje 20. „Gitar art“, prvi nastupa Visente Amigo

Miroljub Lešo - skromni kralj glume

Kome trebaju lažni srpski filmovi?

Stoti film Lordana Zafranovića

Nacionalne penzije još čekaju zakon

FEST: Tri filma u trci za nagrade

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button