glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av555555 rosu eu444
av222222 djilas3 marko-djuric mirdita filip8 aba22

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Izveštaj Evropske komisije: Kosovo treba da opozove takse    

izvor: agencije  foto:                                                                            29.05.2019.

ek88 

Kosovo treba da opozove takse na uvoz robe iz Srbije i BiH i da uloži dodatne suštinske napore za stvaranje povoljnog okruženja za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji je hitan i ključan za napredak na evropskom putu, kako za Kosovo tako iza Srbiju.

To se navodi u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije o Kosovu za 2019. koji je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Johanes Han.

U izveštaju se ocenjuje da odluka o taksama na uvoz iz BiH i Srbije podriva napore za regionalnu saradnju i da poseban izazov i dalje predstavlja situacija na severu Kosova.

EK je ocenila da je je Kosovo napredovalo u sprovodjenju nekih ključnih reformi na putu ka EU, posebno vezano za unapredjenje pravnog okvira u vladavini prava i javnoj upravi, ali da jedan broj mera i ad hok odluka nije u skladu sa proklamovanim reformskim ciljevima vlade.

Kredibilnost i efikasnost vlasti i dalje je ugrožena preglomaznom vladom i dodatnim povećanjem broja zamenika ministara, a skupština i dalje radi u veoma polarizovanom političkom kontekstu i slabosti u funkcionisanju, što se ogleda se u čestom nedostatku kvoruma zbog čega se zakonodavne aktivnosti odlažu, navela je EK.

U izveštaju se ocenjuje da je zaštita ljudskih i osnovnih prava u skladu sa evropskim standardima na Kosovu uglavnom zagarantovana pravnim okvirom, ali da sprovodjenje zakonodavstva o ljudskim pravima često podrivaju neadekvatna finansijska i druga sredstva, posebno na lokalnom nivou, ograničeni politički prioriteti i nedostatak koordinacije.

Postojeći mehanizmi za koordinaciju i sprovodjenje ljudskih prava su neefikasni i u velikoj merei zavise od stranh donatora, dodaje se.

EK u izveštaju navodi da je na Kosovu potrebno učiniti više kako bi se efikanso garantovala prava pripadnika manjina, uključujući Rome i Aškalije i raseljene osobe, kako bi se osigurala ravnopravnost polova u praksi, uspostavio integrisani sistem zaštite dece i unapredila zaštita kulturne baštine.

Po slobodi izražavanja, predvidjenoj ustavom, Kosovo je u izvesnoj meri pripremljeno, navodi se u izveštaju i dodaje da na Kosovu postiji pluralističko i živo medijsko okruženje, institucije reaguju na pretnje i napade na novinare kojih je sve manje, dok je potrebno usvojiti održivo rešenje za finansiranje javnog emitera koji je i dalje podložan političkim uticajima i pritscima.

U izveštaju se medju političkim kriterijumima govori i o reformi javne uprave i pravosudnom sistemu za koji se ocenjuje da je u ranoj fazi.

Napredak je ostvaren u borbi protiv terorizma, a kosovske vlasti treba da budu efikasnije u borbi protiv pranja novca uključujući i usvajanjem relevantnih zakona u skladu sa pravnom tekovinom EU i medjunarodnim standardima, konstatuje EK.

Po ekonomskim kriterijumima EK ocenjuje da je Kosovo "u ranoj fazi", ali je ostvaren izvestan napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

U ispunjavanju standrada EU Kosovo je pripremljeno u uzvesnoj meri, ali treba da pojača borbu protiv neformalne ekonomije i izbegavanja poreza.

Odredjen napredak postoji u rešavanju ekoloških pitanja, ali se zaostaje u primeni.

Energetski sektor se i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima, uprkos nekom napretku.

Ukupno gledano, Kosovu je potrebno da unapredi svoje administrativne kapacitete i kooridnaciju u svim sektorima kako bi se obezbedila efikasna primena pravne tekovine EU, zaključuje se u izveštaju.

 

 

Vučić o Kosovu: Biramo između slatke laži i gorke istine

Vučić: Akcija na severu Kosova pokrenuta da zaplaši Srbe, vojska spremna da zaštiti narod

Djilas: Proces pada Vučićevog režima je krenuo i niko ga ne može zaustaviti

Vučić iznosi planove za KiM

Profesor američkog Univerziteta „Džons Hopkins” o „novoj zapadnoj strategiji” za Kosovo

Usvojene izmene Krivičnog zakonika doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece i trudnica

Zašto Balkan više nije na vrhu prioriteta EU?

Analitičar EP: Kretanje Srbije ka autoritarizmu moglo bi da postane glavna prepreka na putu ka EU

EU pomaže u boljoj kontroli državne pomoći u Srbiji

Doneta odluka o ujedinjenju demokrata

Svečano otvoren južni krak Koridora 10, govorili Zaev, Dodik, Fabrici…

Trifunović: Protesti Jedan od pet miliona loše vodjeni

Vučić: Od vladika na Saboru nisam tražio ni milost ni podršku

Vučić i general Hodžis razgovarali o NATO, Kosovu, regionu

Patrijarh Irinej: Ocena Sabora je da se Vučić junački bori

Berlin i Pariz nisu zamena za Briselski dijalog

Šta piše u Strategiji Francuske za Zapadni Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button