glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ana5 ek88 ep1
av222222 milo99 marko-djuric mirdita filip8 ceferin11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kako do posla u Sloveniji   

izvor: agencije  foto:                                                                                                              30.05.2019

Radnici (1) 

U parlamentu Slovenije ratifikovan je sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u toj zemlji a o kojem su se prošle godine dogovorili premijeri dve zemlje. Radnici iz Srbije bi ubuduće trebalo po olakšanom postupku da nalaze zaposlenje u Sloveniji. Zaštitnici prava radnika u toj zemlji, međutim, upozoravaju na diskriminatornu odredbu zakona prema kojoj radnik mora ostati prvih 12 meseci u radnom odnosu kod istog poslodavca.

Prema formalnoj proceduri, poslodavac iz Slovenije obaveštava biro za rad u toj zemlji da su mu potrebni radnici određenog profila.

Ukoliko slovenački biro konstatuje da nema raspoloživih domaćih radnika, šalje upit srodnoj organizaciji u Srbiji.

U takvim slučajevima, radnici iz Srbije vrlo brzo dobijaju dozvolu za rad na godinu dana. Uslov je da su nezaposleni i da su bili prijavljeni na biro bar jedan dan.

U praksi to, međutim, drugačije funkcioniše. Poslodavac na nekom od internet portala specijalizovanih za zapošljavanje oglasi potrebu za radnicima.

Radnici iz Srbije potom sami uspostavljaju kontakt sa potencijalnim poslodavcima, dogovaraju uslove i čekaju da biro rada pošalje zahtev na koji bi i formalno odgovorili.

Do sada je Slovenija ovakav sporazum imala sa Bosnom i Hercegovinom. Procenjuje se da je tim putem oko 50.000 radnika iz BiH našlo posao u Sloveniji.

Koji su problemi

Ceo poduhvat se smatra prilično uspešnim, ali je bilo i negativnih primera.

Sa tim su najbolje upoznati radnički savetnici, odnosno organizacija koja se bavi zaštitom prava radnika.

Radnički savetnik Goran Lukić kaže da je najveći problem kod Sporazuma o zapošljavanju između Slovenije i Srbije član koji predviđa da radnik prve godine mora da bude kod istog poslodavca.

"To znači da je vezan za tog poslodavca, što je plodno tle za iskorišćavanje radnika. Dešavalo se da su poslodavci, znajući da radnici moraju da budu kod njih jednu godinu, to iskorišćavali i bilo je radnika koji su mesečno radili po 250-300 sati", navodi Lukić. Pojedini poslodaci su, da bi radnicima dozvolili da odu, tražili određene svote novca –nekad 500, a nekad i više od 1.000 evra.

Kako izbeći zamke

Najvažnije da radnici ne upadaju u zamku i da ne potpisuju nikakav dokument pre nego što ga dobro prouče.

"Prvo neka ga pročitaju. Ako ne razumeju, neka ga ne potpisuju i neka nas pozovu", poručuje Lukić.

Broj telefona Sindikata Slovenije na koji se može potražiti savet putem Vajbera je +38651669953.

Spisak traženih zanimanja je veoma raznolik. U poslednje vreme izuzetno su traženi radnici u ugostiteljstvu i u građevinskom sektoru.

Naime, Slovenija veće nekoliko godina za redom beleži rekordne turističke posete, a u pripremi je novi kapitalni projekat – izgradnja tunela "Karavanke 2" koji bi trebalo da bude dug oko osam kilometara.

Tradicionalno postoji tražnja za lekarima, vozačima, ali i za radnicima u sektoru obrazovanja.

 

 

Srbija ne šalje poslanike u EP, ali više stotina hiljada njenih građana ima pravo da glasa

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u regionu

Sve više radnika sa Balkana u Nemačkoj

Bukvar za sve Srbe ma gde živeli

Poziv najuspešnijim stručnjacima iz dijaspore da pomognu razvoj Srbije

Poziv najuspešnijim stručnjacima iz dijaspore da pomognu razvoj Srbije

Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu

Broj tražilaca azila u EU pao za 11%

EU traži 3,8 miliona novih radnika, samo Nemačka preko million

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button