glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dubrovnik protest555555 1od5 000
milo111 radnici888 zastave3 covic11 rukomet11 CRVENAa-ZVEZDA-vs-BUDUCNOST

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Noć muzeja: Barili, Tuluz-Lotrek, Vudstok 

izvor: agencije  foto: vn                                                                                                    13.04.2019.

Noc-muzeja

Noć muzeja, šesnaesta po redu, održaće se 18. maja u Beogradu i brojnim gradovima širom Srbije, trajaće u već tradicionalnom terminu od 16 sati do iza ponoći i doneće storije o slavnim umetnicima poput Tuluz-Lotreka i Milene Pavlović Barili, nezaboravnom festivalu Vudstok i ljubavnim pričama za sva vremena.

U Beogradu će publika moći da obiđe oko šezdeset lokacija od kojih će mnoge svoja vrata za širu javnost otvoriti samo ove večeri. Po svojoj ekskluzivnosti posebno se izdvaja tura „Neispričane priče” u okviru koje će posetioci moći da osete dašak kultnog Vudstoka, biće u prilici da se upoznaju sa Beogradom iz vremena Kraljevine Jugoslavije i bliže se informišu o jedinstvenim spomenicima kulture – starim prestoničkim kafanama ili beogradskim noćnim životom osamdesetih godina prošlog veka.

Kroz poigravanje sa sujeverjima, običajima, lepotom i taštinom, posetioci Etnografskog muzeja moći će da istraže raskošni svet ogledala.

Narodni muzej Šabac u Noći muzeja predstaviće se nesvakidašnjom izložbom „Kako smo se voleli” koja donosi sedam priča o ljubavi iz prošlosti i jednu iz budućnosti, počev od bračne ljubavi starih Rimljana do specifičnih šabačkih narativa, poput onog o slikaru Stevanu Čaliću i njegovoj supruzi.

Kulturni centar „Laza Kostić” iz Sombora premijerno u Noći muzeja otvoriće postavku posvećenu čuvenom francuskom slikaru Anriju de Tuluz-Lotreku, realizovanu u saradnji sa Srednjoevropskim kulturnim centrom iz Novog Sada i sastavljenu od dvadeset pet litografija i originalnih naslovnica modnih magazina.

Od novčića kovanog na obali Dunava u vreme Rimljana do misteriozne razglednice koja je pre više od sto godina putovala iz Beograda za Veliko Gradište kretaće se izložba „Od Hadrijana do ponizne Sofije” koju priprema Narodni muzej Veliko Gradište.

Nišlije će u Muzeju zdravstvene kulture biti u prilici da pogledaju čime su pacijenti lečeni u 19. i 20. veku, dok će u Irigu u Noći muzeja svoja vrata otvoriti rodna kuća Borislava Mihailovića Mihiza.

Narodni muzej Užice predstaviće raskošno fotografsko putovanje kroz gradsku prošlost i 20. vek, a Galerija Milene Pavlović Barili za Noć muzeja priprema izložbu „Milenina dvorska vizura”h sačinjenu od dvanaest karikatura ove umetnice koje su nastale dok je živela na dvoru svog rođaka kralja Aleksandra Karađorđevića.

 

 

„Balkanska međa” na udaru „Tajmsa”

Završen 66. Martovski festival: Uspeh "Okupiranog bioskopa"

Vojislav Bubiša Simić: Nisam samo svirao nego i živeo džez

Počeo 16. Beogradski festival igre

Sloboda izražavanja u totalnom siromaštvu

Počinje 20. „Gitar art“, prvi nastupa Visente Amigo

Miroljub Lešo - skromni kralj glume

Kome trebaju lažni srpski filmovi?

Stoti film Lordana Zafranovića

Nacionalne penzije još čekaju zakon

FEST: Tri filma u trci za nagrade

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button