glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

napredak skupstina 5 Ramus-Haradinaj
Aleksandar-Vucic oruzje1 skupstina666 festival-nauke dijalog derbi-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Nikad veći budžet za srpsku kinematografiju

izvor: agencije    foto:                                                                     23.12.2017

vukossavljevic

Predsednik PKS Marko Čadež, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić na današnjoj sednici u PKS

Taj novac namenjen je konkursima Filmskog centra Srbije i ovo je veliki iskorak za sve nas i našu kulturu. U odnosu na opredeljena sredstva za prošlu godinu to je povećanje od čitavih 50 procenata“, rekao je Vukosavljević.

Ministar je napomenuo da sumu koja je namenjena srpskoj kinematografiji treba shvatiti kao zasluženi podstrek.

Mogu da kažem da je država preko Ministarstva kulture, slikovito rečeno, bacila rukavicu u lice filmskim stvaraocima u Srbiji. Ovo je maksimalna suma koju država u ovom momentu može da odvoji za film i očekujemo da srpska kinematografija adekvatno odgovori kvalitetnim dostignućima“, smatra Vukosavljević.

On je napomenuo da ne postoji jaka kauzalnost između novca i rezulatata u kulturi.

U pitanju su složeni stvaralački procesi i svi smo svesni da novac ne čini neku kulturu bitnom i živahnom, ali sa druge strane relaksira okolnosti u kojoj umetnost nastaje“, rekao  je Vukosavljević.

Za njega nema dileme da je Srbija sa direktnim izdvajanjima iz budžeta za kinematografiju izašla na prvo mesto. „Hrvatska zapravo i dalje izdavaja nešto više od nas ali po modelu koji podrazumeva sredstva iz poreza za alkoholna pića i igre na sreću. U saradnji sa Privrednom komorom Srbije nastojaćemo da u narednom periodu i mi da obezbedimo takva sredstva“, istakao je ministar.

Očekujemo da talentovani i vredni poslanici srpske kinematografije iskoriste ove odobre okolnosti koje je država omogućila.

Nadamo se da će u srpskoj kinematografiji nastati ostvarenja koja će pružiti duhovnu i svaku drugu satisfakciju našim građanima. Sa druge strane verujem i da će naši filmovi biti zapaženi na međunarodnom planu“, istakao je Vukosavljević.

Boban Jevtić direktor Filmskog centra Srbije podsetio je da je FCS 2016. godine imao 16 konkursa u okviru kojih je 124 projekta podržano.

Već sledeće godine imali smo 24 konkursa preko kojih je podržan 161. projekat. Najzad smo počeli da imamo osetnije prisustvo na festivalima, naročito u poslednje dve godine. Učestvovali smo i u međunarodnim radionicama... Za sledeću godinu imaćemo lepe vesti što se tiče Berlinala i veliku retrospektivu na najvažnijem Festivalu dokumentarnog filma u Lionu gde će biti prikazano 18 srpskih filmova“, rekao je Jevtić.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije istakao je da je Grupacija za kinematografiju među najaktivnijim u privrednoj komori.

PKS ima višestruku saradnju sa Ministarstvom kulture i informisanja na planu organizacije međunarodnih nastupa. Organizovali smo predstavljanje Srbije na na sajmu kreativne industrije u Pekingu. Posebno smo ponosni na rezulatet saradnje FCS, PKS i Ministartsva kulture i informisanja. Stvorili smo uslove za bolje pozicioniranje srpske kinematografije na međunarodnoj sceni“, naglasio je Čadež.

Glumac, reditelj i producent Dragn Bjelogrlić je istakao da je vidljiv pomak srpske kinematografije u odnosu na period pre tri godine kada je nastala Grupa za kinematografiju.

Kada se napravi jedinstvo unutar jednog esnafa, kada se definišu ciljevi onda stignemo do značajnih rezultata uz saradnju sa resornim ministarstvom. U ove tri godine uradili smo više nego u prethodnih deset za srpsku kinematografiju. Nadamo se da će sledeće godine zakonska regulativa odrediti oblasti autorskih parava, piraterije, intelektulne svojine... Nadamo se i zakonu o kinematografiji koji je za nas najbitnija stvar“, zaključio je Bjelogrlić.

 

 

Pogorelićevo svraćanje u Beograd

Čedomir Kolar: Neki nam još broje krvna zrnca

Dragan Bjelogrlić: Ovde ljubav i mržnja idu ruku pod ruku

Pop kultura kao subverzija

Gran pri za Alena Gomisa

Dr Draško Ređep: Vojvodina će uvek biti srpski sever

Milena Marković otvorila FAF – i dalje mlad, svež i žestok

Reditelj Darko Bajić: Moji otac i majka su se zaljubili u logoru na Banjici

Srdan Golubović: Savremeni čovek je ostao bez duše

Kiš umirao pored Kapora, Pekić ga ožalio u kafani

Ko se boji "Vlasti" još?

Četvrti japansko-srpski festival filma: „Koji je tvoj tabu?“

Od 2018. nacionalni portal za kulturu i digitalni vodič

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button