glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

Brisel 2 hag-slike sud1
udzbenici Sednica-PSG saradnja vakcine djokovic- rocesti99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Gran pri za Alena Gomisa

izvor: novosti online    foto: vn                                                                   02.12.2017

kada dan nije-imao-ime

Pobednik Glavnog takmičarskog programa 23. Festivala autorskog filma je drama "Felisite", koja je francuskom reditelju Alenu Gomisu donela Gran pri "Aleksandar Saša Petrović".

U prepunoj dvorani Doma omladine nagradu je u njegovo ime primila An Loren, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu, a uručio joj je kirgijski reditelj Aktan Arim Kubat,predsednik ovogodišnjeg žirija. Gomis, kome je ovaj film ove godine doneo Srebrnog medveda u Berlinu, u svojoj video poruci zahvalio se festivalu i izrazio žaljenje što nije u Beogradu. Iz Fondacije „Aleksandar Saša Petrović“ francuskom reditelju pripao je novčani iznos nagrade od pet hiljada evra. Žiri u kojem su bili i selektor kanskih programa "Izvestan pogled" i "Kinofondacija" Loren Žakob, i direktorka programa ACID Fabijena Anklo, nagraduza najboljeg reditelja dodelio je Ivani Mladenović, za film "Vojnici. Priča iz Ferentarija".

Zanimljivo je da naša mlada rediteljka već 13 godina živi i radi u Rumuniji, svoj prvi igrani film snimila je kao koprodukciju sa Srbijom i Belgijom, a nagradu joj je uručio kanadski reditelj Denis Kote.

- Ova nagrada je velika čast za mene, nisam je očekivala, mogu samo da se zahvalim i da kažem da sam vrlo dirnuta – izjavila je vidno uzbuđena Ivana Mladenović, što je publika ispratila ovacijama.

Posebno priznanje dodeljeno je Emanuelu Grasu, za režiju filma "Makala".

Na svečanoj ceremoniji kojom je sinoć završen ovogodišnji FAF, dodeljena su i ostala priznanja - nagrada Srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film u Glavnom programu pripala je makedonskom ostvarenju "Kad dan nije imao ime" prema scenariju Elme Tataragić, u režiji Teone Strugar Mitevske.

Nagrada za najhrabrije ostvarenje u programu "Hrabri Balkan" pripalo je hrvatskom reditelju Igoru Bezinoviću za "Kratki izlet", a posebno priznanje u okviru ove selekcije pripalo je turskom autoru Sinanu Kesovu za film "Predgrađe".

Žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije dodelio je nagradu "Aleksandar Petković Petko" za najbolji snimateljski rad direktoru fotografije ostvarenja "Kentaur" Hasanu Kidiralijevu (u njegovo ime primio je reditelj ovog filma Akram Arim Kubat), a nagrada "Marko Glušac" za najboljeg montažera pripala je Jeleni Maksimović, za filmove "Vetar", "Dubina dva" i "Zid smrti i tako to".

Ovogodišnje izdanje FAF, koje se odvijalo pod sloganom "U duhu `67", završeno je premijerom filma "Laki" Džona Kerola Linča. Od 24. novembra do 2. decembra, uprkos smanjenom budžetu, FAF je u 11 beogradskih bioskopskih dvorana prikazao rekordni broj filmova - 91, među kojima su pobednici Berlina, Kana, Venecije, Toronta, Amsterdama...

OMAŽ SAŠI PETROVIĆU U KINOTECI

U muzeju Kinoteke FAF je upriličio i veče posvećeno velikom autoru Aleksandru Saši Petroviću, čije ime nosi i glavna nagrada. Ovaj program realizovan je zajedno sa Fondacijom "Aleksandar Saša Petrović", a bio je posvećen i Savi Šumanoviću i Petru Dobroviću, dvojici velikih slikara. Neposredan povod je što se ove godine obeležava 75 godina od njihove smrti, a oni su tragično nastradali - jedan je ubijen, a drugi je umro u liftu posle nemačke racije u Beogradu 1942, ali ono što ih vezuje ovde je to što je mladi Saša Petrović napravio sjajne dokumentarne filmove o njima, "Putevi" i "Petar Dobrović". Oni su najavili njegovu veliku umetničku karijeru - pretvaranje onoga što je dokumentarno u jednu likovnu vrednost, koju vidimo u "Skupljačima perja", "Biće skoro propast sveta", "Tri", "Danima"...

PRIZNANjE „FOKSTROTU“

Nagrada za najsinematičniju filmsku sekvencu (finansira je profesor Vlada Petrić, adodeljuje se u čast Slavka Vorkapića), pripala je izraelskom reditelju Semjuelu Maozu zasekvencu u filmu "Fokstrot". Ovu odluku doneo je reditelj Slobodan Šijan, koji je nagradu uručio producentu filma, Čedomiru Kolaru.

- Posebno mi je zadovoljstvo da primim ovu nagradu, jer je sekvenca nenamernog masakra putnika na zabačenom graničnom prelazu vrlo važna. Izazvala je nezapamćene napade izraelske vlasti i strahovitu buru u javnosti. Ali, bez te sekvence ja bih kao producent bio mnogo manje srećan – izjavio je Kolar o filmu koji je ove godine osvojio Gran pri žirija u Veneciji, a otvorio je i ovogodišnji FAF.

"MARKO GLUŠAC"

Dobitnik nagrade “Marko Glušac” za najboljeg montažera, koja se dodeljuje na Festivalu autorskog filma, ove godine je Jelena Maksimović. Visoko priznanje koje je 2015. ustanovila Fondacija “Marko Glušac” pripalo joj je za montažu filmova “Vetar”, “Dubina dva” i “Zid smrti i tako to”.

FAF NA BIS

Zbog velikog interesovanja publike, od 3. do 6. decembra, festival organizuje program “FAF na bis”. U Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, bioskopu “Fontana”, UK “Pai bioskopu “Vlada Divljan”, publika ima još jednu priliku da vidi hitove “Projekat Florida”, “Čovek od integriteta”, “Fokstrot”, “Hepiend”, “Starateljstvo”, “Bez ljubavi”, “Laki”, “Felisite”, “Vestern”.

novosti.rs

 

Dr Draško Ređep: Vojvodina će uvek biti srpski sever

Milena Marković otvorila FAF – i dalje mlad, svež i žestok

Reditelj Darko Bajić: Moji otac i majka su se zaljubili u logoru na Banjici

Srdan Golubović: Savremeni čovek je ostao bez duše

Kiš umirao pored Kapora, Pekić ga ožalio u kafani

Ko se boji "Vlasti" još?

Četvrti japansko-srpski festival filma: „Koji je tvoj tabu?“

Od 2018. nacionalni portal za kulturu i digitalni vodič

Hamović: Ćirilica je naše ogledalo

Sajam knjiga posetilo 187.457 ljudi

Dodelom nagrada završen Jesenji pozorišni festival

33. Beogradski džez festival: Vizije za 21. vek

Bjelogrlić: Kvalitet programa nema veze sa trenutnom vlašću

Milerovu je trebalo pozvati na vojnu paradu ili u Kragujevac

Miler: Srbi sebi naneli patnju i sa tim moraju da žive

Počeo 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Otvoren Muzej savremene umetnosti

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button