glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bundesrat migranti8888 pristina5
savez radnici rusija sengen bg1 sajam77 borjan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić i Vlada Srbije sa kosovskim Srbima   

izvor: agencije  foto:                                                                             30.10.2018.

vlada1 

U Beogradu u podne počinje sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa Kosova kojoj prisustvuje i predsednik države Aleksandar Vučić. Do sada u javnosti nije zabeležen slučaj da su Vlada i predsednik države organizovali prijem ovakvog tipa za predstavnike kosovskih Srba. Za mesto susreta delegacija dve strane izabrana je Palata Srbija na Novom Beogradu – zdanje u kome se organizuju skupovi međunarodnog karaktera ili pak počasni dočeci i prijemi svetskih i evropskih zvaničnika.

Delegaciju Srba čine predstavnici Srpske liste – političke grupacije koja gaji jake veze sa Srpskom naprednom strankom čiji je predvodnik Aleksandar Vučić. Srpska lista je, inače, septembra 2017. podržala kosovsku Vladu na čelu sa premijerom Raumšem Haradinajem, ali je iz nje izašla marta 2018. nakon hapšenja i proterivanja Marka Đurića zbog, kako su tvrdile kosovske vlasti, njegovog ilegalnog ulaska na sever Kosova.

Uoči zajedničkog zasedanja Aleksandar Vučić je rekao da će zamoliti ministre u Vladi Srbije da Srbima sa Kosova pomognu u, kako se izrazio, različitim sferama života.

Od infrastrukturnih radova, do nastavka i uvećanja podrške i pomoći u zdravstvu, obrazovnom sistemu i naravno u investicijama. Treba videti kako i na koji način to uraditi, u okolnostima u kojima imamo dva pravna sistema koja funkcionišu. Mislim da će to biti veoma važno za naš narod na Kosovu i Metohiji. Time pokazujemo i kolika je želja i na koji način država hoće da pomogne u poboljšanju njihovog životnog standarda. Da vidimo šta je to što možemo još da uradimo – da osete prisustvo svoje države Srbije”, rekao je Vućić.

Istovremeno, najavljujući susret predstavnika vlasti i Srba sa Kosova, Marko Đurić – direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije rekao je televiziji Prva da očekuje da će biti usvojen investicioni plan za svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu (od kojih su tri na severu Kosova, a sedam ih je na području južno od reke Ibar).

Najsveobuhvatniji svakako u poslednjoj deceniji paket pomoći i podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Dakle obnova kliničkih centara, puteva, škola, bolnica”, rekao je Đurić.

Ni jedan ni drugi zvaničnik nisu pominjali tačne novčane sume i to u situaciji kada se već godinama ne zna koliko je Srbija tačno potrošila i troši novca na Kosovu – bivšoj pokrajni koja je nezvisnost od nje proglasila pre deset godina, a do sada je priznalo više od sto država sveta. Ipak, u martu 2018. predsednik Srbije je na jednoj od debata, orgaizovanih u okviru takozvanog unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekao da Srbija godišnje za Kosovo na različite načine, godišnje izdvaja između 520 i 530 miliona evra.

Pre više od pet godina, aprila 2013. godine, u Skupštini Srbije formiran je Anketni odbor koji je trebalo da utvrdi kako se novac građana Srbije trošio na teritoriji Kosova u periodu od 2000. do 2012 godine.

Tada je utvrđeno da je u period od dvanaest godina utrošeno 2,8 milijardi evra, konstatovano je da je deo novca zloupotrebljen, ali zvanično nikada nije saopšteno o kojoj se tačno sumi radi. Taj izveštaj, uprkos proteku pet godina, nikada se nije našao na dnevnom redu Skupštine Srbije i poslanici se o tom dokumentu nikada nisu izjasnili.

Zajednička sednica državnog vrha, ministara Vlade Srbije i predstavnika Srba sa Kosova u Beogradu događa se u momentu kada su pregovori Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije, koji treba da rezultiraju sporazumom o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova - u zastoju. Iako je nakon septembarske runde, kada je predsednik Srbije odbio da se sastane sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i beznednost Federika Mogerini naznačila da bi naredni susret mogao da bude organizovan do kraja tog meseca - Tači i Vučić se nisu sastali ni do kraja oktobra.

 

 

Nemačka još tvrđe o Kosovu?

Saučešće Skota porodicama stradalih tokom bombardovanja 1999.

Srpski poverenik za informacije na proveri

Diplomatska ofanziva Beograda povodom kosovske vojske

Gutereš razmatra predlog o povlačenju Unmika/Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik/Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !

Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Vučić: EU bi Balkanu trebalo da ponudi nešto opipljivo/Skot: Sami određujete ciljeve, ali nećemo prihvatiti svaki dogovor

Srbija napredovala na 65. mesto u svetu po konkurentnosti

Vučić: Odlazak UNMIK i formiranje kosovske vojske dovelo bi Srbiju u tešku poziciju

Briselska čekaonica – gde je Zapadni Balkan posle makedonskog referenduma?

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu/Vučić i Tači u novembru kod Makrona/Tači: Korekcija granica do proleća

Komitet Evropskog parlamenta traži da Srbija uskladi politiku prema Kosovu

Djilas: Znaćemo da se u Srbiji nešto promenilo kada Pink izgubi nacionalnu frekvenciju/Vučić: Gledaoci će odlučiti šta će da gledaju a ne Đilas

SNS ubedljiv, SZS drugi, SPS treći, Šapić oko cenzusa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button