glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srb-eu-kosovo dodik-komsic bih parlament2
sns1 -it-sektor_3 Zoran-Zaev3 stanovnistvo brankica djokovic 22222

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Briselska čekaonica – gde je Zapadni Balkan posle makedonskog referenduma?   

izvor: agencije  foto:                                                                             17.10.2018.

eu5 

Nakon što je na referendumu izostao željeni rezultat, oči su uprte u makedonski parlament – u dva dana debate nema približavanja stavova vlasti i opozicije o promeni ustava i imena te bivše jugoslovenske republike. Uprkos sumnjama, ne isključuje se mogućnost da je većinu moguće postići. Nisu svi u opoziciji protiv evropskog puta. Za ishod je zainteresovana i Srbija.

"Ukoliko dođe do promene imena, ono što se može očekivati je određena vrsta stabilizacije, odnosno, jedno od najtežih pitanja na Balkanu biće zatvoreno i fokus će biti na drugim pitanjima. Ako ne bude promenjen ustav i nastavi se ova situacija – verovatno ćemo biti u određenom statusu kvo", rekao je Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

A taj status dobro poznaju u Makedoniji, zemlji koja je rekorder u briselskoj čekaonici.

Parada evropskih političara u Makedoniji pred referendum, kakva tamo ranije nije viđena, velika investicija Unije, i poruke raznih formata, nisu doprineli da mu građani daju legitimitet.

"Evidentno je da EU mora mnogo jasnije da šalje poruke građanima ne samo Makedonije nego svih država Zapadnog Balkana o tome da su vrata Unije širom otvorena za sve one koji ispune uslove koji se pred kandidate postavljaju", ističe Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Proces je pokrenut, okončaće se uspešno pre ili kasnije, veruju u Evropskoj uniji, a sada imaju preča posla.

"EU će uskoro početi da se zanima sama sobom jer slede izbori za Evropski parlament, izbor nove Komisije i izbor novog visokog predstavnika za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku", podseća Igor Novaković.

Majstorović objašnjava da, imajući u vidu dinamiku formiranja buduće Komisije, postoji opasnost da neće biti funkcionalnih institucija EU do kasno u jesen 2019, a možda i do kraja naredne godine.

"U takvim okolnostima zaista postoji realna zabrinutost da će i pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, i generalno proširenja EU, biti u drugom planu", rekao je Majstorović.

U međuvremenu, ostaje nam da sprovodimo reforme, i, kako kažu analitičari, bodrimo susede da iskoriste istorijsku šansu.

 

 

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu/Vučić i Tači u novembru kod Makrona/Tači: Korekcija granica do proleća

Komitet Evropskog parlamenta traži da Srbija uskladi politiku prema Kosovu

Djilas: Znaćemo da se u Srbiji nešto promenilo kada Pink izgubi nacionalnu frekvenciju/Vučić: Gledaoci će odlučiti šta će da gledaju a ne Đilas

SNS ubedljiv, SZS drugi, SPS treći, Šapić oko cenzusa

Vučić: Si ponovo dolazi u Srbiju

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa/MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU

Završena Parada ponosa, bez incidenata

Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor vredan jednu i po milijardu dolara

Vučić počeo posetu Kini

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button