glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep99 dodik-komsic spisak
sns1 -it-sektor_3 Zoran-Zaev3 odbojkasice-4 cg-srb novak5555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu/Vučić i Tači u novembru kod Makrona/Tači: Korekcija granica do proleća   

izvor: agencije  foto:                                                                             13.10.2018.

srb-eu-kosovo 

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu

Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu, iako se to na prvu loptu dopalo malom broju zvaničnika, rekao je profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi.

Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Prema Ker-Lindziju, EU prihvata dve ključne stvari - da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizovati i, kako je dodao, što pre se to desi, biće bolje za obe strane.

Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaju određeni uslovi, rekao je Ker-Lindzi.

On ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorijalnog sporazuma najlogičnije rešenje za pitanje Kosova“, naglasio je Ker-Lindzi.

Kako je rekao, sporazum Beograda i Prištine bio bi veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

Ukoliko se time bude upravljalo pravilno, to bi pomoglo stabilizaciji Zapadnog Balkana, a otvorio bi se i put bržem članstvu u EU Beograda i Prištine“, zaključio je Ker-Lindzi za „Blic“.

Vučić i Tači u novembru kod Makrona

Narednog meseca u Parizu moguć je susret kosovskog i srpskog predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, saznaje list Danas.

Kako navodi taj list, predsednik Vučić prihvatio je poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da 11. novembra prisustvuje velikom skupu u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Iz diplomatskih izvora i vrha vlasti u Prištini list saznaje da je isti poziv dobio i predsednik Kosova Hašim Tači.

Hašim Tači je juče izjavio da je dobio podršku Emanuela Makrona za što skoriji sporazum Beograda i Prištine, koji bi, prema Tačijevim navodima, mogao da uključuje korekciju granica i pripajanje Preševske doline Kosovu. Takve navode premijerka Srbije Ana Brnabić juče je demantovala.

Hašim Tači je, u intervjuu za francusku televiziju Frans 24, izjavio da promena granica nije ideja koju on želi da predstavi, nego da je posle dosadašnjih pregovora to jedino mudro rešenje za stabilnost, prenosi RTK 2.

Tači: Korekcija granica do proleća

Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je optimizam da će, kako je naveo, do sledećeg proleća biti postignut sporazum sa Beogradom, koji će uključivati korekciju granica.

Tvrdi da sporazum treba da sadrži i priznanje Kosova i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Tači precizira da, ako njegova ideja o korekciji granica između Beograda i Prištine ne bi podrazumevala postizanje konačnog sporazuma uz uzajamno priznanje i članstvo u UN, zapravo izaziva druge rizike od podele Kosova.

Inače, zbog ideje o "korekciji granica" Tačijev spoljnopolitički savetnik Dejvid Filips podneo je ostavku na tu funkciju – uz obrazloženje da "ne želi da bude deo plana o podeli Kosova".

 

 

Komitet Evropskog parlamenta traži da Srbija uskladi politiku prema Kosovu

Djilas: Znaćemo da se u Srbiji nešto promenilo kada Pink izgubi nacionalnu frekvenciju/Vučić: Gledaoci će odlučiti šta će da gledaju a ne Đilas

SNS ubedljiv, SZS drugi, SPS treći, Šapić oko cenzusa

Vučić: Si ponovo dolazi u Srbiju

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa/MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU

Završena Parada ponosa, bez incidenata

Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor vredan jednu i po milijardu dolara

Vučić počeo posetu Kini


Parada ponosa: Balans protesta i zabave

Vučić: Sporazum Beograda i Prištine nije moguć bez sveobuhvatnog paketa/Tači: Sporazum predvidja formalno priznanje Kosova i pripajanje Preševa, Medvedje i Bujanovca

Vučić i Naidu: Indija ne menja stav o Kosovu

Vučićevo trgovanje sa Briselom

MMF: Bolje institucije i obučena radna snaga ključ za ulaganja a ne subvencije

Uslov za sporazum je članstvo Srbije u EU do 2025.

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button