glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vojska kosova4 parlament11 Dragan-Covic
skupstina11 sajam9 sengen festival1 rat-Zeljko lajovic_4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Saučešće Skota porodicama stradalih tokom bombardovanja 1999.    

izvor: agencije  foto:                                                                             23.10.2018.

Skot-33 

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izrazio je saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih i NATO bombardovanju. Naveo je da je "zalutala NATO bomba tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata" u bolnici "Dragiša Mišović".

Kajl Skot je sa pomoćnikom gradonačelnika Beograda Andrejom Mladenovićem položio venac u Parku "Rozali Morton" u okviru "Dana slobode", manifestacije povodom godišnjica oslobođenja Beograda.

"Tokom ratova devedesetih desetine hiljada nevinih civila izgubilo je živote u bezumnom ratnom nasilju i želim da ovom prilikom izrazim saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih uključujući i one koji su stradali u vazdušnim napadima NATO snaga", rekao je Skot u govoru nakon polaganja venaca, kao i na svom Tviter nalogu.

Američki ambasador je podsetio na dugu tradiciju prijateljstva između američkog i srpskog naroda i dodao da to prijateljstvo kao i svako drugo nije bilo bez poteškoća.

"Preko puta ovog parka je drugi deo bolnice 'Dragiša Mišović' koji je tužni podsetnik da naši odnosi nisu uvek bili dobri. Tokom kratkog perioda devedesetih godina američka vlada i vlada Jugoslavije našle su se na suprotnim stranama, a 1999. godine zalutala NATO bomba je tragično ugasila tri života nedužnih pacijenata", rekao je ambasador SAD.

Dodao je da se prijateljstvo između srpskog i američkog naroda "kalilo u kotlu Prvog svetskog rata", te da je ove godine obeleženo 100 godina od kada je predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu na jarbol iznad Bele kuće u znak američke zahvalnosti i solidarnosti za ogromne žrtve srpskog naroda u Velikom ratu.

Skot je podsetio da je hiljade Amerikanaca srpskog porekla pristupilo srpskoj vojsci i ratovalo na Solunskom frontu zajedno sa rođacima, a da su mnogi Amerikanci prikupljali novčanu i svaku drugu pomoć za Srbe.

"Ova zelena površina posvećena je doktorki Rozali Morton koja se pridružila ekipi lekara i bolničarki koji su dobrovoljno otišli u Srbiju da leče ranjene i bolesne i radili su i dok je bolnica u Beogradu zasipana artiljerijskom vatrom. Ona je ostala i nakon rata kako bi osnovala prvu žensku bolnicu i pomagala u obučavanju srpskih lekara", rekao je Skot.

Istakao je da su SAD i Srbija bilu saveznici i u Drugom svetskom ratu, i da su tada Srbi platili "strahovitu cenu svog otpora nacistima", a da je nakon tog rata, kada je Moskva uvela sankcije Jugoslaviji, američka humanitarna pomoć "hranila zemlju".

"Nakon pada Slobodana Miloševića, SAD su pritekle u pomoć Srbiji obezbedivši više od milijardu dolara pomoći za stotine projekata za sve slojeve stanovništa na celoj teritoriji zemlje", istakao je ambasador.

Zaključio je da je tokom svoje istorije srpski narod "isuviše dobro upoznao ratnu muku i stradanja", a da se danas treba setiti svih žrtava i ponovo se posvetiti traženju mira i pomirenja.

 

 

Srpski poverenik za informacije na proveri

Diplomatska ofanziva Beograda povodom kosovske vojske

Gutereš razmatra predlog o povlačenju Unmika/Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik/Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !

Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Vučić: EU bi Balkanu trebalo da ponudi nešto opipljivo/Skot: Sami određujete ciljeve, ali nećemo prihvatiti svaki dogovor

Srbija napredovala na 65. mesto u svetu po konkurentnosti

Vučić: Odlazak UNMIK i formiranje kosovske vojske dovelo bi Srbiju u tešku poziciju

Briselska čekaonica – gde je Zapadni Balkan posle makedonskog referenduma?

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu/Vučić i Tači u novembru kod Makrona/Tači: Korekcija granica do proleća

Komitet Evropskog parlamenta traži da Srbija uskladi politiku prema Kosovu

Djilas: Znaćemo da se u Srbiji nešto promenilo kada Pink izgubi nacionalnu frekvenciju/Vučić: Gledaoci će odlučiti šta će da gledaju a ne Đilas

SNS ubedljiv, SZS drugi, SPS treći, Šapić oko cenzusa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button