glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skoplje888 av3333 mostar-hrvati
mediji np pasos-22 cga odbojka 000 dudov88

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Gutereš razmatra predlog o povlačenju Unmika/Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik/Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !    

izvor: agencije  foto:                                                                             19.10.2018.

sb11 

Gutereš razmatra predlog o povlačenju Unmika

NjUJORK/BEOGRAD– Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš razmatra američku inicijativu za pokretanje izlazne strategije za misiju UN na Kosovu (Unmik), rečeno je agenciji Beta u sedištu svetske organizacije u Njujorku.

Na pitanje da li je generalni sekretar UN primio pismo ambasadorke SAD u UN Niki Hejli i kakvi su dalja procedura i mogući koraci, iz kancelarije portparola generalnog sekretara UN rečeno je da za sada mogu da kažu je „generalni sekretar video pismo i da ga razmatra”.

U pismu, koje je 9. oktobra poslala Guterešu, američka ambasadorka u UN Niki Hejli zatražila je pokretanje izlazne strategije za Unmik, što je u Beogradu ocenjeno kao inicijativa za odlazak te misije sa Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u sredu da bi odlazak Unmika, kao i formiranje kosovske Vojske, dovelo Srbiju u „užasno tešku poziciju” u kojoj više nema izbora nego da štiti svoj narod.

Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik

Poslanici kosovske skupštine napravili su prvi korak ka formiranju vojske. U prvom čitanju usvojili su nacrte tri zakona kojim se otvara put oružanim formacijama. Tako je parlament praktično usvojio zakone o osnivanju vojske promenama kosovskog ustava, zašta su im bili potrebni glasovi manjina, srpskih poslanika.

Prvi stepenik je pređen i ostalo je još nekoliko do potpunog stupanja zakona na snagu. Sada je predviđeno predlaganje i razmatranje amandmana na nacrte zakona, a onda rasprava i usvajanje predloga zakona u celosti.

Na kosovskom predsedniku je da potpiše zakone, čime je okončan i poslednji formalni korak. Ono što može donekle da uspori potpisivanje zakona od strane kosovskog predsednika je mogućnost koja se pruža Srpskoj listi da zatraži ocenu ustavnosti transformacije KSB u oružanu formaciju putem zakona. Takav jedan zahtev Ustavni sud, u principu, razmatra u roku od 45 dana.

Prema nacrtima zakona, Kosovske snage bezbednosti štite, kako se navodi, teritorijalni integritet, deluju na celoj teritoriji Kosova, a sastoje se od najviše 5.000 aktivnih pripadnika. U jednoj od tačaka navodi se da KSB koriste silu, vatreno oružje kako bi ispunile svoje zakonske i ustavne obaveze ako ne može da se izbegne opasnost drugim sredstvima.

Dosadašnji mandat snagama bezbednosti bio je delovanje prilikom elementarnih nepogoda.

Do pre par meseci nešto više od 100 Srba bilo je u snagama bezbednosti. Međuti, Srbi su masovno napustili ovu formaciju. KSB su 2009. godine nasledile kosovski zaštitni korpus, formaciju koja je nastala 1999. godine demilitarizacijom oslobodilačke vojske.

Prvi komandant zaštitnog korpusa bio je Agim Čeku, nasledio ga je kasnije Sulejman Seljimi. On je trenutno u zatvoru zbog zločina počinjenog tokom rata, a Čeku je pod optužnicom zbog zloupotreba sa spiskovima veterana OVK, kojima se isplaćuje ratna penzija od pre par meseci.

Snage bezbednosti su formirane po planu Martija Ahtisarija i imaju oko 2.500 aktivnih pripadnika i 800 u redovnom sastavu. Na početku pripadnike snaga bezbednosti uniformama su opremili Amerikanci i vozilima Nemačka, a obuku oficiri britanske armije. Poseduju i američko i nemačko lično naoružanje.

Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !

Ukoliko se vojska tzv. Kosova i formira, pošto je prištinski parlament u četvrtak u načelu usvojio tri predloga zakona koja tome otvaraju put, predsednik Aleksandar Vučić biće pod žestokim unutrašnjim pritiskom da vlasti u Beogradu proglase okupaciju Kosova i Metohije, jer je po svim sporazumima samo KFOR taj koji može biti na teritoriji južne pokrajine kao vojna formacija.

Ovu informaciju "Novosti" su dobile od kredibilnog sagovornika iz samog vrha vlasti, koji nam prenosi da tu opciju već duže zagovaraju čak i neki najbliži saradnici šefa države, kao i pojedini predstavnici vojnog vrha. Te sugestije su se, kako nam je rečeno, pojačale posle zahteva Amerike u UN da se ukine mandat misiji Unmika, što bi mogao da bude uvod u demontažu Rezolucije 1244, koja predviđa i povratak do 1.000 naših vojnika na KiM.

Očigledno ohrabreni najnovijim dešavanjima oko Unmika, u Prištini su u četvrtak brzinski usvojili sva tri predloga zakona kojima se predviđa transformacije Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je takozvana Vojska Kosova, vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima.

- Dokle god je Rezolucija 1244 na snazi, na Kosovu i Metohiji ne može biti nikakve druge oružane sile osim Kfora. "Vojska Kosova", u kojoj nema Srba i protiv koje su i Srbi i Srbija, je vojska koja se stvara da bi pretila Srbiji i Srbima. Dati nekažnjenim teroristima u ruke teško naoružanje je pretnja miru i prilika da ponove svoje zločine - ocenio je ministar Vulin.

Ni upozorenja Beograda, ni oštri protesti predstavnika Srpske liste u četvrtak u prištinskom parlamentu nisu zaustavili glasanje o zakonima kojima se samo zatežu odnosi. A dodatna provokacija bilo je i zakazivanje zajedničke vežbe pripadnika KFOR-a i KBS-a, baš u vreme kada se u skupštini otvorila rasprava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je upozorio da će Srbija biti u izuzetno teškoj situaciji ako dođe do prijema Kosova u Interpol i formiranja vojske Kosova:

- Gledaćemo da se takve stvari ne dogode, a kada se dogode, donosićemo odluke. Naš posao je da taj najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju ne bude na sceni.

Povodom turbulentnih dešavanja u celom regionu, Vučić je sa Beogradskog bezbednosnog foruma pozvao na očuvanje mira:

- To je jedina šansa za sve nas da opstanemo.

Odgovaraju na pitanje albanskog novinara - pod kojim uslovima bi Srbija mogla da prizna Kosovo, on je rekao da Beograd želi da razgovara sa Albancima o kompromisu:

- Ali mora neko i u svetu i među Albancima da shvati da Srbija ima svoje interese i svoje ljude. Ne može to da bude spisak vaših lepih želja, pa da pitate kada će nas Amerikanci naterati da to uradimo. Ako to čekate - nećete nikada dočekati. Nema te sile koja će Srbiju naterati da prizna nezavisnost.

Vučić je naveo i da poštuje i ceni stavove američkog ambasadora u Beogradu koji je izjavio da neće podržati ideju razganičenja zbog etnički čistijih država. Predsednik je, međutim, primetio da Skotu, ako je već protiv etnički čistih država, nije postavljeno pitanje zašto je odvajao Kosovo od Srbije 2008.

POSLANIKE SRPSKE LISTE NAZVALI SVINjAMA U PARLAMENTU

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Igor Simić poručio je u četvrtak u prištinskom parlamentu da se srpski poslanici kategorički suprotstavljaju formiranju vojske:

- Ni Srbima ni Albancima ne trebaju militarizacija, vojne formacije i rat, već ekonomski napredak i mir. Ovaj predlog zakona je protivan svim pravnim aktima, ne samo Rezoluciji 1244 SB UN, već i samom ustavu koji je na snazi. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bismo ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo.

Potom su poslanici SL napustili salu, a predstavnici Albanaca su ih žestoko vređali, nazivajući ih srpskim svinjama.

.

 

Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Vučić: EU bi Balkanu trebalo da ponudi nešto opipljivo/Skot: Sami određujete ciljeve, ali nećemo prihvatiti svaki dogovor

Srbija napredovala na 65. mesto u svetu po konkurentnosti

Vučić: Odlazak UNMIK i formiranje kosovske vojske dovelo bi Srbiju u tešku poziciju

Briselska čekaonica – gde je Zapadni Balkan posle makedonskog referenduma?

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu/Vučić i Tači u novembru kod Makrona/Tači: Korekcija granica do proleća

Komitet Evropskog parlamenta traži da Srbija uskladi politiku prema Kosovu

Djilas: Znaćemo da se u Srbiji nešto promenilo kada Pink izgubi nacionalnu frekvenciju/Vučić: Gledaoci će odlučiti šta će da gledaju a ne Đilas

SNS ubedljiv, SZS drugi, SPS treći, Šapić oko cenzusa

Vučić: Si ponovo dolazi u Srbiju

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa/MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU

Završena Parada ponosa, bez incidenata

Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor vredan jednu i po milijardu dolara

Vučić počeo posetu Kini

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button