glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sb11 eu granica kurti
dodik2 av000 kina sajam novica novak22222 kuzmic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  U Srbiji od početka godine obavljeno 100.000 kontrola hrane       

izvor: agencije  foto:                                                                                 07.11.2019.

 Hrana

 

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede, od početka godine do septembra, kroz redovne i vanredne kontrole obavile su više od 100.000 kontrola i s tržišta povukle hranu nebezbednu za potrošače, navodi se u izveštaju tog ministarstva.

Više od polovine tih kontrola urađeno je na granicama, što je u nadležnosti fitosanitarne inspekcije koja proverava ispravnost pošiljki hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla koje dolaze iz uvoza.

Najčešći razlozi za povlačenje namirnica i pića iz prometa bili su nemogućnost trgovca da dokažu sledljivost, istek roka trajanja, nepropisno deklarisanje, ali zbog neispunjavanja uslova za proizvodnju i nepoštovanja i neusklađenosti sa zakonskim propisima…c

Republička veterinarska inspekcija u ovom periodu obavila je 4.129 kontrola i utvrdila 848 neusaglašenosti. Objekti u njihovoj nadležnosti su: mesare, samoposluge, prodavnice delikatesa, ribarnice, kao i restorani, pijace, objekti za prodaju brze hrane. Naloženo je 791 korektivna mera, izdato 758 rešenja i podneto 191 prijava. Neškodljivo je uništeno više od 34,5 tona hrane životinjskog porekla– najviše mesa i suhomesnatih proizvoda (28.589 kilograma) i mleka i proizvoda od mleka 2.617 kilograma…c U 13.190 objekata obuhvaćenih kontrolama izdato je čak 12.607 rešenja uz naložene mere za otklanjanje nedostataka i podneto 2.804 prijava. Razlozi za povlačenje hrane najčešće su bili – nedostatak sledljivosti i istek roka trajanja proizvoda, ali i analize koje su pokazale da su mikrobiološki parametri bili iznad referentnih vrednosti za određene namirnice.

Druga služba ovog ministarstva zadužena za kontrolu hrane – poljoprivredna inspekcija obavila je 5.233 kontrole. Van prometa stavljeno je oko 896 tona prehrambenih proizvoda biljnog porekla i 44.467 litara pića. Zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka, s tržišta je povučeno 41.512 litara alkohola i alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnih napitaka.

– Zbog nedostatka analiza na bezbednost hrane, sledljivosti i neodgovarajuće deklaracije, iz prometa su inspektori najviše povlačili: brašno, testenine, zamrznuto povrće, ulje, margarin, čaj – navodi se u izveštaju i ističe da je ta inspekcija od početka godine izdala 54 rešenja o zabrani proizvodnje i 214 o zabrani prometa.

Fitosanitarni inspektori su na graničnim prelazima obavili pregled 46.654 pošiljke bilja i doneli 222 rešenja o zabrani uvoza zbog prisustva karantinski štetnih organizama, štetnih organizama u većem procentu od dozvoljenog ili nedostatka dokumentacije.

Na graničnim prelazima u redovnoj kontroli pregledano je 58.960 pošiljaka hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla. Analizirano je 8.662 proizvoda, a doneto 402 zaključaka o otklanjanju nedostataka proizvoda. Takođe, zabranjen je uvoz i stavljanje u promet hrane i hrane za životinje u količini od 627.667 kilograma, a na osnovu 104 donetih rešenja o zabrani uvoza. Razlozi za ove mere bili su najčešće vezani za nedostatke koji se odnose na nepostojanje deklaracija na srpskom jeziku, zatim zbog neadekvatnog kvaliteta proizvoda, nedozvoljene upotreba aditiva, mikrobiološke neispravnosti, povećanog nivoa teških metala ili prisustva toksina u namirnicama.

 

 

Čokolada sa tartufima i srpske tortilje na sajmu u Šangaju

Ekonomija ili ekologija – borski izazovi

Počeli arheološki radovi u Smederevskoj tvrđavi

Stopa nataliteta u BiH najniža u Evropi

Svako peto dete ima višak kilograma

Arheolozi u Viminacijumu užurbani zbog Uneskove liste

Čedomir Jovanović: Ponosan na 5. oktobar, Mrkonjić: Nisam očekivao da će se to desiti

Nuklearni otpad sve bliže BiH, Slovenija i Hrvatska ćute

Zašto Jasenovac nikad nije oslobađan?

Žiči neophodna obimna i složena obnova

Da li je Kinezima lakše da nauče srpski jezik, ili Srbima kineski

Zašto mladi odlučuju otići 'trbuhom za kruhom'?

U Srbiji se svake godine baci gotovo 247.000 tona hrane

Transparentnost Srbija: Beograd medju najnetransparentnijim prestonicama Evrope

Koji narodi EU se najviše osećaju Evropljanima

Venera iz Vitkovačkog polja

Vreme prvih stvari i zašto su Jugoslaviju vodili „kul“ komunisti

Kome smetaju deklaracije u bojama semafora

Na Balkanu se krađa istorije ponavlja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button