glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun5 Dodik-0000 bebe
hidro oruzje11 kulturni centar kumanovski sporazum djokovic 222222222222 krstajic-kokeza

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

SAD žele povratak dijalogu o Kosovu, takse su prepreka    

izvor: agencije  foto:                                                                            11.06.2019.

palmer-av 

Visoki američki diplomata Metju Palmer rekao je da SAD žele da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije kako bi se obe strane vratile za pregovarački sto i postigle dogovor. Palmer je 10. juna posla sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da bi takav dogovor olakšao evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog Zapadnog Balkana.


Palmer je rekao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tome gde se trenutno nalazi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo.

"Vidimo da su takse prepreka. Želeli bismo da vidimo da se one ukinu i da se obe strane vrate za sto i postignu dogovor koji će da olakša evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i Zapadnog Balkana", rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je dodao da je Vučiću preneo da Beograd može da računa na podršku SAD evropskoj perspektivi Srbije, ali da su razgovarali i o mnogim drugim aspektima saradnje, kao i o ekonomskoj kooperaciji.

"SAD su posvećene investiranju u Srbiji i ja ću se sastati sa američkim firmama koje ovde investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi (Prištine)", rekao je Palmer.

Govoreći o 20. godišnjici NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Palmer je rekao da SAD razumeju koliko je osetljivo to pitanje za ljude u Srbiji.

"Nama je jako žao zbog gubitka života, ali takvu je odluku doneo NATO zbog razloga koje je apsolutno moguće objasniti. Umesto da gledamo stalno nazad, treba da ohrabrimo ljude da gledaju napred i da se građani i Srbije i Kosova usmere na evropsku budućnost", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka lidera Zapadnog Balkana u Parizu, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade evropski partneri.

"Ne mogu da kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba da se postigne sporazum koji bi doprineo normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obe strane krenuti ka sporazumu", rekao je on.

Predsednik Vučić izjavio je da još nije siguran da će uopšte biti održan sastanak u Parizu, zakazan za 1. jul.

"Mi smo spremni ali ne mislim da iko želi još jednom da čuje da kako neko neće da ukida takse", rekao je Vučić i dodao da ne veruje da se istorijske stvari "rešavaju na jednom ili dva sastanka".

Govoreći o godišnjici vazdušnih udara SAD, Vučić je ocenio da "nije postojao dovoljan razlog" za napad NATO na SRJ 1999. godine, ali je dodao da građani Srbije, ako misle da treba ići u budućnost uz loše odnose sa SAD, treba da nađu novog predsednika ili Vladu.

Navodeći da je bombardovanje NATO uništilo mnogo ljudskih života i ekonomsku i političku infrastrukturu Srbije u smislu odnosa prema Zapadu decenijama kasnije, Vučić je rekao da je srpski narod platio cenu koju nije zaslužio iako, kako je naveo, "nismo uvek bili anđeli".

"Naše je da ne zaboravljamo stvari ali i da je ono što će se dogoditi uvek važnije od onog što je bilo. Moramo da se skoncentrišemo na budućnost, a naša budućnost treba da bude u dobrim odnosima sa SAD i daću sve od sebe da takve odnose gradimo", kazao je Vučić na konferenciji za novinare sa Metjuom Palmerom.

Vučić je rekao da je sa Palmerom vodio "veoma otvoren i konkretan dijalog" o odnosima Beograda i Prištine i razlozima za zastoj dijaloga.

"Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisnost Kosova ali smo apsolutno saglasni da samo razgovorima kao i uz poštovanje interesa Srba i Albanaca može doći do nekog rešenja", kazao je Vučić.

"Rekao sam mu da nisu istinite priče koje postoje u zapadnoj javnosti kako je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog", rekao je Vučić.

 

Šef UNMIK-a u Savetu bezbednosti: Situacija na Kosovu krhka

SE ponovo poziva Srbiju da reši pitanje nestalih beba

Šest meseci protesta 'Jedan od pet miliona' u više gradova Srbije

Kumanovski sporazum – dokument mira ili kapitulacije

Balkanska unija kao briselska šarena laža

Uzajamne optužbe Vučića i Tačija u Bratislavi

Vučić: Ja sam za razgraničenje na Kosovu, to je apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe

Djilas: Da bi bilo izbora vlast i opozicija moraju da se dogovore, mora jedna opoziciona lista

Teške posledice poplava i zbog nemara

Srbija od EU dobija donaciju za pripremu projekata

Fridom haus: Orban i Vučić vodje koje vešto rade na gušenju nezavisnih medija

Amerika želi hitan nastavak dijaloga – medijske slobode uslov za Srbiju

Fridom haus: Vlasti u Srbiji suzbijaju nezavisne medije, REM ne radi kako treba

Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button