glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sbun5 Dodik-0000 palmer-av
hidro oruzje11 kulturni centar Misel Uelbek djokovic 222222222222 mitrovic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Proces pristupanja EU zahteva saradnju svih snaga    

izvor: agencije  foto:                                                                            11.06.2019.

skupstina11 

I Srbiji i Evropskoj uniji predstoji puno posla da bi se kredibilna politika proširenja nastavila, ocenjeno je 10. juna na sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU na kojoj je razmotren nedavno objavljen Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracije. U fokusu sednice u Skupštini Srbiji bile su teme koje se posebno ističu u Izveštaju Komisije poput borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i pregovora Beograda i Prištine.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je na sednici da je važno da se izveštaj pročita i sagleda u celosti. On je o onome što je navedeno u izveštaju govorio s tri stanovišta - demokratije, prosperiteta i bezbednosti.

Ističući značaj pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Fabrici je ponovio da je Komisija pozvala Srbiju da uloži napore u obezbeđivanju okruženje koje jasno vodi ka postizanju sporazuma sa Kosovom.

"Pristupni proces je kompleksan… Sve snage u društvu treba da rade zajednički, da postignu konsenzus i uspešno dostignu cilj" na putu ka EU, rekao je Fabrici, navodeći da u tom procesu važnu ulogu ima civilni sektor.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da je puno posla i pred Srbijom i pred EU da bi se kredibilna politika proširenja Unije nastavila.

"Izveštaj Evropske komisije dobio je zasluženu i značajnu pažnju kakvu nije dobio u poslednjih petnaestak godina", rekla je Joksimović, dodajući i da je inkluzivna debata o tom dokumentu dokaz otvorenosti vlade Srbije.

Joksimović je rekla da nije tačna ocena da je ovogodišnji izveštaj Komisije gori od prethodnog, već da može da se kaže da sadrži "kritičke osvrte" u odnosu na preuzete obaveze.

Ona je podvukla da su reforme važne i zbog građana, ali i zbog punopravnog članstva u EU. "Reforme možete da sprovodite i bez evropskih integracija", dodala je Joksimović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je donela smernice i paket mera o tome šta može da se uradi u parlamentu da bi sledeći izveštaj Komisije bio bolji. Ona je rekla i da je ranije na sastanku sa šefom misije EU u Srbiji iznela mišljenje da izveštaj sadrži i političke ocene.

Gojković je rekla da su među definisanim smernicama za unapređenje rada skupštine i mere koje se odnose na hitan postupak prilikom predlaganja zakona. "Parlament tako više neće uzimati u obzir na razmatranje zakone po hitnom postupku, kada za to razlozi nisu očigledni, već će ih vraćati vladi da uspostavi redovan postupak", rekla je Gojković.

Ona je najavila da će Skupština Srbije u junu u plenumu raspravljati o izveštajima nezavisnih regulatornih tela.

Gojković je istakla i da očekuje važne pomake prilikom razmatranja narednog predloga zakona o budžetu."Budžet, kao ključni zakon u godini biće razmotren samostalno…c predložiću da rasprava o ovom važnom dokumentu umesto pet sati traje duplo duže za poslaničke grupe", najavila je Gojković.

Kada je reč o nadzornoj funkciji parlamenta, Gojković je rekla da je u izveštaju EK zanemaren rad odbora koji je, kako je navela, "ostao ispod radara".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sednici rekao da mu ocena Evropske komisije da nema napretka po pitanju slobode izražavanja deluje kao politička ocena, ali da se ne ljuti zbog toga, da nije razočaran i da će pokušati da menja i unapređuje ambijent u kom bi se svi osećali zadovoljno.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je situacija veoma komplikovana i teška ali da ipak ne isključuje mogućnost napretka dijaloga sa Prištinom na jesen.

On je ocenio da je "vrlo moguće ili gotovo verovatno" da neće biti sastanka lidera regiona u Parizu 1. jula jer su male šanse da Priština do tada ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

 

 

SAD žele povratak dijalogu o Kosovu, takse su prepreka

Šef UNMIK-a u Savetu bezbednosti: Situacija na Kosovu krhka

SE ponovo poziva Srbiju da reši pitanje nestalih beba

Šest meseci protesta 'Jedan od pet miliona' u više gradova Srbije

Kumanovski sporazum – dokument mira ili kapitulacije

Balkanska unija kao briselska šarena laža

Uzajamne optužbe Vučića i Tačija u Bratislavi

Vučić: Ja sam za razgraničenje na Kosovu, to je apsolutno najzdravije za Srbiju i Srbe

Djilas: Da bi bilo izbora vlast i opozicija moraju da se dogovore, mora jedna opoziciona lista

Teške posledice poplava i zbog nemara

Srbija od EU dobija donaciju za pripremu projekata

Fridom haus: Orban i Vučić vodje koje vešto rade na gušenju nezavisnih medija

Amerika želi hitan nastavak dijaloga – medijske slobode uslov za Srbiju

Fridom haus: Vlasti u Srbiji suzbijaju nezavisne medije, REM ne radi kako treba

Gej vanbračnim zajednicama priznaće se imovinska prava

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button