glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 eu777 autoput6
grujicic mladi1 1od5 66 mitrovic-7 andrea-lekic tss davis cup

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Štajerska straža kvari ugled Slovenije

izvor: agencije    foto:                                                                                    19.11.2019.

ssta

Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je danas u parlamentu da paravojne formacije poput takozvane Štajerske straže „kvare ugled” Slovenije u inostranstvu, ali da ih po trenutno važećim zakonima nije moguće kazniti jer ne čine prekršaje, zbog čega se spremaju izmene zakona o kaznenom postupku i zakona o prekršajima.

„Sve dok takve grupe ne naprave prekršaj nije ih moguće kazniti”, kazao je između ostalog Šarec, odgovarajući u parlamentu na poslaničko pitanje kako gleda na uznemirenost stanovništva povodom aktivnosti Štajerske straže, formacije koju je osnovao kontroverzni Mariborčanin Andrej Šiško, a čije je delovanje prošle godine ocenjeno kao pretnja ustavnom poretku, a sam Šiško osuđen na osam meseci zatvora.

Na tvrdnju poslanika Socijaldemokrata (SD) Predraga Bakovića kako bi i po sadašnjem zakonu delovanje tzv. „seoskih straža” po uzoru na Šiškovu bilo moguće zabraniti jer izazivaju uznemirenje stanovništva te da je Šiškova straža, osim nedavne aktivnosti na granici sa Hrvatskom, defilovala i po naseljima, Šarec je kazao da slovenačka policija delovanje tih „vikend-izviđača” dobro kontroliše, ali po sadašnjim zakonima ne može da deluje zbog „rupa u zakonu”, sve dok ne naprave evidentan prekršaj.

Istina je da one „kvare ugled” države, naveo je Šarec, podsetivši da su nedavno o delovanju seoskih straža i Šiška na granici sa Hrvatskom pisali brojni strani mediji te donosili fotografije na kojima su prikazani s oružjem i u odorama, navode Hine prenosi Tanjug.

No, dodao je Šarec, oni su pod stalnim nadzorom policije, koja je u svakom trenutku informisana gde se nalaze i šta rade, iako sa druge strane policija mora da se bavi njima umesto da se posveti osnovnom zadatku na granici, među ostalim i kontroli ilegalnih migracija, naveo je Šarec.

Slovenački premijer je naveo da slovenačka policija dobro kontroliše južnu granicu Šengena i da je ove godine privela 14.500 ilegalnih migranata i većinu njih u skladu sa sporazumom o readmisiji vratila u Hrvatsku.

Prema njegovim rečima, regulisanje pitanja tzv. seoskih straža, ali i problematike migranata vladi bi bilo lakše da je prihvaćen predlog o delovanju državne obaveštajne agencije koja je trebalo da dobije nova ovlašćenja, no taj predlog nije prošao, a nije ga podržala ni opozicija.

„Protiv su bili i oni koji bi već sutra pustili Hrvatsku u Šengen”, kazao je Šarec, aludiravši na nedavnu izjavu opozicionog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše da bi u slovenačkom nacionalnom interesu bilo da Hrvatska što pre uđe u Šengensku zonu.

 

 

Slovenija postavlja dodatnu ogradu na granici sa Hrvatskom

U Sloveniji svaki deseti radnik stranac – najviše iz BiH i Srbije

Slovenija: Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, povučena ambasadorica iz Hrvatske

Slovenački balon od sapunice - skok cena nekretnina, bankari upozoravaju na rizik

Na čelu slovenačke vlade Marjan Šarec

Uhapšen vođa „Štajerske garde”

Skandal u Sloveniji: Objavljen snimak naoružanih i maskiranih ljudi koji se pripremaju za "odbranu granice"

Pet stranaka u Sloveniji potpisalo dogovor o vladi

Slovenija najavljuje dodatne mjere na granici s Hrvatskom

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja odluke Piranskom zalivu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button