glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu5 eu7 skupstina rs777
cg-eu1 mladi1 lekovi111 srbija4444 fiba1 zvezda-asvel

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Grujičić: Nisam proneverio novac za Srebrenicu            

izvor: agencije  foto:                                                                                 15.11.2019.

grujicic 

Sarajevo – Desnica Radivojević, nekadašnji visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, zahvaljujući kojoj je svojevremeno obavljao funkciju potpredsednika Federacije BiH, a potom i ministra u vladi tog entiteta, sve češće istupa s tvrdnjom da je vlast u Srebrenici proneverila milion evra pomoći koju je pre dve godine dobila od Srbije.

U priči o „proćerdanim” evrima, u kojoj kao glavnog „igrača” navodi aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, Radivojević tvrdi, između ostalog, kako je od donacije srpske vlade „u poslovnoj zoni Potočari za 850.000 evra kupljen prostor i zgrada (vlasništvo privatne firme ’Neo dom’) u kojoj je sada azil za pse”. Na toj lokaciji, kaže on, „nema proizvodnih pogona sa 300 zaposlenih radnika, čije otvaranje je prvi čovek Srebrenice najavljivao i predočavao to kao glavni adut u pregovorima za dodelu pomoći Srbije”.

Načelnik Grujičić demantuje te tvrdnje i za „Politiku” govori o tome u šta je potrošeno milion evra i zašto nije mogao biti realizovan prvobitni plan, koji jeste podrazumevao da će u narednih pet godina biti zaposleno 300 Srebreničana, što bi bilo rešenje za problem nezaposlenosti u toj lokalnoj zajednici. Navodi i razloge što nije postignut konačan dogovor sa firmom „Tapos” iz Osečine (bavi se proizvodnjom stolica), koja je iskazala spremnost za otvaranje pogona na lokaciji u Potočarima, s mogućnošću zapošljavanja 300 radnika.

„Ponuda rukovodstva ’Taposa’ za nas je bila vrlo primamljiva. Taman kada smo pomislili da smo se konačno dogovorili, oni su nam dostavili predlog ugovora koji je nama bio neprihvatljiv. To je jedini razlog što smo odustali. Nakon toga pojavile su se neke druge firme sa željom da otvore svoje pogone na prostoru koji smo, na osnovu stručne procene da vredi 850.000 evra, kupili. Ostatak novca uložili smo u adaptaciju objekta, promenu stolarije i popravku krova, koji je bio prilično oštećen”, naglašava Grujičić.

Dodaje da se trenutno u kupljenom objektu nalaze četiri firme, u prostorima koji su im u zakup dodeljeni na osnovu skupštinske odluke, a ne njegovom voljom, i za koje redovno plaćaju zakupninu. Sve četiri su registrovane u Srebrenici.

„Zasad radi samo jedna, u kojoj je zaposleno pet radnika, a očekujemo da će uskoro početi da rade i preostale tri. Do zastoja je došlo zbog određenih problema s napajanjem električnom energijom, ali i to je u fazi rešavanja”, ističe načelnik Srebrenice i tvrdi da Desnica Radivojević, koji se predstavlja kao njegov savetnik, „plasiranjem lažnih podataka obmanjuje javnost”.

Informacije o zloupotrebi sredstava doniranih Srebrenici demantovala je tokom nedavne posete Banjaluci i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je tada u izjavi za novinare rekla da „nema takva saznanja” i da „sve što je imala priliku da vidi kazuje da su donirana sredstva, kako u Srebrenici, tako i u drugim srpskim opštinama, upotrebljena na najbolji način”.

Na kraju razgovora za naš list Mladen Grujičić je ocenio da Desnica Radivojević „iskonstruisanim lažima, u dogovoru sa svojim bošnjačkim prijateljima, pokušava da naruši srpsko jedinstvo u Srebrenici”. Druga meta je, uverava Grujičić, on sam i njegov „ugled stečen obavljanjem načelničke funkcije koja je, nakon punih 58 godina, prvi put pripala Srbima”. Prema njegovim rečima, Radivojević je „već krenuo u predizbornu kampanju, s krajnjom namerom da pokuša da spreči mogućnost da na lokalnim izborima naredne godine Srbi i drugi put osvoje poziciju prvog građanina Srebrnice”.

Penzioner Desnica Radivojvić je inače svoju političku karijeru okončao tako što ga je početkom aprila ove godine, u akciji „Farmer”, uhapsila federalna policija kao jednog od osumnjičenih za preprodaju kineske donacije (traktora) namenjene stanovnicima BiH stradalim u poplavama 2014. godine. U pritvoru je proveo mesec dana.

 

 

Zaključci Skupštine RS (ne)provedivi

Skupština RS: Dodik o krađi nadležnosti, Šarović o Dodikovim greškama

Dodik protiv bonskih ovlaštenja

Manje đaka manje plate u RS

Sarajevo hoće da naseli migrante u srpska mesta/Lokalno stanovništvo: Blokiraćemo puteve i institucije BiH!

Spoljnotrgovinski deficit BiH akutni problem ekonomije

Siva zona finansiranja političkih stranaka u BiH

RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije

Moguć novi bojkot nastave zbog jezika u RS

Dodik obećava hiljadu, za život potrebno dvije hiljade maraka

Šta RS odbija od predloženih NATO integracija

Dodikovi razlozi i ustupanje prostora Rusiji

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button