glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

wef km sud bih
bosko-vuk euro 01horgos film roko Partizan-1 novak888888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Slovenački balon od sapunice - skok cena nekretnina, bankari upozoravaju na rizik

izvor: agencije    foto:                                                                                    24.01.2019.

ljubljana55

Cene nekretnina u Sloveniji povećane su za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali stručnjaci upozoravaju na „pregrevanje” tržišta nekretnina, a centralna banka ukazuje na problematičan model stambenih kredita koje odobravaju komercijalne banke.

Rast cena nekretnina u poslednjem kvartalu prošle godine, u odnosu na kraj 2017. godine, porasle su za 15,1 odsto pokazuju podaci Evropskog statističkog zavoda. To je najveći rast cena nekretnina u Evropskoj uniji, prenose slovenski mediji.

Prema podacima slovenske centralne banke, čak 70 odsto nekretnina u Sloveniji kupuje se rizičnim hipotekarnim kreditima. Prema centralne banke hipotekarni zalog u strukturi kredita trebalo da čini najviše 80 posto, a ostalo ušteđena sredstva.

U situaciji kad se tržište pregreva dolazi do opasnosti stvaranja balona zbog „prenaduvanih” cena, što je za one koji kreditiraju vrlo opasno. Na tržištu dolazi do debalansa, naročito kada je reč o cenama stanova u Ljubljani, Kopru i turističkim središtima.

Centralna banka je zbog toga već izdala upozorenje kojim je zajmoprimce pozvala na promišljeno i sigurno zaduživanje, a banke da vode više računa o kreditnoj sposobnosti pojedinaca.

Zbog trenutnog zastoja u stanogradnji cene stanova u Ljubljani prelaze 3.000 evra po kvadratu, a na elitnim lokacijama su i veće, kažu posrednici u prodaji nekretnina.

Stari stan bez garaže, površine 60 kvadrata, ali na vrhunskoj lokaciji u Ljubljani, nedavno smo prodali za 260 000 evra, izjavio je za slovenački portal Zoran Đukić iz agencije „Stoja Trejd”.

Po njegovim rečima na tržištu već dolazi do pregrevanja, ali se stabilizacija i pad cena u Ljubljani može očekivati tek 2020. godine, jer je nedostatak stanova još izražen, a neki veći stambeni projekti još nisu dovršeni.

 

 

Na čelu slovenačke vlade Marjan Šarec

Uhapšen vođa „Štajerske garde”

Skandal u Sloveniji: Objavljen snimak naoružanih i maskiranih ljudi koji se pripremaju za "odbranu granice"

Pet stranaka u Sloveniji potpisalo dogovor o vladi

Slovenija najavljuje dodatne mjere na granici s Hrvatskom

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja odluke Piranskom zalivu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button