glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu4 migranti-protest autoput6
grujicic mladi1 1od5 66 srbija-ukrajina igor zvezda-partizan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Francuski predlog o širenju EU nailazi na podršku, rasprave tek slede   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             19.11.2019.

eu777

Zemlje Zapadnog Balkana mogle bi da promene kurs i u Evropsku uniju uđu iz drugog smera. Onog koji im trenutno određuje Francuska. Ta zemlja predložila je novi koncept proširenja Unije kroz sedam koraka, a od Evropske komisije traži da tu metodologiju pristupanja objavi do januara 2020. godine. Nevladine organizacije upozoravaju da je to samo preliminarni dokument, o kojem će se tek raspravljati.

Od sadašnjih 35 poglavlja, ulazak u Evropsku uniju možda će moći da se izvede u "samo" sedam koraka. Ovaj kraći put predlaže Francuska. Pariz je prošlog meseca stavio veto na pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer misli da Unija prvo mora da promeni način proširenja, pa tek onda da prima nove članice.

Francuski dokumentpredviđa da zemlja kandidatkinja nakon svakog pređenog koraka zapravo delimično postane i deo Unije.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji objašnjava da ideja i jeste da države u toku pregovora, kad završe određenu fazu, postanu uključene u funkcionisanje EU.

"Da se na neki način one integrišu pre punog članstva, a da se politike EU, fondovi preliju na države kandidate pre nego što postanu članice", naveo je.

Brisel bi o predlogu Pariza mogao da raspravlja već ove nedelje, a u Beogradu su, o proširenju Evropske unije diskutovali učesnici konferencije Evropskog pokreta.

Naglašavaju da je "non paper" samo početna francuska inicijativa koju ostale članice Unije ne moraju da usvoje. Ali, važno je, kažu, što na prvo mesto stavlja vladavinu prava.

"Iskreno mislim da je veoma bitno da se zna u kom grmu leži zec i da se onda svi na njega fokusiraju. Dobra strana cele ove priče, ako možemo da nađemo dobru stranu jeste što je proširenje ponovo došlo u žižu interesovanja. Proširenje ranije nije bilo u žiži interesovanja, sve drugo je bilo bitnije", kazao je Međak.

Dražen Hofman iz hrvatske nevladine organizacije GONG smatra da je francuski predlog dobar.

"Odnosno da je novi pristup koji će više staviti naglasak uostalom i na organizacije civilnog društva, i na institucionalnu transformaciju, i upravo na vladavinu prava kao hronični problem, da se upravo sada vidi da se više ne okoliša oko toga, odnosno da države Zapadne Evrope, te takozvane stare članice prepoznaju da tu moraju da te kriterije moraju aktivino naglašavati", istakao je Hofman.

Za gosta iz Poljske, Mateuša Levandovskog iz Fondacije "Robert Šuman", ideja o proširenju živi samo u teoriji, dok građani nerado primaju nove članove u evropsku porodicu.

"Sa novim zemljama partnerima, zemljama članicama budžet će da se uveća, ne mnogo, na žalost. Tako da, mislim da ljudi iz drugih zemalja, posebno Poljske, što nažalost jeste percepcija Evropske unije, jesu fondovi, novac Evropske unije. Ako to moramo da delimo sa nekim, to onda nije dobro. Tako misli prosečan građanin", podsetio je Levandovski.

Međutim, o ulasku Zapadnog Balkana odlučivaće političari. Od Evropske komisije očekuje se da već za dva meseca objavi predlog koji je došao iz Pariza. Ako mu zemlje članice upale zeleno svetlo, reforma bi mogla biti usvojena do maja 2020. odnosno do Samita EU i Zapadnog Balkana koji se održava u Zagrebu.

 

 

Srbija otvara još bar jedno poglavlje u pregovorima sa EU

Lončar: Lekari VMA spasili život Vučiću

Završen 50. protest u Beogradu: Nema povlačenja, nema ni korak nazad

Vučić primljen na VMA zbog kardiovaskularnih problema

Francuska izašla s novim principima za proširenje EU

Vučić: Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera/Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Ove nedelje nastavak dijaloga vlasti i opozicije

Vučić sa Makronom i učesnicima Pariskog foruma/Tači Makronu: Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom

Zvizdić: BiH nema definisan stav o malom Šengenu/Zaev: Mali Šengen nas jača pred EU/Rama: Uključiti Kosovo u mali Šengen

Mediji: Srbija izbegla sankcije SAD zbog ruskog oružja ali Kina nije

Otvorena deonica istočnog kraka Koridora 10/Vučić: Izgradnjom puteva najbolje se stiču prijatelji

Vučić: Do Nove godine u Albaniju i Severnu Makedoniju samo s ličnom kartom

Kineske kompanije sa crne liste SAD prisutne u Srbiji

Vučić o Palmeru: Da povuku takse, a mi da priznamo Kosovo? To podseća na šalu

Savet bezbednosti UN različito o rešenju kosovskog pitanja i mandatu Unmika

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button