glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel tirana kfor
eu888 ser-cg Srbi-slo Horvat mandic 6 duci

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Na čelu slovenačke vlade Marjan Šarec

izvor: evn    foto: vn                                                                                   14.09.2018

komicar

Po redu 13. slovenačka vlada sa novim, dosad najmlađim premijerom, inače nekadašnjim komičarem i popularnim imitatorom političara, Marjanom Šarecom (41), izabrana 13. septembra kao prva manjinska vlada, može opstati samo uz podršku krajnje levice. Upozorenja desnog centra je da "deželi" sledi sudbina Venecuele:

- Nikada se to neće dogoditi - poručuje premijer Šarec, od koga Slovenci mnogo očekuju, iako u politici ima samo iskustvo gradonačelnika.

Njegov prethodnik, Miro Cerar, u čijem mandatu su ekonomski pokazatelji bili više nego dobri, sada je šef diplomatije. Pobednik nedavnih izbora Janez Janša kaže:

- Šarec, izražavam vam žaljenje, svaki dan vaše vlade predstavlja izgubljeno vreme za Sloveniju - rekao je Janša, koji tvrdi da je Šareca na vlast doveo lobi koji je omogućio da Iran u Sloveniji "opere" milijardu evra, kao i zdravstveni lobi.

Krhka koalicija šest stranaka koju predvodi Šarec, uz podršku Levice, biće bez sumnje svakog dana predmet brojnih kritika, a Luka Mesec, mladi levičar sa "opasnim" idejama za konzervativne stranke traži da se odmah pokrenu brojni projekti, od podizanja minimalne plate i penzija, do preispitivanja svake privatizacije.

Prva sednica nove vlade održana je noću, a tehnički deo u vladi preuzeo je Stojan Tramte, koji je vodio i kancelariju bivšeg predsednika Danila Tirka i ponudio ostavku kada je za potrebe šefa države platio najam aviona za put u BiH od 89.000 evra.

Ipak, najveće iznenađenje je angažman Damira Črnčeca kao sekretara za državnu bezbednost. Reč je o nekadašnjem prvom obaveštajcu Janeza Janše. Da su u politici neki večni, pokazuje imenovanje Karla Erjavca, dosadašnjeg ministra spoljnih poslova za ministra odbrane. Među novim ministarkama je i bivša premijerka Alenka Bratušek.

novosti.rs

 

Uhapšen vođa „Štajerske garde”

Skandal u Sloveniji: Objavljen snimak naoružanih i maskiranih ljudi koji se pripremaju za "odbranu granice"

Pet stranaka u Sloveniji potpisalo dogovor o vladi

Slovenija najavljuje dodatne mjere na granici s Hrvatskom

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja odluke Piranskom zalivu

EK o slovenačko-hrvatskom sporu

Slovenija: Pismo EK oko Hrvatske, ali i muke oko 'stare štednje'

Slovenački premijer podneo ostavku

Cerar: Tužićemo Hrvatsku

Sednica vlada Srbije i Slovenije

Cerar: Nećemo pristati na nove pregovore o granici

Cerar: Najbolje da Hrvatska sama pristane na arbitražu

Dojče vele: Kuda sa nuklearnim otpadom iz Krškog?

Borut Pahor ponovo predsednik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button