glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit eu savet ministara novac
ana2222 adis abeba iljan muzej000 migranti11 cz77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja odluke Piranskom zalivu

izvor: agencije    foto:                                                                                    19.06.2018

zaliv9

LjUBLjANA–ZAGREB - Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Ljubljana narednog meseca podneti tužbu protiv zvaničnog Zagreba zbog hrvatsko-sovenačkog graničnog spora o nepoštovanju arbitražne odluke u Piranskom zalivu.

Slovenija će tužbu protiv Hrvatske podneti pred Evropskim sudom u Luksemburgu zbog, kako je naveo, činjenica da Zagreb ne želi da primeni odluku međunarodne arbitraže o pitanju granice između dveju država, preneli su slovenački mediji.

Reč je o sporu koji se proteže još od raspada Jugoslavije.

Hrvatska i Slovenija još nisu definirale pojedine granice na moru i kopnu, a prošle godine arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripada neometani pristup međunarodnim vodama u Jadranu.

Ovaj spor najviše utiče na ribare jedne i druge zemlje koji često bivaju novčano kažnjavani zbog ilegalnog prelaska granice jedne ili druge zemlje.

Odluka arbitražnog suda je konačna i obavezujuća, ali Zagreb odbija da je primeni jer se Hrvatska povukla iz arbitražnog procesa 2015. nakon što je u javnost procureo snimak koji je otkrio da je slovenački sudija u Hagu u tom procesu razmenjivao poverljive informacije s vlastima u Ljubljani.

Slovenački sudio je podneo ostavku, a proces je nastavljen, uz napomenu da ovaj incident „nije kompromitovao mogućnost donošenja odluke”h.

Zagreb se s takvim tvrdnjama nije složio.

Slovenija je u martu ove godine zatražila od Evropske komisije da se izjasni po ovom pitanju, a juče je iz Brisela stigao odgovor da će komisija ostati uzdržana.

 

 

EK o slovenačko-hrvatskom sporu

Slovenija: Pismo EK oko Hrvatske, ali i muke oko 'stare štednje'

Slovenački premijer podneo ostavku

Cerar: Tužićemo Hrvatsku

Sednica vlada Srbije i Slovenije

Cerar: Nećemo pristati na nove pregovore o granici

Cerar: Najbolje da Hrvatska sama pristane na arbitražu

Dojče vele: Kuda sa nuklearnim otpadom iz Krškog?

Borut Pahor ponovo predsednik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button