glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av000 spc11 eu srbija 7
brisel-zoki migranti88888 gromobrani djeca bih antonijevic zvezda333333

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

U Sloveniji svaki deseti radnik stranac – najviše iz BiH i Srbije

izvor: agencije    foto:                                                                                    20.06.2019.

ljubljana1

LjUBLjANA- Ključni problem slovenačke privrede je što Sloveniji nedostaje radne snage da bi održala visoke stope ekonomskog rasta kao poslednjih godina, istakao je ministar privrede Zdravko Počivalšek u razgovoru s čelnicima nekoliko kompanija u stranom vlasništvu.

Prema podacima državne statističke kancelarije, krajem prošle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca, što znači da je gotovo svaki 10. zaposleni stranac.

Najviše ih iz Bosne i Hercegovine (42.000), a zatim iz Srbije (oko 11.000).

Slede radnici iz Hrvatske, ali je razlika što Hrvatima za zapošljavanje u Sloveniji više ne trebaju radne dozvole s obzirom na članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji.

Oko 7.100 zaposlenih u Sloveniji je s Kosova, a oko 6.000 iz Makedonije.

Zapošljavanje iz trećih država od 2015. godine olakšava pravilo po kome oni dozvolu za rad i boravak mogu dobiti u opštinama, diplomatskim predstavništvima u inostranstvu ili preko agencija za zapošljavanje pa je porast zaposlenih stranaca zadnjih godina vrlo veliki.

Počivalšek je rekao da se interes stranih investitora za otvaranje novih radnih mesta u Sloveniji znatno povećao jer se građevinske i druge dozvole dobijaju mnogo jednostavnije nego pre, ali da je i dalje za Sloveniju veliki problem nedostatak radne snage, prenosi Tanjug.

Zato je glavna briga sadašnje vlade kako da osigura dovoljan broj radnika na tržištu rada, ali i da se ostane konkurentan kada se radi o platama zaposlenih, istakao je ministar u razgovoru s predstavnicima stranih investitora u Dekanima kod Kopra, prenosi „Indeks”.

Pitanje dodatne radne snage, po oceni Počivalšeka, moglo bi se rešiti stimulativnim merama na području plata, uključivanjem više mladih na tržište rada, dodatnim radom penzionera i privlačenjem nezaposlenih s biroa , ali i uvozom radne snage iz drugih zemalja, pa i trećih država izvan EU-a, čega se ne treba bojati.

Najviše je zaposlenih stranaca u građevinarstvu, ali često se radi o onima koje slovenačke kompanije odmah prosleđuju na rad u druge članice EU, što u nekim slučajevima izaziva i nezadovoljstvo u susednim državama

Tako u Austriji, građevinski sindikati tvrde da je slovenačka uobičajena praksa da se za poslate radnike strance uplaćuju porezi i doprinosi na minimalnu platu, čime njihove kompanije stiču konkurentsku prednost u odnosu na austrijske u nekim sektorima, navodi „Indeks”.

 

 

Slovenija: Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, povučena ambasadorica iz Hrvatske

Slovenački balon od sapunice - skok cena nekretnina, bankari upozoravaju na rizik

Na čelu slovenačke vlade Marjan Šarec

Uhapšen vođa „Štajerske garde”

Skandal u Sloveniji: Objavljen snimak naoružanih i maskiranih ljudi koji se pripremaju za "odbranu granice"

Pet stranaka u Sloveniji potpisalo dogovor o vladi

Slovenija najavljuje dodatne mjere na granici s Hrvatskom

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja odluke Piranskom zalivu

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button