glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

EP3 vucic-mogerini1 skoplje_3
TACI_310x186 izbori99 izgrednici juzni vetar noc navijaci999

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Uhapšen vođa „Štajerske garde”

izvor: agencije    foto:                                                                                    07.09.2018

STAJERSKA

Slovenačka policija uhapsila je Andreja Šiška i još jednu osobu pod sumnjom da su pripremali „nasilnu promenu ustavnog poretka”, piše ljubljansko „Delo”, a prenosi Radio-televizija Srbije. Šiško je, prema sopstvenim tvrdnjama, vođa paravojne formacije koja je prethodnih dana naoružana paradirala po slovenačkim šumama.

Dve osobe, uključujući i navodnog lidera paravojne formacije nazvana „Štajerska garda” Andreja Šiška, uhapšene su u četvrtak ujutro u akciji slovenačke policije, pokrenute pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotografije naoružanih pripadnika ove paravojne grupe kako vežbaju.

Šiško je uhapšen u akciji tokom koje je policija pretresla pet kuća u Mariboru i okolini, a Šiško je mariborskom dnevniku „Večer” rekao da policija tokom pretresa njegove kuće nije pronašla ništa.

U akciji je učestvovalo 40 pripadnika policije iz Maribora i Murske Sobote, a Šiško se sumnjiči da je pripremao nasilnu promenu ustavnog poretka, da je organizovao nedozvoljenu trgovinu oružjem i eksplozivom, te da je posedovao supstance za izradu nelegalnih supstanci, piše „Večer”.

Početkom sedmice, video-snimak, na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je ozbiljne reakcije u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

Slovenački portal „24ur” objavio je da su slovenački ultradesničari, koji se predstavljaju kao „Štajerska garda”, postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući „vrelu jesen” i proteste koji će „Sloveniju pretvoriti u Venecuelu”.

 

 

Skandal u Sloveniji: Objavljen snimak naoružanih i maskiranih ljudi koji se pripremaju za "odbranu granice"

Pet stranaka u Sloveniji potpisalo dogovor o vladi

Slovenija najavljuje dodatne mjere na granici s Hrvatskom

Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštovanja odluke Piranskom zalivu

EK o slovenačko-hrvatskom sporu

Slovenija: Pismo EK oko Hrvatske, ali i muke oko 'stare štednje'

Slovenački premijer podneo ostavku

Cerar: Tužićemo Hrvatsku

Sednica vlada Srbije i Slovenije

Cerar: Nećemo pristati na nove pregovore o granici

Cerar: Najbolje da Hrvatska sama pristane na arbitražu

Dojče vele: Kuda sa nuklearnim otpadom iz Krškog?

Borut Pahor ponovo predsednik

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button