glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel-eu migranti-protest autoput6
grujicic mladi1 1od5 66 srbija-ukrajina igor zvezda-partizan

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Srbija otvara još bar jedno poglavlje u pregovorima sa EU   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             19.11.2019.

eu4

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da će Srbija u decembru otvoriti barem još jedno od, za sada, četiri pripremljena poglavlja i ocenila da se francuski predlog za proširenje EU ne odnosi na Srbiju, jer mi nismo kandidat za otvaranje pregovora već pristupajuća zemlja.

„Važno je da otvorimo bar jedno poglavlje, a mislim da možemo i dva. To nije grandiozan uspeh, ali je dinamika koja pokazuje da uporno radimo, da ćemo imamo strpljenje i partenrski odnos, da ne dižemo ruke od procesa reformi”, rekla je Joksimović za RTS.

Na taj način šaljemo poruku da smo pozudan partner, rekla je ona i poručila „neka i EU pošalje poruku da je pouzdan partner, da drži do onoga što je i potpisano i dogovreno i da se pravila ne menjaju tokom procesa”.

Srbija je pripremila četiri poglavlja – 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, 4 na slobodu kretanja kapitala, 21 transevropske mreže i 14 – transport”, navela je ona i dodala da Srbija intenzivno radi na otvaranju i drugih pregovaračkih pozicija – na poglavljima 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, 28 zaštitu i pravo potrošača i javnog zdravlja i na Poglavlju 10 informaciono društvo i mediji.

Prema njenim rečima, francuski predlog za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana bi se teško odnosio na Srbiju i kako dodaje, bilo bi teško primenjiv na pregovarački proces i Srbije i Crne Gore kao pristupajućih zemlja.

Dodala je da se dokument odnosi na kandidate kao što su Severna Makedonija i Albanija ili potencijalne kandidate BiH i tzv Kosovo.

„Ako bi sve zemlje članice prihvatile taj predlog to bi značilo da bi Evropski savet tu novu metodologiju morao da ubaci kao deo pregovaračkih okvira onda kada započnu pregovori o pristupanju”, rekla je Joksimović i podsetila da je Srbija postala kandidat 2012. a da je pregovore počela 2014, javlja Tanjug.

Najavila je da će danas razgovati sa francuskim ambasadorom Žan Luj Falkonijem i da će joj on obrazložiti detalje na koji način zvanični Pariz vidi sam proces.

Rekla je da je Srbija zaiteresova da čuje sve što može da unapredi proces ne samo za Srbiju već i druge, jer Beograd nema razlog da ih ometa u tom procesu.

Joksimović je poručila da Srbija ima jasan pregovarački okvir koji je 28 članica EU usvojio, uključujući i Francusku.

Ministarka je dodala da bi, ako bi se gledalo iz ugla da je francuski predog odličan i usvojen i da se odnosi na Srbiju, postavljalo pitanje „kako bi i ko bi izmerio i na koji način i uz koje kriterijume u kojoj smo sad fazi po novoj metodologiji”.

Joksimović je podsetila da je Srbija već prošla reviziju metodologije i da je Srbija jedina na koju je primenjen princip da pregovori moraju da počnu otvaranjem najtežih poglavlja – 23 i 24 i da se završe njihovim zatvaranjem.

„Za Srbiju je prvi put uveden i kriterijum da su ta poglavlja suspenzivna – što znači da se ako nema napretka ne otvaraju druga poglavlja”, rekla je ona.

Dodala je da ne zna kako bi izgledalo to što se u delu dokumenta navodi da bi kriterijumi bili pooštreni kad „već na primeru Srbije imamo taj princip”.

„Ne znam kako bi dodatno bilo moguće pooštriti kriterijume na tom nivou jer taj mehanizam već postoji”, rekla je ministar.

Ona je upozorila da bi ako bismo rekli – taj predlog je odličan, nema veze i adaptiraćemo se, mnogi uprli prst u Srbiju i rekli Srbija je odmah odustala od članstva jer nikada nije bila iskreno posvećena evropskom putu.

„To nije tačno, za nas je punopravno članstvo vodeći motiv procesa evropskih integracija. Reforme da – ali njih možete sprovoditi i bez punopravnog članstva kao krajnjeg cilja”, kazala je Joksimović.

Upitana da prokomentariše „zeleno svetlo” koje je dobio novi komesar za proširenje Oliver Varhelji, rekla je da je to odlična vest jer je mađarski diplomata, između ostalog, dosledan zagovornik proširenja.

Kako kaže, on će imati pozitivan narativ ne samo prema Srbiji već i prema proširenju.

Govoreći o novom šefu diplomatije EU Žozepu Borelu rekla je da mediji otežavaju navodeći „odlično što je Španac, biće na našoj strani”.

„On će morati da se dokazuje, on ne predstavlja Španiju već EU. Doneće novu vizuru koja nije rigidina i uradiće sve da predstavi statusnu neutralnost EU”, kaže ministarka i dodaje da je upravo ta statusna neutralnost EU Srbiji bila prihvatljiv okvir posredništava u dijalogu sa Prištinom.

Joksimović je rekla da je iznenađena kako su odjednom svi apostrofirali pristup strukturnim fondovima kao dobru mogućnost, ali podsetila da bi novi uslovi bili kumulativni – dakle i pooštreni kriterijumi, i fazno pristupanje, i reverzibilnost procesa i mogućnost pristupa sektorski strukturnim fondovima.

Podsetila je da je to malo čudno u trenutku kada se i među državama članicama nije razresilo pitanje i debata koja se vodi o pristupu samih članica strukturnim fondovima, jer pojedine zemlje EU smatraju da nekim članicama treba uskratiti pristup strukturnim fondovima ako nazaduju u pogledu vladavine prava.

Konstatovala je da bi bilo logičnije da se reverzibilnost procesa primenjuje na države članice u tom smislu, a ne samo pristupajuće zemlje.

Ministarka je podsetila da Srbija uspešno koristi IPA pretpristupne fondove, koji jesu znatno manji od strukturnih koji su za sada namenjeni državama članicama, ali da učestvujemo u programima Erazmus plus, Horizont 2020, Kosme fond za mala i srednja preduzeća, evropski socijalni fond, investicioni fond za Zapadni Balkan, kao i da smo značajno uključeni u neke od sektorskih politika EU kroz sporazume sa Eurojust, Europol, Frontex, da učestvujemo u energetskoj, transportnoj politici...

Otuda, smatra Joksimović, „non paper” predviđa za kandidate za otvaranje pregovora dobar deo elemenata sadašnje metodologije pristupnog procesa koji važi za Srbiju, ali sa nešto drugačijim modalitetima i fazama.

 

 

Lončar: Lekari VMA spasili život Vučiću

Završen 50. protest u Beogradu: Nema povlačenja, nema ni korak nazad

Vučić primljen na VMA zbog kardiovaskularnih problema

Francuska izašla s novim principima za proširenje EU

Vučić: Makron doživljava Srbiju kao veoma važnog partnera/Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Ove nedelje nastavak dijaloga vlasti i opozicije

Vučić sa Makronom i učesnicima Pariskog foruma/Tači Makronu: Kosovo spremno za mirovni sporazum sa Srbijom

Zvizdić: BiH nema definisan stav o malom Šengenu/Zaev: Mali Šengen nas jača pred EU/Rama: Uključiti Kosovo u mali Šengen

Mediji: Srbija izbegla sankcije SAD zbog ruskog oružja ali Kina nije

Otvorena deonica istočnog kraka Koridora 10/Vučić: Izgradnjom puteva najbolje se stiču prijatelji

Vučić: Do Nove godine u Albaniju i Severnu Makedoniju samo s ličnom kartom

Kineske kompanije sa crne liste SAD prisutne u Srbiji

Vučić o Palmeru: Da povuku takse, a mi da priznamo Kosovo? To podseća na šalu

Savet bezbednosti UN različito o rešenju kosovskog pitanja i mandatu Unmika

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button