glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit sa av000 bondstil
exit7777 gas4 bratunac izgradnja maljkovic00 djokovic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Srbija i Hrvatska neravnopravne u sukcesiji, menja li nešto presuda beogradskog suda    

izvor: agencije  foto:                                                                                                              08.07.2019

msp 3 

 Srbija i Hrvatska neravnopravne u sukcesiji, menja li nešto presuda beogradskog suda

Privredna banka Zagreb neće moći da naplati 12,8 miliona dinara na ime troškova sudskog spora koji je u Republici Hrvatskoj vođen protiv "Jugobanke". To je prvi put da srpski sud u prvostepenoj odluci odbije da primeni zakone i uredbe Hrvatske kojima se konfiskuje imovina fizičkih i pravnih lica s teritorije Srbije.

Do sada su naši sudovi poštovali odluke hrvatskih jer se nisu mnogo upuštali u to šta znači priznanje jedne sudske odluke, rekao je gostujući u Jutarnjem programu savetnik za praćenje sudskih procesa u Hrvatskoj Ivan Simić.

"Ono na šta smo mi ukazivali je da rešenja o sudskim troškovima ne mogu biti priznata jer su u suprotnosti sa javnim pravnim poretkom u Srbiji", objašnjava Simić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je od 1992. godine donela osam opštih akata koji se odnose na prenos sredstava osoba van teritorije Hrvatske.

"Oni su praktično razrađivali tehnike konfiskacije imovine lica van teritorije Hrvatske. Na temelju tih zakona se vrši uknjižba nečega što je bila imovina Srbijena ime Hrvatske", navodi Simić.

Sudovi u Srbiji primenjuju sporazum o sukcesiji između Srbije i Hrvatske, dok sudovi u Hrvatskoj odbijaju da ga primene, već traže da se o tome zaključi bilateralni ugovor.

"Izigrano je međunarodno pravo na vrlo suptilan način jer ratifikovani sporazum između država ima veću jačinu od lokalnih zakona", tvrdisavetnik za praćenje sudskih procesa u Hrvatskoj.

Naše pravosuđe se zaletelo, smatra Simić, jer je naš motiv bio da se ponašamo kao pravna država i da se odnosimo potuno neopterećeno u odnosu na relikte prošlosti.

"Mi smo direktno primenili zakon o sukcesiji dok su oni doneli zakone uz pomoć kojih na početku 21. veka imamo na delu nacionalizaciju u Hrvatskoj", istakao je Simić.

 

 

Veliki gubici Srbije zbog odlaska mladih

Krše se prava proteranih Srba sa prostora bivše SFRJ

Katanac na "Andrića" zbog papira

Osnovan Savez Srba Slovenije

Lončar: Država da uradi ažuriranje statistike o dijaspori, ne znamo koliko ih je

Kako do posla u Sloveniji

Srbija ne šalje poslanike u EP, ali više stotina hiljada njenih građana ima pravo da glasa

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u regionu

Sve više radnika sa Balkana u Nemačkoj

Bukvar za sve Srbe ma gde živeli

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button